Anasayfa > Blog > DirectX Nedir, DirectX Sürümü Öğrenme

DirectX Nedir, DirectX Sürümü Öğrenme

Dijital görüntülerin hayatlarımızdaki yerini sağlamlaştırmasıyla ortaya çıkan yazılımlardan olan Directx Nedir? Gelin öğrenelim.

DirectX, Microsoft tarafından geliştirilen bir yazılım programlama arayüzü’dür ve API’ler bütünü denilebilir. Amacı kullanıcıların daha iyi bir oyun ve multimedya deneyimi yaşamasıdır. Günümüzdeki kararlı sürümü DirectX 12 olsa da, geçmiş sürümleri de geliştiriciler tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Markanın sektör içerisindeki tek rakibi de AMD’nin geliştirdiği teknoloji olan Vulkan’dır.

Sistem Gereksinimleri Ne Demek?

DirectX aslında geliştiricilerin Windows işletim sistemini tercih etmeleri için tasarlanmış bir teknolojiler bütünüdür. Geliştiricilerin omuzlarından ağır olan bazı yükler alınarak işleri kolaylaştırılmıştır ve aynı zamanda oyunseverlerin de daha kaliteli içeriklere, daha optimize oldukları için kolaylıkla ulaşabilmeleri sağlanmıştır.

Not: DirectX güncellemeleri Windows 10 işletim sistemiyle birlikte otomatik güncellemeler arasında yapılmaya başlanmıştır. Ancak daha eski bir işletim sistemi kullanıyorsanız manuel güncellemeler yapmanız gerekmektedir.

Manuel güncelleme yapıp yapmayacağınız da elbette size bağlı. Steam gibi yükleyici araçlar eğer program ihtiyaç duyuyorsa gerekli DirectX güncellemesini kontrol edip kurulumunu gerçekleştirebiliyor. Ancak programı siz yükleyecekseniz versiyonları karşılaştırmanızda fayda olduğunu da söyleyelim.

DirectX 11 Sistem Gereksinimleri

DirectX Sürümü Öğrenme

DirectX sürümünü öğrenmek bir oyun kurarken gerekli işlemler arasında yer alabiliyor. Bunun oldukça basit olduğunu söyleyelim. Aşağıdaki yolu takip ederek sürüm bilginizi öğrenebilirsiniz.

  • Sol alttan başlat butonuna tıklayın
  • Arama çubuğuna ‘Dxdiag’ yazın (Tamamını yazmadan açılmayabilir)
  • Sistem sekmesinin altında, sistem bilgisi bölümünde versiyon ve sürüm bilgisine ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta da mevcuttur.

directx sürümü öğrenme

Umarız yazımız DirectX nedir sorusuna yeterli cevabı verebilmiştir. Geliştirici dostlarımıza başarılar, oyuncu arkadaşlarımaysa iyi eğlenceler diliyoruz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir