Oyun ve teknoloji dünyasında önemli bir donanım üreticisi olan AMD, FidelityFX adını verdiği DLSS rakibi yeni teknolojisini tanıttı. Detaylar haberimizde.
AMD, yeni nesil oyunculukta ürettiği yeni donanımlarla oyuncuların dikkatini çekmeyi başarıyor. Yeni işlemcilerini ve ekran kartlarını bu süreçte duyurmaya devam eden AMD, sadece yeni donanımlar üretmekle kalmıyor, bu donanımlarla birlikte çalışan yeni teknolojiler üzerinde de yoğun bir şekilde çalışıyor. Günümüz oyunculuğunda ekran kartlarının en yüksek performansla çalışıp oyunlarda daha da fazla kare hızı alınmaya çalışılıyor.
Nvidia tarafında oldukça popüler olan DLSS teknolojisi sayesinde üst düzeyde FPS artışı sağlanıyor. DLSS teknolojisinde RTX kartlarda yapay zeka desteği ile kenar düzeltme yapılarak pikseller dolduruluyor ve böylece yüksek kalite ayarlarında FPS düşmeden yüksek performans alınabiliyor.
AMD FidelityFX testlerinden birinde AMD Radeon RX 6800 XT kullanıldı. Godfall oyununda 4K Epic ayarlarda Ray Tracing açık halde doğal halde 49 FPS alındı. FidelityFX’in 4 farklı kalite modu mevcut. Ultra kalite, kalite, dengeli ve performans modları kullanılarak maksimum 150 FPS‘ye kadar çok ciddi bir FPS artışı yakalandı.
AMD, bu teknolojiyi DLSS’e rakip olarak çıkarsa da FidelityFX, bu performans artışını yapay zeka öğrenmesi kullanmadan yapabiliyor. Ayrıca sadece Işın İzleme teknolojisine sahip bir karta da gerek olmuyor. RX 6000′in dışında RX 5000, RX Vega, RX 500 ve APU‘lar dahil pek çok AMD kartında bu teknoloji çalışabiliyor.
Tam adıyla AMD FidelityFX Super Resolution teknolojisi şu anda sadece belirli oyunlar ve oyun motorlarıyla çalışıyor. Bu teknolojinin çalıştığı yeni oyunlar arasında Godfall, Resident Evil Village ve henüz çıkış yapmayan Far Cry 6 da yer alıyor.
AMD FidelityFX Çıkış Tarihi
DLSS rakibi yeni teknoloji 22 Haziran 2021 tarihinde erişilebilir olacak. AMD’nin belirttiğine göre çıkış gününde bu teknolojiyi 100’den fazla işlemci ve ekran kartı tarafından desteklenecek. Acaba AMD, FidelityFX teknolojisi ile Nvidia DLSS‘e ciddi bir rakip olabilecek mi? Siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle paylaşın.