Anasayfa > Blog > Oyunlarda Optimizasyon Nedir?

Oyunlarda Optimizasyon Nedir?

Video oyunlarıyla ilgili bir muhabbette sıklıkla denk geldiğimiz kavramlardan bir diğeri olan oyunlarda optimizasyon nedir? Gelin öğrenelim.

Oyunlarda optimizasyon kavramı hem geliştiriciler, hem de oyunseverler için oldukça önemlidir. Optimize edilen oyunlar pek çok cihazda oldukça rahat bir şekilde çalışırlar. Optimizasyon işlemi oyunların pek çok donanım kombinasyonu ve yazılımda daha stabil ve oynanabilir olmasını sağlamaya yönelik yapılır. Bunun için oyun çeşitli cihaz ve yazılımlarda test edilir, stabiliteyi bozan ayarlar yeniden düzenlenir ve oyunlar piyasaya servis edilir.

Split Screen Nedir?

Çıktığı dönemde optimize edilememiş ve bu nedenle ağır eleştiriler almış pek çok AAA oyunla karşılaştık. Özellikle bilgisayara çıkartılan oyunlarda firma gözetmeksizin bunun alışıldık bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda da firmalar oyunlarını sattıkları kullanıcılarla testlerini erken safhada gerçekleştirerek yaşanan sorunların büyük kısmını kapsayan güncellemeleri ilk birkaç hafta içerisinde tamamlıyorlar. Elbette daha büyük facialar da mevcut.

Oyunlarda Optimize Nedir? Olmadığında Neler Olur?

Soruya bir de listeli şekilde yanıt vermek okurlarımız için daha faydalı olacaktır. Gelin geliştiricilerin bu konuda afalladığı durumlarda oyun severler olarak ne gibi problemlerle karşı karşıya kalıyoruz anlatalım.

  • FPS Drop: Oyunlarda görüntü anlık olarak işlenemez ve bu kasmaya neden olur.
  • Bug’lar, Açıklıklar: Geliştiricilerin fark etmediği çeşitli açıklıklar oyuncuların keyfinin yok olmasına neden olabilirler.
  • Crash’ler, Oyunkıranlar: Oyunu tamamen oynanmaz hale getiren hatalarla karşılaşabiliriz.
  • Yüksek ping sorunu: Sunucuların düzenlenmemesi durumunda dünyanın çeşitli yerlerindeki oyuncular da bağlantıyla ilgili sorunlar yaşayabilir. Çok oyunculu oyunlarda sıklınla denk gelindiğini söyleyebiliriz.
  • Kaplama sorunları: Eğer her cihaza uygun bir yazılım geliştirmediyseniz oyununuzdaki bazı kaplamaları, bazı oyuncuların göremeyeceğini de tahmin edebilirsiniz. Bu da görsel bir hezeyan yaşanması anlamına gelir.

Bu içeriğimizde “Oyunlarda optimizasyon nedir?” sorusuna ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalıştık. Umarız öğrenmenize yardımcı olabilmişizdir. İyi oyunlar, keyifli vakitler dileriz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir