Anasayfa > Blog > Arcade Ne Demek?

Arcade Ne Demek?

Video oyunlarının hayatlarımıza girdiği günden itibaren önemini koruyan oyun türlerinden birisi olan Arcade ne demek? Gelin öğrenelim.

Arcade, oyun salonlarında makinelerden oynanan gerçekçilikten uzak oyun türüne verilen isimdir. Salonlarda jetonlarla oynanan oyunlarla başladıkları için kaydetme gibi seçeneklere çoğunlukla sahip değillerdir ve eylemi ön plana çıkartırlar. Her ne kadar günümüzde oyun salonlarının sayıları azalmış olsa da pek çok arcade oyun geliştiricisi bulunmaktadır. Özellikle yarış oyunları simülasyon ve arcade olmak üzere ikiye ayrılmalarıyla bilinir.

Roguelike Nedir?

Günümüzde retro ve portatif oyun konsolları ile tekrardan gündelik hayatlarımızda yer edindiklerini söyleyebiliriz. Bunların haricinde zaten AVM’lerin oyun ve eğlence bölgelerinde günümüzde de pek çok oyun makinesi görebilmekteydik. Yani Arcade yok olmamış ve eski bir oyun türüdür demek hiç de yanlış olmayacaktır.

Arcade Oyunlar

Arcade kavramını anlatırken, bu türde sayılan oyunların isimlerini anmasak olmaz. Oyunlar tanıdık gelince türü tanımak da daha kolay olacaktır.

Oyun Konsolu Nedir?

  • Street Fighter: Bir dönemin çok oynanan ve çıktığı dönemde çizgi dışı sayılan oyunu Street Fighter, Arcade oyunları anarken ilk aklımıza gelen oyunlardan birisi.
  • Pac-Man: 1980 yılında çıkış yapan Pac-Man de bu oyun türünün öncülerinden sayılabilir. Çıktığı dönemde kadınların da oyun salonlarına akın etmelerine neden olmasıyla önemli eserlerden görülmektedir.
  • Donkey Kong: Çıktığı dönemin en ünlü makinalarını sattırmayı başarmış bir oyun olmasıyla öne çıkan Donkey Kong’un ismi Arcade kavramını anlamanız açısından çok yardımcı olabilir. Nintendo’nun ticari başarısı olarak oyun tarihine geçen oyun sayesinde 132.000 makine satıldı.
  • Mortal Kombat: Her ne kadar serinin ilerleyen oyunlarında hikaye katılmaya çalışılsa ve ilk oyunlarda daha gerçekçi grafikler kullanılsa da bunlar Mortal Kombat serisini sevilen Arcade oyunlardan birisi olmaktan kurtarmıyor.
  • Need for Speed: Arcade yarış oyunlarına öncülük eden marka olmasıyla öne çıkan Need for Speed serisini arcade oyunlardan bahsederken anmamak olmaz.
  • Gran Turismo 2: Bu yarış oyununun da iki farklı modu bulunuyor ve bu sayede listemizde yer alıyor. Modlardan birisi simülasyonken, diğeri ise tabii ki arcade.

Oyunları da andığımıza göre “Arcade ne demek?” sorunuza yanıt vermiş olmamız lazım, yine de daha fazla sorunuz varsa bize iletebilirsiniz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir