Anasayfa > Oyun Haberleri > Anomaly Agent İnceleme Dosyası: Şahane Aksiyon, Sürükleyici Hikaye

Anomaly Agent İnceleme Dosyası: Şahane Aksiyon, Sürükleyici Hikaye

Anomaly Agent

Anomaly Agent hem ilgi çekici hikayesi hem taze kalan dövüş formülleri ile pek başarılı bir aksiyon-platform oyunu. Ajan 70'in yeni hikayesini merakla bekliyor olacağım.

82

(Anomaly Agent inceleme dosyası için bir giriş paragrafı düşünüyorum.) 900 saat oynanacak oyun çıktı! (Yok yok böyle giriş yapmayayım en iyisi, bu şaka şimdiden eskidi bile.) Türk oyunları yükseliyor! (Bu da klişe oldu sanki… Ne olacaktı ama? “Merhabalar SaveButonu takipçileri” diye sade ve klasik bir giriş yapsaydım? Düşün düşün, oyundan bir espri olsa? O da  spoiler olur sanki… Şimdi daha ilk oyundan Phew Phew Games ile ters düşmeyelim sonra.) Dzzt..! Dzzt…! Yeni bir anomali algılandı!.. Anomalinin adı, İnceleme Anomalisi. (Olamaz, bu anomalinin kaynağını bulamazsam oyun incelemeleri sonsuza dek ortadan kaybolabilir. En iyisi ben hemen şu portala gireyim…)

Evet, merhabalar sevgili SaveButonu okurları ve siz oyun severler… Bir önceki paragrafta bahsettiğim şeyler tamamen hayal ürünüdür. Siz siz olun, öyle her gördüğünüz portala girmeyin. Profesyonel Anomali Ajanları bile bu gibi durumlarda ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. 

Sanıyorum ki bu yazıyı okuyacak herkesin Anomaly Agent ve Phew Phew Games’ten haberi vardır. Ancak yine de kısaca bahsetmekte fayda var. Phew Phew Games, kalitenin bir numaralı adresi mahlaslı oyun içerik üreticisi Enis Kirazoğlu önderliğinde kurulmuş bağımsız bir oyun stüdyosu. Anomaly Agent ise bu ekibin ilk göz ağrısı.

Anomaly Agent Nasıl Başlıyor?

Anomaly Agent’ta terfisine bir gün kalan Ajan 70’in rolüne bürünüyoruz. Hazır cevap ve kısmen işinden sıkılmış diyebileceğimiz bir anomali ajanı olan Ajan 70, hem tavırları hem de tasarımıyla akılda kalıcı bir karakter olmayı başarmış.

Özellikle bağımsız yapımlarda ana karakterlerin detaylı bir şekilde ele alındıklarına her zaman rastlamayız. Devam oyununu istediğim ya da karakterini benimsediğim bağımsız yapım düşününce inanın aklıma örnek getirmekte de oldukça zorlanıyorum. Ama peşin peşin söylemek gerek: bu durum Anomaly Agent için geçerli değil. Çünkü Ajan 70’i tekrar görmeyi çok isterim. Hatta mümkünse bu sefer onun muzip kişiliğine daha çok odaklanan bir devam oyunu ile…

Anomaly Agent Hikayesi Bizden Geçer Not Aldı

Son görevini yapmış bir şekilde çalıştığı büroya gelen Ajan 70, terfisi için gerekli işlemlerle uğraşırken son bir görev geliyor ve iş başa düşüyor. “Zaman Anomalisi”. Çeşitli yerlerde saptanan dört farklı anomalinin kaynakları belirlenip gerekli bilgiler ajanımıza veriliyor ve kelimenin tam anlamıyla oyun başlıyor.

Spoiler vermeden oyunun hikayesi ve ana karakterle ilgili konuşacaklarım aslında bunlarla sınırlı. Anomaly Agent’ın ana odağı unutulmaz bir hikaye sunmak değil. Ancak bu oyunun anlatım sunumu kalitesinden taviz vermesine neden olmamış. Aksine, Anomaly Agent hikayesi, karakterleri ve diyaloglarıyla keyifli, ilgi uyandırıcı ve akılda kalıcı bir oyun olmuş.

Oyunun mizah dozu beni çok memnun etti ve ekran başında geçirdiğim süre boyunca tebessüm ettim diyebilirim. (Tabi boss dövüşleri hariç.) Bu kısımda şikayetçi olabileceğim tek şey ise karakterlerle konuşmalar sırasında seçilen diyalogların her zaman çok da farklı değişikliklere yol açmaması oldu.

Hep Yeni Kalan Dövüş Formülü

Diyaloglarda yapılan seçimlerin kibar ya da sarkastik olması sayesinde karşımızdaki karakterlerden de duygu puanları topluyoruz. Genelde karakterlere kibar ya da anlayışlı cevaplar verirsek olumlu, biraz daha sert cevaplarla yaklaşırsak da negatif duygu puanları alıyoruz. Topladığımız bu puanları ise yetenek ağacında kullanabiliyoruz. Olumlu duygu puanları ile karakterimizin kalıcı sağlığını arttırırken topladığımız negatif duygu puanları ile de para kazanabiliyoruz.

Negatif duyguları harcayarak ve düşmanları yok ederek kazandığımız paralarla ise asıl yetenek geliştirmelerini yapıyoruz. Buradan hem yakın dövüş hasarı gibi oyunun başı itibariyle birlikte elimizde olan hem de ilerledikçe kazandığımız yeni yetenekleri geliştirerek karakterimizi güçlendiriyoruz. 

Ortalama 6 saatlik bir macera sunan Anomaly Agent, hem geliştirmeleri yaptığımız yetenek ağacı hem de oyunda ilerledikçe kazandığımız yeni saldırı şekilleri sayesinde dövüş sekanslarını taze tutmayı başarmış. Ben burada sunulan geliştirmelerin ve belli aşamalarda kazandığımız yeni süper güçlerin sayısından memnun kaldım. Çok fazla tekrara girdiğimi hissetmeden yeni bir içerikle tanıştım ve daha farklı şekillerde düşmanlarla savaşabildim.

Oyundaki düşman çeşitliliği de azımsanmayacak sayıda. Bu alandaki başarının ana sebebi ise karşımıza çıkan düşmanları birbirileriyle birleşerek daha güçlü bir düşman oluşturabilmesinde yatıyor. Zaten oyundaki bu mekanik, fragmanlarda da karşımıza çıkmıştı ve önemli bir yer edineceği belliydi. Bu mekanikle her ne kadar beklediğim kadar çok karşılaşmasam da bu mekaniğin aksiyon sekanslarını daha ilgi çekici hale getirdiği kesin. Yazdıklarımdan da anlaşıldığı kadarıyla hem aksiyon mekanikleri hem de düşman çeşitliliği konusunda bir şikayetim var diyemem. 

Anomaly Agent Boss Savaşları Şahane!

Boss savaşlarına gelecek olursak, burada aslında bizi ana olarak dört farklı boss savaşı karşılıyor. Tüm bosslardan ayrı ayrı bahsedip sizin oyun zevkinizi bozmak istemiyorum o nedenle burada biraz ketum davranmaya çalışacağım. Boss sekanslarının biri hariç hepsini gerçekten beğendim ve ciddi anlamda meydan okuyucu anlar yaşadım.

Genel olarak hem sıradan düşmanların hem de bossların tasarımlarını ve hareket patternlerini beğensem de “Artist” karakteri pek içime sinmedi. Bunun aslında başlıca iki nedeni var. Hem görece oyunun ilerleyen kısımlarında karşımıza çıkmasına rağmen diğer Bosslardan çok daha kolay olması hem de tasarımının bana biraz Spider-Man: Into the Spider-Verse’deki Olivia Octavius’u hatırlatması oldu.

Pek tabii farklı popüler kültür içeriklerinden ilham alınması çok normal olmasına karşın Anomaly Agent başlı başına yeni ve özgün hissettirirken, Artist Boss’u bana biraz fazla tanıdık geldi. Bu nedenle onu bu evrene pek yakıştıramadım.

Son olarak bahsetmek istediğim şey ise oyunda bulunan platform ögeleri oldu. Genel olarak bu kısımlar, yeni engelleri tanıtmak için kullanılmış ve genelde bizlere düşmansız ya da az düşman içeren sakin seviyeler içinde sunulmuş. Animasyonların akıcılığı sayesinde oldukça eğlenceli olmasının yanı sıra cidden iyi hesap edilmiş seviye tasarımları da benden geçer not aldı.

Son Söz

Yavaştan incelememizin sonuna gelirken, sizlerin huzurunda Phew Phew Games’e ellerinize sağlık demek istiyorum. Oyunun ikinci yarısında yaşanan tempo sorunlarını bir kenara bırakırsam ciddi anlamda elimizde her yönüyle güçlü bir oyun var. İşin güzel yanı ise bu işin bizim topraklarımızdan çıkması oldu. Anomaly Agent’i oynarken çok eğlendim ve devam oyununu da heyecanla bekliyor olacağım.

Hakkında Ertuğrul Burak Emanet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir