Anasayfa > Blog > Türkiye’de Siyasi Propagandalarda Video Oyunları ve E-Spor
Türkiye'de Siyasi Propagandalarda Video Oyunları ve E-Spor

Türkiye’de Siyasi Propagandalarda Video Oyunları ve E-Spor

Siyasi propagandalar, siyasi gücüne güç katmak isteyen politikacıların kullandığı araçlardan biridir. Bu aracı hedeflediği kitleri etkilemek amacıyla tamamen taraflı olarak kullanır. Bu aracın hedefleri doğrultusunda birtakım “reklam” çalışmaları yapılır. Ayrıca zaman geçtikçe hedef kitle de değişmektedir haliyle. Örneğin bir siyasinin hedef kitlesi bir önceki seçimlerde 65 yaş üstü kitle olurken; genç, video oyunu oynayan, e-spor turnuvalarını takip eden, film izleyen, elektronik müzikler dinleyen insanların oy kullanma yaşları gelince bu sefer de bu grup siyasilerin hedef kitlesi haline geliyor.

Türkiye'de Siyasi Propagandalarda Video Oyunları ve E-Spor

 

Bu yazıda Türk siyasetinde biz oyuncuları cezbetmek, adeta avlamak için; video oyunlarını ve e-sporu siyasi propagandalarda nasıl kullanıldığını derledik. 

Muharrem İnce’den Ping Sorununu Çözecek İnternet Altyapısı Vaadi

28 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki en iddialı adaylardan biri olan Muharrem İnce, tarihler 8 Haziran 2018 gününü gösterdiğinde internet altyapısının yetersizliği nedeniyle oyuncuların, e-spor dünyasında çektiği sıkıntılara değinmiş, bu sorunların giderileceği vaadini vermişti.

“Geniş Bant İnternet ile Ping Sorunu Çözülecek” adıyla, Muharrem İnce‘nin resmi YouTube hesabından yayınlanan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Temel Karamollaoğlu’ndan Gençlere Mesaj

28 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimleri şüphesiz ki ülke tarihinin en farklı, en ilginç seçim süreçlerinden biri idi. Siyasiler bir anda gençleri fark etmiş, bizleri çeşitli propagandalarla etkilemek için kolları sıvamışlardı. O dönem hatırlarsınız ki bu tür e-spor ve genel olarak video oyunlarından bahsedilen seçim çalışmaları ardı ardına gelmiş, biz oyuncuları epey şaşırtmış, bazılarımızı sevindirmiş ve heyecanlandırmıştı.

Saadet Partisi Genel Başkanı, aynı zamanda 28 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olan Temel Karamollaoğlu‘nun yayınladığı mesajda o dönem oyun dünyasını adeta esir alan, kasıp kavuran PUBG ve Fortnite‘a değinmiş, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bilgisayarınız PUBG  kaldırmıyor diye Fortnite’a muhtaç kalmayacağınız günler için…” Doğrudan gençlere yönelik olan bu mesajın ilk yayınlandığı günler gündemi epey meşgul etmiş, biz oyuncuların oldukça dikkatini çekmiş, hatta o dönemdeki PUBG mi, Fortnite mı tartışmasını da körüklemişti.

Türkiye'de Siyasi Propagandalarda Video Oyunları

Aynı mesajda e-spor oyuncularını emeğinin karşılığını alamayan çiftçilere “ben çiftçinin aylarca beklediği günlerce çalıştığı alın terinin karşılığı olan ürünün desteklenmediğini söyleyeyim, sizler saatlerini verip hazırladığınız E-SPOR turnuvalarında devletin destek vermediğini anlayın” ifadeleri ile benzetmiş, ülkemizdeki yolsuzluk sorununu ise oyunlardaki PING sorununun nedeniyle bağdaştırarak “Ben ülkenin bütün gelirleri peşkeş çekiliyor diyeyim, sizler internet dağıtımı tekelini elinde tutan yandaşlar daha fazla kazansın diye PING’iniz yükselmesi olarak anlayın” diye eleştirmişti. Aynı mesajda enflasyon sorunu, CS GO‘daki kasa fiyatlarının yükselmesi ile benzetilmişti.

CHP’den Bug’sız Bir Dünya Vaadi

Temel Karamollaoğlu‘nun yayınladığı mesaj ile aynı gün, Cumhuriyet Halk Partisi‘nin resmi YouTube hesabından yayınlanan animasyon videoda hem sosyal medya kullanıcılarına, hem internet hız sorunlarına, TV dizilerinde uygulanan sansürlere, curling sporuna ve tabii ki  “Oyunda cheat yapılmasın, herkes hak ettiği frag’e kendi emeğiyle ulaşsın istiyorum” ifadeleri ile video oyunlarına değiniliyordu.

CHP‘nin resmi YouTube hesabından yayınlanan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Ekrem İmamoğlu’ndan E-Spor Vaatleri

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde, Millet İttifakı’nın  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Ekrem İmamoğlu, e-spor hakkında çeşitli vaatler sunmuştu. İmamoğlu, 13 Mart 2019 tarihinde, CNN TÜRK‘te yayınlanan Buket Aydın‘ın sunduğu “40” programında kendisine belirtilen “e-spor nedir, neden bu kadar önemli ki vaatler arasına girdi” sorusuna e-sporun artık milyar dolarları aşmış bir sektör olduğunu belirterek cevap vermiş, e-spora meraklı gençlerin bu işi kıyıda köşede yapmaması için e-spor ligi kurulacağını belirtmişti.

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinden sonra Cumhur İttifakı‘nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı itiraz sonucunda, İstanbul’da tekrar bir seçim tarihi belirlenmişti. 23 Haziran 2019‘da yapılacak olan seçim için adaylar tekrar kollarını sıvamış, çeşit çeşit vaatler sunmaya yeniden başlamışlardı. Bu vaatler arasında tabii ki yine e-spor olacaktı. Millet İttifakı Adayı Ekrem İmamoğlu, yeni bir e-spor arenası kurulacağını, rakibi ile karşı karşıya geldiği TRT ortak canlı yayınında belirtmişti.

Türkiye'de Siyasi Propagandalarda Video Oyunları

Binali Yıldırım’dan E-spor Vaatleri

Binali Yıldırım, tıpkı Ekrem İmamoğlu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi yarışında iddialı bir adaydı. Cumhur İttifakı‘nın adayı olan Yıldırım, tıpkı rakibi gibi çeşitli e-spor vaatlerinde bulunmuştu. Bu vaatlerin yanında E-spor Vadisi‘nin açılışına de katılan Cumhur İttifakı Adayı, e-spor oyuncularıyla bir araya gelerek çeşitli röportajlar verdi. Aynı zamanda e-spora yapılacak yatırımlardan bahsetti.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi adaylar seçimlerin yenilenmesi üzerine yeni bir maratona girdiler. Bu maratonda galibiyet sancağını açmanın en önemli faktörü şüphesiz verilen vaatler. Ülkemizdeki genç nüfusun da etkisiyle adaylar e-sporun üzerinde özellikle durdular.

TRT ortak canlı yayınında rakibiyle bir araya gelen Yıldırım, uluslararası e-spor turnuvalarının İstanbul‘a getirileceğinin vaadini vermişti.

Mustafa Sarıgül’den E-spor Vaatleri

Demokrat Sol Parti’nin Şişli Belediye Başkanı Adayı olan Mustafa Sarıgül, seçim sürecinde Şişli‘yi bir e-spor merkezi haline getireceğinin teminatını vermiş, hatta Şişli e-spor takımının adını belirleyecek kişiye ücretsiz Paris tatilini müjdelemişti. O dönem oldukça dikkat çeken ve pek çok oyuncuyu heyecanlandıran vaadi Sarıgül, Twitter hesabından böyle duyurmuştu:

Saadet Partisi’nden Yol Masraflarına Retro Oyunla Eleştiri

İstanbul-İzmir otoyolu, tamamlandığı günlerden beri yol ücretleri ile gündem olmakta. Bu hususa değinmek isteyen Saadet Partisi, ilginç bir yol seçerek, retro oyun grafik tarzı ile hazırlanan bir animasyon videosunu yayınladı. “Masraf Trafiği” adıyla yayınlanan videoda, İstanbul-İzmir otoyolunu kullanan bir aracın masrafına dikkat çekiliyor. Ayrıca 1 dakika 10 saniyelik videonun sonunda Temel Karamollaoğlu, retro bir oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor ve “makul hizmetlerin destekçisiyiz. Ancak bizi borç batağına sürükleyenlerin karşısındayız. Devlet tüccar, vatandaş da müşteri değildir” ifadelerini kullanıyor.

Biz Oyuncular Ne Kadar Etkilendik?

50-60 yaşında insanların at koşturduğu Türk siyaset meydanında, bu tür vaatler görmek, dikkat çektiğimizin farkında olmak elbette güzel lakin genç nüfusuyla oldukça dinamik bir ülke olan Türkiye’de belirttiğim gibi 50-60 yaşındaki siyasilerin -yaş konusunda istisnalar kaideyi bozmaz- bu tür propaganda hareketleri bazılarımızı heyecanlandırsa da, bazılarımızda hiçbir heyecan belirtisi yaratamıyor maalesef. Belki de gerekli samimiyeti siyaset adamlarında bir türlü bulamıyoruz.

Diğer blog yazılarımız 

Hakkında Emre Çakıcı

Kendimi bildim bileli oyun oynuyor, film izliyor, arada bir de kitap okuyorum. Naçizane yazdıkça hem bilgilendiriyorum hem kendimi geliştiriyorum. İlerde bu sektörde çalışmak birkaç hayalimden biri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir