Anasayfa > Blog > 13 Yıl Sonra: Crysis Remastered PC İncelemesi

13 Yıl Sonra: Crysis Remastered PC İncelemesi

Crysis Remastered

Crysis Remastered kesinlikle daha parlak, pek canlı ve gayet coşkun bir Crysis gibi duruyor. Fakat 2007 yılında oyun dünyasındaki grafik sınırlarını yıkıp "bakınız bu iş böyle yapılır" diyen orijinal Crysis'i onurlandıracak bir yapım olduğunu söylemeye de kalemimiz varmıyor.

6

Crysis Remastered PC inceleme ile bu sefer çok daha parlak ve renkli gözüken Lingshan Adaları’ndaki gizemi çözmeye gidiyor, Raptor ekibinden Nomad olarak görevimize 13 yıl sonra bir kez daha başlıyoruz.

Geliştirici koltuğunda Crytek ve Saber Interactive stüdyolarının oturduğu Crysis Remastered bir zamanların en göz alıcı grafiklerine sahip olan Crysis’i daha da büyüleyici hale getiriyor. Yıllar boyunca internette “but can it run Crysis?” (Crysis’i çalıştırabilir mi?) sorusunu soran oyuncular olarak, halihazırda birçok AAA oyundan çok daha iyi görünen Crysis’in Remastered sürümünü mercek altına aldık.

Geliştirici: Crytek, Saber Interactive

Çıkış Tarihi: 18.09.2020

Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, PC (Epic Games Store)

Crysis Remastered Sistem Gereksinimleri

Orijinal Crysis 2007 yılından bu yana gayriresmi mod paketleri ve oyuncular tarafından yapılan görsel geliştirmeler ile 4K desteği kazanmış, görünüm anlamında inanılmaz tatmin edici bir forma ulaşmıştı. Pekala yıllar sonra tekrar serinin ilk halkasının başına tekrar oturan Crytek, Saber Interactive ile kafa kafaya vererek geliştirdiği Crysis  Remastered ile neler vadediyor?

Crysis Remastered PC İnceleme

Crysis Remastered PC inceleme

Oyunun ilk on beşinci dakikasında başlayan İlk Işık göreviyle Lingshan Adaları aydınlanıyor. Tam bu noktada Crysis Remastered’ın görsel potansiyelini tam anlamıyla hissetmek mümkün. Global illumination ile ışıklandırmalar başka bir seviyeye ulaşırken, HDR beraberinde gelen kontrast sayesinde detayların da daha pürüzsüz hale geldiğini fark ediyoruz. Crysis Remastered’in tasvir ettiği Linghsan Adaları kesinlikle daha canlı ve daha yeşil.

Crysis Remastered’in grafik sisteminin arkasında devasa bir teknolojik güçlendirme var. Işın izlemeyi objeler üzerinde teker teker işleyen SVOGI (Sparse Voxel Octrwe Global Illumination) sayesinde, CryEngine grafik motorunun performansına hayran kalmamak elde değil. Çevresel aydınlatmanın oyunu bambaşka bir görsel forma oturttuğunu söylemeliyiz. Bu teknoloji sayesinde ışık objeler üzerinde sekiyor ve diğer nesneler üzerine yansıyor. Böylece en küçük detay bile kendine has bir görünüm kazanırken, zaten pek parlak gözüken Crysis Remastered da Lingshan Adaları coşkun bir görünüm elde ediyor.

Alan Derinliği

Bununla beraber Crysis Remastered sürümünde cilalanma işleminden nasibini en çok kayaların ve karstik yapıların aldığını belirtelim. Örneğin ekran görüntüsünde görebileceğiniz kayalar ileri seviye alan derinliği teknolojisi sayesinde adeta yeniden modellenmiş gibi duruyor.

Zemindeki çakıl taşları dokusal bağlamda güçlü bir görünüm elde edemese de Remastered sürümde alan derinliği kesinlikle belirginlik kazanmış.

Crysis Remastered PC inceleme

En güncel CryEngine ile geliştirilen Remastered sürümü, Nvidia’nın yeni amiral gemisi RTX 3080 ile donatılmış bir sistemde can it run Crysis? ayarlarında stabil çalışamayabiliyor. 2007’de şahit olduğumuz performans parametleri ile 13 yıl sonraki teknolojide tekrar karşılaşmak oldukça manidar.

Oyunun Nvidia’nın yeni 3000 serisinde verdiği performans bir yana, önerilen ayarlarda verdiği performans da maalesef tatmin edici değil. Bunun sebebi ise birçok geliştirmeye rağmen Remastered sürümünün hala tek çekirdekli işlemciler için ideal olmasında yatıyor.

Can It Run Crysis Grafik Ayarları Seçeneği

Crysis Remastered PC inceleme
Bu soruya cevabımız “no it can’t” olduğu için görseli internetten temin ettik.

Can it run Crysis? oyun dünyasının internet üzerinde tecelli etmiş en yaygın memelerinden biri. Bir sistem ya da mekanizmanın kuvvetli olduğunu iddia ettikten sonra refleksif olarak sorduğumuz ama Crysis’i çalıştırabilir mi sorusu Crysis Remastered’da karşımıza bir grafik ayarı olarak çıkıyor.

Oyundaki en yüksek ayarları dahi ikiye katlayan can it run Crysis? modunda gölge düşüm izleri, ışın noktaları ve görüş uzaklığı fark etmeksizin tüm objeler maksimum geometrik işleme kazanıyor. Yani ekranınızda gördüğümüz bütün nesnelerin detayları aşırı derecede gerçek bir hale bürünüyor. Dolayısıyla RTX 3080 gibi muazzam bir teknoloji devi bile bu yükü sırtlanmakta zorlanıyor.

Her Şey Daha Gerçek, Performans Daha Düşük

Crysis Remastered PC inceleme

Crysis Remastered patlamaların adeta dibimizde yaşanmış gibi gözüktüğü, ateş ve mermi efektlerinin buram buram hissedildiği, güneş ışınlarının palmiye ağaçlarının arasından geçerken gözlerimizi kamaştırdığı bir yapım. Fakat 2007’de gelecekten gelen oyun olarak adledilen orijinal Crysis’in tekrar elden geçirilmiş sürümüne ise aynı sıfatı vermek maalesef mümkün değil. Saber Interactive ve Crytek işbirliği ile geliştirilen Remastered sürümü ancak doğal manzaralarda nefes kesici bir görünüme bürünebiliyor. Fakat genel anlamda bakıldığında en iyi senaryo ile ancak günümüz standartlarında bir yapım olduğunu söyleyebiliriz.

Crysis Remastered’in yegane gayesi oyuna daha parlak bir hava katmak ve Lingshan Adaları’nı çok daha coşkun ve göz alıcı renklere bürümek ise, versiyonun bu bağlamda başarılı olduğunu söylemek mümkün. Fakat Crysis Remastered’dan beklentiniz genel oynanışta iyileştirmeler, 2007’nin grafik dünyasını yeniden tanımlayan ilk Crysis’e sadık geliştirmeler ve 2020’nin teknolojik nimetlerinden yararlanarak tasarlanmış büyüleyici grafikler ise; yapım maalesef sayılanlarınküçük bir kısmını karşılayabiliyor.

Nanosuit Yenilikleri

Crysis Remastered PC inceleme

Crysis Remastered’ın ilk dakikalarında fark edeceğiniz ilk yenilik nanosuit arayüzü olacak. Nanosuitteki mod değişikliklerini farenin silindir tuşuna basarak gerçekleştirebilirken, Crysis Remastered serinin ikinci ve üçüncü halkasında olduğu gibi kısayol tuşlarını benimsemiş. Fakat Ayarlar kısmından Klasik Nanosuit modunu seçmek mümkün.

Örneğin zırh modunu Q ile etkinleştirebilirken, pelerin moduna geçiş yapmak için E‘ye basmanız gerekiyor. Nanosuit bu bağlamda kesinlikle daha gerçekçi hissettiriyor. Remastered sürümünden nasibini alan nanosuit hem grafikler açısından geliştirmeler almış hem de oynanış üzerindeki etkisi artırılmış.

Crysis Remastered PC inceleme

Yumuşak ve rafine görünümünün aksine Crysis Remastered oynanış açısından daha sert hissettiriyor. Vuruş hissi; silahlardan çıkan ateş partiküllerinin artırılması ve canlı kan efektleriyle güçlendirilmiş. Yine de düşman askerlerini birer jarjör boşaltmadan etkisiz hale getirmek mümkün değil. Fakat çatışmalar bu duruma rağmen daha gerçekçi hale gelmiş. Nanosuit’in kullanılabilirlik oranının bir miktar artmasının gayet tatmin edici olduğunu belirtelim.

Böylece Remastered sürümü orijinal Crysis’i büyük oranda geliştiren grafiklerin yanı sıra oynanış tarafında minik geliştirmeleri de sepetine ekliyor. Crysis Remastered PC inceleme ile oyunu mercek altına alırken oynanış hakkında en çok dikkatimizi çeken noktaları listeledik.

  • Maksimum Hız modunun süresi artırılmış. Remastered sürümde kesinlikle bizi en çok memnun eden geliştirmelerden biri Maksimum Hız modunun süresi oldu. Orijinal oyunun aksine hız modu çok daha pratik hale geliyor ve kullanım süresi büyük oranda artıyor.
  • Maksimum Hız modunda Nanosuit’in büründüğü sarı renk canlandırılmış. Artık gerçekten de Raptor ekibinin ayrıcalıklarını hissetmek mümkün.
  • Maksimum Zırh modunu etkinleştirdiğinizde Crysis 2’den hatırlayacağımız Nanosuit altıgenleri ekranın sağ ve sol kısımlarını kaplıyor. Oynanış bağlamında hoş bir eklenti olmuş.
  • Maksimum Zırh modu artık gerçekten de aktifmiş gibi hissettiriyor. Çatışmalarda aldığınız hasar çok daha gerçekçi görünüyor ve altıgenler vurulduğunuz mermilere istinaden değişim gösteriyor.
  • Orijinal Crysis’te de olduğu gibi Pelerin Modu aktif haldeyken saldırırsanız Nanosuit enerjisi sıfırlanır. Remastered versiyonunda da bu durum değişmemiş fakat Pelerin modu etkinken ateş ettiğinizde Nanosuit’ten bozulma ve çökme sesleri geliyor.
  • Silah sesleri rafine hale getirilerek daha gerçekçi bir deneyim elde edilmiş.

Crysis Remastered Konsol ve Nintendo Switch Performansı

Crysis Remastered PC inceleme

Hala orijinal Crysis’in halihazırdaki konsol ve bilgisayarlarda performans testi olarak kullanıldığı bir dönemde, Crysis Remastered’in performans bağlamında tutarsızlıklar yaşaması oldukça üzücü. Xbox One ve PlayStation 4‘te özellikle HDR ve ışın-izleme ayarlarıyla stabil performans konusunda problemlere sahip olan Remastered, Crytek’in çıkış sonrası yayınladığı yamalarla bir miktar daha iyi hale geldi.

Oyunun konsol tarafında nişangah kullanımı ve oynanış açısından sorunlara sahip olduğu da birçok konsol oyuncusu tarafından bildirildi. Diğer yandan Crysis Remastered Nintendo Switch üzerinde optimum performansla oynanabiliyor. Birçok aksiyon sahnesinde bile stabil performanstan ödün vermeyen yapım Nintendo Switch sahiplerini memnun etmeyi başardı diyebiliriz.

Sonuç

Crysis Remastered, PC inceleme dosyamızda pek çok kez belirttiğimiz gibi kesinlikle daha parlak, pek canlı ve gayet coşkun bir Crysis gibi duruyor. Lingshan’ın dağlarının üzerinden gelen güneş ışıkları FY71 tüfeğinin üstüne öyle bir düşüyor; biraz uzakta şeffaf bir kordon gibi uzanan okyanusta dalgalar ışınları öyle bir emiyor ki; Crysis Remastered’a hayran kalmamak pek zor bir hal alıyor.

Fakat 2007 yılında oyun dünyasındaki grafik sınırlarını yıkıp “bakınız bu iş böyle yapılır” diyen orijinal Crysis’i onurlandıracak bir yapım olduğunu söylemeye de kalemimiz varmıyor. Crysis Remastered yer yer kesinlikle muazzam görünse de, daha önce Crysis’i hiç oynamamış ve güçlü sistemlere sahip oyuncular için ancak hoş bir başlangıç olarak kalıyor.

 

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir Yorum

  1. Crysis 2 nin nano suit özelliklerini barındırması iyi olmuş. Hem kullanışlılık açısından hem de görsellik açısından güzel olmuş.
    Fakat Can it Run Crysis? Ayarına niye şimdiye kadar b*k atılmadı onu merak ediyorum. 3080 ekran kartı olan biri bu ayarı seçip “Optimizasyon çöp” de diyebilirdi.
    Genel olarak güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir