Anasayfa > Blog > SJW Nedir? SJW Akımı ve Filmleri Nelerdir?

SJW Nedir? SJW Akımı ve Filmleri Nelerdir?

Sosyal Adalet Savaşçısı – Social Justice Warrior, yani SJW nedir? Bu akımı daha yakından tanımak isteyenler, hoş geldiniz.

SJW, sosyolojinin de yakından ilgilendiği eşcinsellik, feminizm, ırkçılık, veganizm gibi fikirlerin sürekli olarak olumlandığı ve öne çıkartıldığı durumlarda kullanılan bir yergi ve aşağılamadır. Bu tip fikirlerin yer aldığı içerikler için kullanıldığı gibi, kullanan kişiler için de kullanılabilmektedir.

Popüler Kültür Nedir?

Bu fikirlere yer veriliyor olmasının eleştirilmesi ve aşağılanmasının asıl sebebi fikirlere karşı olunması da değil. Fikirler medyada kendilerine o kadar sık yer buluyor ki popüler kültür haline geldi ve dolayısıyla hem insanlar hem de film ve diziler bunu artık popüler kültüre hitap etmek için yapıyor. Dolayısıyla aslen oldukça önemli olan konuların içi boşaltılıyor, yapay ve yapmacık hale geliyor.

SJW Akımı Nedir?

Akımın öncüleri arasında çeşitli provokatörler ve markalar yer alıyor. Örneğin Netflix’in her yapımında bir eşcinsele yer vermesi bu akımın ortaya çıkma sebepleri arasında öncülük ediyor diyebiliriz. Burada kavranması gereken nokta toplumun kabul etmediği şeyleri içeriklerde kullanmak elbette hoş ve doğru kabul edilebilir fakat bunu bir mecburiyetmiş gibi her işte uyguladığınızda yaratılan yapaylık ve yapmacıklık en başta fikre zarar vermekte.

Eğer birilerinin sizi bu akıma yönelik hareket ettiğinizi söyleyerek eleştirmesini istiyorsanız. Yani SJW olmak istiyorsanız yapmanız gereken şey oldukça basit. Toplumun tabuları arasında yer alan fikirleri altını doldurmadan savunur ya da içeriklerinizde kullanırsanız başarılı bir SJW olabilirsiniz. Zaten akımın ortaya çıkmasında toplumun her noktasına muhalif ve eleştirel olmanın doğurduğu bir sonuç da söz konusu fakat kritik noktayı kaçırmayın. Eleştirel olmak yanlış değil, bunu popüler kültürün etkisiyle altı doldurulmamış bir şekilde yapmak yanlış ve SJW’lik.

SJW Filmleri Nasıl Olur

Netflix’in birçok içeriği bu noktada örnek niteliği taşıyor. Son olarak çıkarttıkları Cutties isimli film ile bir SJW platform olmanın cezasını da ağır bir şekilde yaşadıklarını söyleyebiliriz. Fakat bu filmin haricinde de Netflix Orijinal içeriklerinde alakasız yerlerden çıkabilen böyle konulara sık sık denk gelebiliyoruz.

Burada bir filmin SJW olup olmadığını anlamanın güzel bir yolu var. Eğer yapmacıklık hissediyorsanız, hikâye ile uyuşmuyorsa ve bir yapaylık varsa muhtemelen SJW bir iş izlemektesiniz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir Yorum

  1. götünüzden element uyduran çomar sözcükleri… palavra…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir