Anasayfa > İncelemeler > SkateBIRD İnceleme Dosyası 🐦🛹
SkateBIRD Thumbnail

SkateBIRD İnceleme Dosyası 🐦🛹

SkateBIRD

Bağımsız bir yapım olan SkateBIRD oynanış olarak dev bütçeli kaykay oyunlarının seviyesine çıkamasa yapmaya çalıştığı her şeyi parasını hak edecek seviyede başarıyor.

7.9

Günümüz oyunları, artık neredeyse her zaman kendilerini olabildiğince çok modern, alışılmış ve dikkat çekici mekanikler ile donatmaya çalışıyor. Haliyle son zamanlarda hatrı sayılır bir çoğunlukta bağımsız oyun, hatta bazen büyük firmaların dev bütçeli oyunları bile uyumsuz ve cilalanmamış mekanikler ile dolu, oynanış odağını tamamen kaybetmiş yapımlar olarak karşımıza çıkıyor. Bugün inceleyeceğimiz oyun SkateBIRD bunların hiçbiri değil. Oyunun odağı basit ve bütün oynanış da bunun üzerine kurulmuş: Kaykay yapan kuşlar.

Elbette bütün oyunlar, tek ve basit bir konsepte odaklanarak ve bütün oyunu bunun üzerine kurarak geliştirilemez, bunu yapmaya çalışırken aşırı basit ve sıkıcı olarak çıkan oyunlar da gördük. Peki SkateBIRD böyle mi? Kime sorduğunuza göre değişir. Gelin yakından bakalım.

Hikaye

SkateBIRD,  ”büyük arkadaş” olarak anılan bir kuş sahibinin beklenmedik bir şekilde eve gelmeyi bırakmasıyla başlıyor. Bunu fırsat bilerek evi bir kaykay parkına çeviren kuşlar, bir süre eğlenseler de sahipleri hakkında endişelenmeye başlıyorlar. Öncelikle büyük arkadaşın evini temizleyerek onu eve çekebileceklerini düşünüyorlar. Bu plan başarısız olduğunda, bir martıdan yardım alarak sahiplerinin çalıştığı ofisin yerini öğreniyorlar. Büyük arkadaşı bulmakta kararlı olan kaykaycı kuşların macerası, onları oyunda bulunan 5 farklı kaykay arenası içerisinde onlarca zorlu görevin içine atıyor.

SkateBIRD_seagull

Bir kaykay oyunu olarak değerlendirdiğimizde, ben hikayeyi gayet yeterli buldum. Skate ve eski Tony Hawk oyunları neredeyse hiçbir hikayeye sahip değillerdi veya hikaye son derece önemsizdi. SkateBIRD’in hikayesi de elbette çağ açıcı bir hikaye anlatımına sahip değil, ancak bağımsız ve komik bir kaykay oyunu için oldukça iyi.

Oynanış

SkateBIRD’de tahmin edebileceğiniz üzere, bir kuş olarak kaykay yapıyorsunuz. Hızınız, rampalarda aşağı yukarı giderek arttırdığınız ”FANCY” sayacına bağlı olarak artıyor veya azalıyor. Kaykaydan düştüğünüzde sayaç sıfırlanıyor, aksi takdirde getirdiğiniz seviyede kalıyor.

Oyunda, kaykay oyunlarından bildiğimiz bütün kaykay numara ve hareketleri mevcut. Yapabileceğiniz onlarca hareket yok, ancak elinizde olanlar ile gayet akıcı, şansa değil yeteneğe ve oyun bilgisine dayalı uzun kombolar yapabilirsiniz. Bu, kime sorduğunuza göre bir olumlu veya olumsuz unsur olabilir. Bir zıplama hareketiniz, havada yapabildiğiniz kaykayı çevirme hareketi, havada ve yerde yapabildiğiniz gaganızı yere sürtme hareketi, yerde yapabildiğiniz manuel hareketi ve rampa tepeleri ile diğer ince yüzeylerde yapabildiğiniz kayma hareketiniz var.

SkateBIRD_gif
Kaykaycı baykuş, kafa üstü düşmekten bir kayma hareketi başlatarak kurtuluyor.

Oyunun bu yönü çoğu oyuncu için öğrenmesi kolay, ustalaşması zor bir sistem sağlarken, yapabildiklerinizin az olması ustalaşmanın da ötesine geçmek ve gerçekten delice şeyler yapmak isteyen oyuncular için bir eksi olacaktır, çünkü yapabilecekleriniz gerçekten sınırlı.

Bununla birlikte, SkateBIRD fizik motoru da bazen sapıtıp beklenmedik şekillerde kaykanınızdan düşmenize sebep olabiliyor. Her düştüğünüzde hızınızı arttırmak için 10 saniye kadar uğraşmanız gerekmesini de hesaba kattığımızda bu olay oldukça sinir bozucu olabiliyor. Benzer şekilde oyunun kamerası da arada bir kafayı yiyebiliyor. Ancak içiniz rahat olsun: SkateBIRD geliştiricileri son derece aktif ve oyunun 16 Eylül çıkış tarihinden 1 Ekim’e kadar 3 adet güncelleme yayınladılar bile. Bu güncellemelerin içerisinde kameranın iyileştirilmesinin yanı sıra oyuncuların şikayet ettiği birçok görsel ve mekanik sorunlar da giderildi.

SkateBIRD screenshot 1
Oyun ilk çıktığında, oyunda hiçbir şekilde devre dışı bırakamadığınız bir çevresel bulanıklık efekti vardı. İlerleyen güncellemelerde bu bulanıklığı kapatma seçeneği eklendi.

Diğer Artılar

Oyundaki kaykay parklarının her birinde, ortalama 6-8 adet gizli toplanabilir nesne oluyor. Çevrenizi keşfetmeye itmenin ve oyun süresini uzatmanın yanı sıra, bu nesneler yeni müzikler ve oyunun oldukça kapsamlı bir kuş özelleştirme sistemi için yeni kuş türleri, yeni kıyafetler, şapkalar ve yeni kaykaylar açıyor. Bunları toplamak ve kuşumu istediğim zaman onlarca seçenek içerisinden özelleştirmek şahsen oyunun en sevdiğim yanlarından biri oldu.

SkateBIRD

Diğer Eksiler

Oyunun eğitim görevleri bazen anlaması, takip etmesi ve/veya tamamlaması zor olabiliyor. Bunun yanında, görevlerde ve gizli nesneleri işinizi oldukça kolaylaştıran reset noktası belirleme/resetleme mekanikleri de oldukça geç öğretiliyor. Eğitimleri normal görevlere yedirmek yerine ayrı, kısa bir eğitim kısmı daha iyi olabilirdi. Eğitici unsurlar ilk birkaç görevde yine de mevcut olmalı elbette, ancak bu şekilde öğrenme daha hızlı ve pratik olurdu diye düşünüyorum.

SkateBIRD screenshot 2

Son olarak oyun, harita ve görev sistemlerini de yeterince açıklamıyor. Harita, oyunu durdurduğunuz zaman çıkan parkın izometrik bir fotoğrafı üzerinden gösteriliyor. Bu fotoğrafın üzerinde o an uygun olan görevler gösteriliyor. Bu görevlerin bazıları ana görev iken bazıları isteğe bağlı yan görev oluyor, ancak bunların ayrımı yalnızca bu harita fotoğrafı üzerinden yapılabiliyor. Şahsen benim bu mekaniklerin varlığını fark etmem saatler aldı.

Edit: Geliştiriciler de bu durumun farkına varmış olacak ki, 1 Ekim’de ”Oyunda harita olduğunu biliyor muydunuz güncellemesi” adını verdikleri bir güncelleme ile oyuna haritayı açıklayan bir eğitim kısmı eklediler.

Sonsöz

Oynaması gerçekten eğlenceli kaykay oyunlarını artık yılda bir gördüğümüz günümüz oyun dünyasında, SkateBIRD kesinlikle başının çaresine bakabilen bir yapım. Kuşkusuz bazı sorunları olsa da basit ama yeterli temeli ve yeterince iyi çalışan mekanikleri ile oyunu herkese gözüm kapalı önerebilirim, zira oyunun benim gözümdeki eksileri ilerleyen güncellemeler ile iyileştirilebilecek şeylerden oluşuyor.

Skatebird screenshot 3

SkateBIRD’e yakın zamanda yayınlanan ”Hayvan Temalı Oyunlar” listemizde de yer vermiştik. Listeye gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Oyunun Steam sayfasına gitmek için ise buraya tıklayabilirsiniz. Şimdilik iyi oyunlar!

Hakkında Ali Ergül

nicelikten ziyade nitelik ve özgünlüğe inanan bir oyun meraklısı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir