Anasayfa > Blog > Açık Dünya Nedir? Açık Dünya Oyunlarla İlgili Her Şey!

Açık Dünya Nedir? Açık Dünya Oyunlarla İlgili Her Şey!

Grand Theft Auto, The Witcher ve Assassin’s Creed gibi birçok büyük oyun serisinin içerdiği oyun mekaniği olan açık dünya nedir? Açık dünya oyunların en başarılı örnekleri nelerdir? Bu türle ilgili kafanıza takılan soruları cevaplamaya çalıştık.

Oyuncuların haritayı dilediklerince keşfetmelerine, oyun evrenindeki her yeri görmelerine olanak sağlayan açık dünya oyunları, oyuncuların gözdesi durumunda. The Witcher, Grand Theft Auto gibi oyunlarda da bu mekaniği görebilmekteyiz.

acik-dunya

Açık Dünya Nedir?

Açık dünya oyunlar, oyunculara büyük bir haritayı dilediklerince gezme imkanı sunan oyunlardır.

Açık Dünya Oyunlarda Harita Sınırı

Açık dünya oyunlarda dünyayı bitirmek neredeyse imkansız olmakla beraber oyundaki teknik kısıtlamalardan dolayı haritanın doğal olarak bir yerde son bulması gerekir. Oyun yapımcıları, bu problemi genel olarak geçilemeyen dağlar veya bitmeyen okyanuslarla çözer. Oyuncu, haritanın sonuna gelince okyanusu bitiremeyeceği veya upuzun dağları aşamayacağı için belli bir yerden sonra dışarı çıkamaz. Gidilebilecek yerlerin sınırı oyuncuya verilen özgürlüğü etkilese de bir oyuna “açık dünya” diyebilmek için gereken belirli bir harita büyüklüğü bulunmamakta.

gta-v-acik-dunya

Açık Dünya Oyunlarda Görev Yapısı

Detroit Become Human gibi oyuncunun gidebilecekleri yerin sınırlı olduğu oyunlarda yapımcılar, oyunculara görevleri yapabilmeleri için harita bağlamında fazla değişik seçenek sunmuyor. Dar bir sokakta gitmeniz gereken yere sağa sola savrularak da gitseniz, dümdüz de gitseniz temelde yaptığınız görevde bir değişiklik olmuyor. Bu da oyun geliştiricilerine büyük kolaylık sağlıyor. Açık dünya oyunlarda ise dünyanın her tarafından dolanabilme imkanı olan oyuncunun görevi nasıl yapacağı belli olmuyor. Bunun için oyun yapımcıları ufak zorluklar çekebiliyor.

Bu sorunu çok güzel bir yöntemle çözen CD Projekt’in şaheseri The Witcher 3’ün Hearts of Stone DLC’sinin başlangıcında da benzer bir durumla karşılaşıyoruz. Eklentinin hikâyesine başlamamız için buluşmamız gereken kişinin dediği yere gitmek yerine başka yere gidersek onunla karşılaşıp “Burada olmana şaşırdım” sözünü duyuyoruz ve diyaloğa başlıyoruz. Buraya tıklayarak sahneyi izleyebilirsiniz.

Açık Dünya Oyun Örnekleri

Cyberpunk 2077

cyberpunk-2077-acik-dunya

Grand Theft Auto V

gta-v-acik-dunya

Minecraft

minecraft

Assassin’s Creed Odyssey

ac-odyssey-acik-dunya

Shadow of the Tomb Raider

sottr-acik-dunya

Red Dead Redemption 2

rdr2-open-world

 

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir Yorum

  1. Yalnız bir noktaya değinmek istiyorum. Açık dünyayı büyük yapacağız diye de tonla bomboş ya da birbirini tekrarlayan arazileri koyan yapımcılar da mevcut, her araziyi ilmek ilmek işleyip farklı farklı şekilde bize sunan ve bizleri easter eggler ile şaşırtan yapımcılar da mevcut.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir