Anasayfa > Blog > Oyun Konsolu Nedir?

Oyun Konsolu Nedir?

Dijital dünyanın ve eğlence sektörünün önemli parçalarından bir diğeri olan oyun konsolu nedir merak ediyor musunuz? Gelin öğrenelim.

Oyun konsolu stabil bir şekilde oyun oynamaya olanak sağlayan, donanımlarının ve işletim sisteminin buna yönelik bir araya getirilen cihazdır. Geçmişte oyun konsolları ekranlarla tümleşik olarak satılırken, günümüzde modern cihazlar harici bağlantılarla görüntü verebilmektedir.

Oyun konsollarını geliştiriciler için önemli kılan yönüyse bilgisayarlardan farklılıkları. Çeşit çeşit donanım kombiniyle yüzlerce bilgisayar için oyunları optimize hale getirmek bir hayli güç. Ancak birkaç model için bunu yapmak oldukça kolay. Ayrıca diğer bir yandan da konsol sahipleri direkt olarak ‘Gamer’ sınıfının birer üyesi ancak bilgisayar sahiplerinin büyük bir kısmı için bunu söylemek pek de mantıklı olmaz.

Gamer Ne Demek?

Günümüzdeki popüler ve kullanımda olan birkaç oyun konsolu adını anmadan ‘Oyun Konsolu Nedir?’ başlığını dolduramayız.

  • PlayStation: Sony tarafından geliştirilen bu oyun makinesi çıktığı günden bu yana dünyanın pek çok yerinde liderliği elden bırakmadı. Bu cihaza özel çıkartılan oyunlar onu özel kılmakta diyebiliriz.
  • Xbox: Microsoft’un emin ellerindeki bu cihaz da sahip olduğu oyun markaları ve Game Pass gibi hizmetleriyle oyuncuların gönlünde sağlam bir yere sahip. Bununla birlikte ‘Platforma özel’ bir seriden ziyade bilgisayarlarla ortak bir yolda yürüyor.
  • Switch: Nintendo’nun hallice yeni göz bebeği Switch de rekabetin bir şekilde parçası olmayı sürdürüyor. Switch’e özel olan Zelda gibi birkaç marka onu özel kılıyor. Ayrıca oyuncuların bu konsolu tercih etmelerinin önemli nedenlerinden birisi dâhili ekranı ve küçük yapısıyla el konsolu olarak da kullanılabiliyor olması. Yani şarj edip yollara düşebiliyorsunuz.

Her ne kadar artık evlerimizde ya da salonlarda daha az yer alıyor olsalar da Atari, Sega gibi markaları da unutmamak lazım. Oyunlar ve oyun konsolları hem teknolojinin, hem de eğlence sektörünün çok önemli parçaları olmayı sürdürüyorlar.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir