Anasayfa > Blog > Sandbox Nedir? Sandbox Oyun Mekaniği ve Örnekleri

Sandbox Nedir? Sandbox Oyun Mekaniği ve Örnekleri

Oyuncuya yapabilecekleri bağlamında özgürlüğün kralını tanıyan oyun mekaniği sandbox nedir, sandbox oyun örnekleri nelerdir?

Minecraft, Garry’s Mod gibi birçok sandbox oyun bulunuyor ve bu oyunlar yapılabilecekler konusunda oyunculara çok büyük bir özgürlük tanıyor. Peki bu oyun türündeki diğer oyunlar nedir, sandbox oyunlarda ne gibi ortak özellikler bulunur?

Sandbox Nedir?

Oyuncuya yapabilecekleri konusunda çok büyük özgürlük tanıyan, dilediği gibi makineler, yapılar inşa etmesini sağlayan, genellikle belli bir amaç barındırmayan oyun türüne sandbox denir.

Kum havuzu anlamına gelen sandbox, çocukların dilediğince kumla oynadığı parkları belirtiyor. Sandbox oyunlar da buna benzer olarak yapılacaklar konusunda oyuncuları özgür bıraktığı ve genelde bir amaç bulunmadığı için böyle nitelendiriliyor.

Bu türde oyunların varlığıyla birlikte sandbox türünde olmayan oyunların da oyunculara ayrı bir sandbox modu sunduğunu görebiliyoruz. Minecraft’ın yaratıcı modunu, Far Cry’ın harita editörünü buna örnek kolarak verebiliriz.

Bu türdeki oyunların belki de ilk akla gelen örneği ise Garry’s Mod. Valve oyunlarından birçok öge içeren, eşyaları dilediğimiz gibi dizip yapılar, makineler yapabileceğimiz oyun genelde hayranların yaptığı atölye içerikleriyle oynanmakta.

DİKKAT: Sandbox, açık dünya kavramı ile sıklıkla karıştırılabiliyor fakat iki kavram arasında bir fark bulunuyor. Sandbox oyunlar teknik olarak açık dünya olabilir, fakat her açık dünya oyununun sandbox olma zorunluluğu yoktur. Açık dünya oyunlar, oyuncuya oyun dünyasında dilediği yere gitmesine izin veren, büyük haritalı oyunlar için kullanılır. Sandbox ise amaç bulundurmayan, oyuncunun yaratıcılığına bağlı olan oyunlara denir.

Sandbox Oyun Örnekleri

  • The Sims
  • Garry’s Mod
  • Minecraft
  • Besiege
  • Stardew Valley

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir