Anasayfa > İncelemeler > Armored Core 6: Fires of Rubicon İnceleme – İhtişamlı Dönüş

Armored Core 6: Fires of Rubicon İnceleme – İhtişamlı Dönüş

Armored Core 6 İnceleme

Armored Core 6, FromSoftware'in yirmi yıllık Armored Core geliştirme deneyiminin ve 30 yıllık oyun tasarımı mesaisinin enfes bir sonucu. Fires of Rubicon akıcı oynanış formülü ve inanılmaz detaylı mech inşaat sistemiyle hem seri kıdemlilerini hem de mech türü acemilerini kendine bağlayacak.

90

Armored Core 6 inceleme dosyamızla oyun tarihinin en köklü serilerinden birinin geri dönüşünü mercek altına alıyoruz.

FromSoftware 20 yıllık mecha aksiyon serisine Armored Core 6: Fires of Rubicon ile ihtişamlı bir geri dönüş yapıyor. Serinin en yeni halkası serinin temel formüllerinden taviz vermeden hayranları memnun etmeyi başarmış. Akıcı oynanış mekanikleri ve kurşun geçirmez temel döngüsüyle türe aşina olmayanlar bile Armored Core 6’da sevecek pek çok şey bulacak.

FromSoftware ve Armored Core’a Dair

Japon oyun devi FromSoftware oyun dünyasının belki de envanteri en başarılı geliştiricilerinden biri. Stüdyo Demon’s Souls, Dark Souls, Bloodborne ve Sekiro: Shadows Die Twice gibi büyük ses getiren yapımlara imza attı. Bu oyunlarla yeni türlerin sınırlarını belirleyen FromSoftware, Elden Ring ile Yılın Oyunu Ödülü’nü kapmayı da bildi.

Elden Ring’i stüdyonun yirmi yılı aşan oyun geliştirme deneyiminin nihai bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü FromSoftware oyun dünyasının Soulsborne olarak adlandırdığı oyunlarla yüksek risk, yüksek ödül formülü üzerine neredeyse on yılı aşan bir deneyim biriktirdi.

Fakat Souls deneyimi tasarlama noktasında bıçağını iyice bileyen stüdyonun asıl mesaisi aslında Souls oyunlarını da önceleyen bir seride geçti. Bu seri aynı zamanda stüdyonun yıldızını parlatan Demon’s Souls ve Dark Souls’un resmettiği karanlık ve grotesk dünyalardan daha farklı tasvirlere sahipti.

Oyun dünyasına King’s Field ile başlayan ve karanlık orta çağ anlatılarıyla pek haşır neşir olan FromSoftware asıl terini; ana oyun, yan oyun ve yeniden yapımlar ile sayısı 20’yi geçen Armored Core’da döktü.

İlk oyunu PlayStation 1 için 1997’de piyasaya süren stüdyo geçtiğimiz yılda 13 ana oyunu 7 yan oyun ve 3 yeniden yapım (remastered) ile destekledi. Kendi içinde oynanış ve mecha tasarımı açısından farklı nesillere bölünen Armored Core serisi böylece 5 farklı video oyun konsolu nesline yayılmış oldu.

armored core oyunları

Dark Souls, Bloodborne, Sekiro: Shadows Die Twice ve Elden Ring ile geçen son on yıl ise yeni bir Armored Core oyunundan yoksundu. Her ne kadar serinin kıdemlileri yeni bir oyunun geliştirildiğine dair söylentilerin peşinde olsa da FromSoftware’in 2013 yılında terk ettiği serisine geri dönmesi pek de yüksek bir ihtimal değildi.

Ancak konu FromSoftware olunca beklenmeyeni beklemek gerek. Çünkü stüdyo, en iyi oyunu olarak nitelendirebileceğimiz Elden Ring’in “Yılın Oyunu” ödülünü aldığı gece, 10 yıllık ara verdiği serisine, Armored Core 6: Fires of Rubicon ile döneceğini duyurdu.

Yıllar boyunca oyuncuları karanlık ve distopik uzak geleceklere götüren Armored Core geri döndü. Hem de serinin bugüne dek vadettiklerinden fazlasıyla…

Armored Core 6 Gerçek Bir Armored Core Oyunu

Armored Core oyunlarının temel döngüsü kurşun geçirmez bir formüle sahiptir. Oyuncu Raven kod adında basit bir mech paralı askeri olarak gizemli organizasyonlara ve askeri güce sahip olan devasa şirketlere hizmet eder.

Oyuncunun kimden görev alacağını belirleyen yegane etken ise görev sonunda alacağı ücrettir. Oyuncu görevden elde ettiği gelirle mech’ini geliştirir ve böylece daha zorlayıcı görevlerin üstesinden gelebilecek bir mech inşa eder.

Bu oynanış formülü aynı zamanda uzun süreli ve tekrar oynanabilirliğe açık bir yapı da sunar.  Dolayısıyla “görev tamamla, para kazan, mech’ini geliştir” temel döngüsü ise Armored Core serisinin özünü oluşturur.

Armored Core 6 ise kendisinden önceki Armored Core oyunlarında iyice cilanan bu döngüyü çok daha etkileyici bir düzeye taşıyor.

Hem serinin diğer halkalarından hem de FromSoftware’in diğer oyunlarından ilham alarak tasarlanan yapım, stüdyonun yaklaşık 30 yıllık oyun tasarımı deneyiminin şahane bir sonucu olmuş.

Armored Core 6 Hikayesi Sizi Geç de Olsa Kendine Bağlayacak

Kendisinden önceki oyunlarda da olduğu gibi Fires of Rubicon’da oyuncular sessiz ve gizemli bir mech paralı askerine hayat veriyor. C4-621 adlı pilot olarak oyuncular kendilerini Rubicon 3 gezegeninde bitmek bilmeyen bir güç savaşında buluyor.

Coral adlı bir maddenin keşfi sonucu iyice bir savaş alanına dönüşen Rubicon 3, birbirinden nüfuzlu şirketlerin ve isyankar organizasyonların için bir kaos havuzuna dönüşmüş durumda. Alevlerden kurtulmayan gezegende pilot C4-621’in yegane görevi ise gezegenin yerlilerinden, diğer paralı askerlerden ve yozlaşmış şirketlerden görev alarak hayatta kalmak olacak.

armored core 6 hikayesi

İlk bakışta pek ilgi çekici gelemeyebilir. Ancak Armored Core serisinde hikaye anlatımı neredeyse hiçbir zaman oyunların en güçlü yönlerinden biri değildi. Serinin sadece Silent Line, Last Raven, ve For Answer gibi birkaç üyesi oynadıktan uzun bir süre sonra hatırlayacağınız öykülerle karşınıza çıkmayı başarabildi.

Bu öyküler hem dönemin getirdiği kısıtlamalar hem de serinin yapısı dolayısıyla ihtişamlı bir şekilde de anlatılmamış da olabilir. Ama FromSoftware serinin önceki oyunlarında sadece mech inşa ettiğiniz bir kum havuzu sunmaktan öteye geçmeyi zaman zaman başarmıştı.

En yeni halka Armored Core 6: Fires of Rubicon ise seri için de yeni bir standart belirleyerek, Armored Core markasının en iyisi olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar çağdaşlarında gördüğümüz sinematik anlatımlar ve yüksek prodüksiyonlu sahneler olmasa da Rubicon 3’te geçen bu öykü sizi kendine bağlamayı başaracak.

Hikaye geç dallanıp budaklansa da sürükleyici yapısı ve kritik noktaları Armored Core 6: Fires of Rubicon, hem “sadece detaylı bir mech oyunu” bekleyenleri hem de ciddi hayranları şaşırtacak bir öyküye sahip.

Dene, Yanıl ve Tekrar Dene

Oyunun yavaş yavaş kendini belli eden öyküsünün arkasında, yağ gibi akan oynanış mekanikleri gibi şahane bir dayanağı var. Armored Core 6 neredeyse hiçbir noktada taviz vermeyen oynanış mekaniklerine sahip.

Kameranın özellikle boss savaşlarında kontrolünüzden çıkması haricinde oynanışa dair olumsuz yorumlar yapmak neredeyse mümkün değil. FromSoftware Sekiro-vari bir kaçınma mekaniğinin yanı sıra Dark Souls’un Estus Flask tarifini Armored Core 6’ya eklemiş.

armored core 6 inceleme

Bunların çok doğru ilhamlar olduğunu belirtmekte fayda var. Bir de üstüne neredeyse her noktada devasa bir savaş makinesi kullandığınızı hissettiren kontroller eklenince Armored Core 6, oynaması pek keyifli bir mech-aksiyon oyununa dönüşmüş.

Oyun bu övgüleri mech geliştirme sürecindeki “dene, yanıl, tekrarla” formülüne de borçlu. Çünkü serinin özündeki “göreve git, para kazan, mech geliştir” döngüsü, deneme-yanılma formülü ve akıcı bir oynanışla birleşmiş.

Bunun sonucu da türü sevmeyenlerin bile zevk alabileceği, öğrenme eşiği nispeten yüksek olsa da pek keyifli bir oynanış olmuş.

Armored Core 6’da Her Şeyden Siz Sorumlusunuz

Armored Core 6: Fires of Rubicon, kendisinden önceki oyunlarda da olduğu gibi tüm görevi oyuncuya yüklüyor.

Görevlerde ve boss savaşlarında başarılı bir performans göstermek tamamen oyuncunun elinde. Assembly, yani mech inşaat sekmesinde geçen her dakika doğrudan oynanışa etki ediyor. Dolayısıyla Armored Core 6’dan keyif almak için dev robotların hayranı olmaya da gerek yok.

Bunun için birçok denklemde kullanabileceğiniz bir matematik formülü yazdığınızı düşünün. Ya da bilgisayarınızda işlerinizi kolaylaştıracak bir kod yazdığınızı hayal edin. Formülünüzün veya kodunuzun başarısının yegane ölçütü de kaç tane problemi ne kadar verimli şekilde çözdüğü olacaktır, değil mi?

Armored Core 6: Fires of Rubicon oynanış deneyimi de pekala bu mantık üzerine kuruluyor. Her parçasını uzun uzun düşünerek taktığınız mech’iniz kaç görevden alnınızın akıyla çıkmanızı sağlayacak? Ya da Assembly sekmesinde bir yarım saat daha geçirmeye dönmeden önce boss savaşında kaç kere yenilmelisiniz?

Seri boyunca oyuncuya bu soruyu sorduran Armored Core bu tavizsiz formülü hiç olmadığı kadar erişilebilir bir paket içinde sunuyor. Hatta Armored Core 6: Fires of Rubicon seriye ve türe yabancı olanlar için başlaması en kolay Armored Core oyunu olmuş diyebiliriz.

Hem Acemiler Hem Ustalar İçin

Bunun da oldukça ilginç olduğunu belirtmek gerek. Çünkü günümüzde köklü bir oyun serisinin yeni halkaları çoğu zaman hafifletilmiş ya da komple rafine edilmiş mekaniklerle karşımıza çıkıyor.

armored core 6 inceleme

Dolayısıyla geçmişte zorluğuyla sevdiğimiz eski oyun serilerinin bugüne gelen serileri nispeten daha seyreltilmiş deneyimler sunuyor. Yeni oyunları kolaylaştırmanın arkasında da elbette ticari kaygılar yatıyor.

Markaya yabancı olan oyuncuları seriye dahil etmek için yeni nesil oyun standartlarını gözetmeli ve gerekirse markanın temel unsurlarını bu yönde bükmelisiniz.

Ancak FromSoftware hiç bu viraja girmemiş. Seriye yabancı olanları da kendine çekmek için farklı kaslarını çalıştıran stüdyo, Armored Core 6: Fires of Rubicon ile hem serinin hayranlarını hem de yeni başlayanları mutlu edecek bir denge yakalamış.

Alışması En Kolay Armored Core Oyunu

Bu dengenin en büyük kanıtı da tekrarlanabilir görevler ve yeni parçalarla ödüllendiren eğitim modu olmuş. Serinin önceki oyunlarında görevleri ancak uzun bir ilerleme kaydettikten sonra tekrar oynayabilirdiniz.

Sizi bir görevi tekrar oynamaya itecek ödül ise üstün kalite mech parçaları olurdu. Bizi Rubicon 3’e götüren Armored Core 6 ise bu kez görevleri yaptıktan hemen sonra tekrar oynamanıza izin veriyor.

armored core 6 inceleme

Bunun yanı sıra oyunda bir pit stop mantığı olduğunun altını çizmek gerek. Yine seride bir ilk olarak başarısız olduğunuz bir görevin ortasında parça değiştirmek artık mümkün.

Özellikle mech’inizin sınırlarını zorlayan bir boss savaşında yenildikten sonra parça değiştirip tekrar deneyebilirsiniz. Buradaki oyun tasarım tercihini Elden Ring’deki Stake of Marika’ya benzetebiliriz. Dark Souls’daki gibi boss arenasında tekrar koşmak gibi can sıkıcı bir durumun olmadığını düşünün.

Elbette Armored Core 6’nın oyuncuyu oyuna alıştırma sürecindeki tek unsur bu değil. Çünkü artık oyun bazı görevlere kayıt noktaları ekliyor. Böylece göreve en baştan başlamak yerine kayıt noktalarından dolu can barıyla oyuna devam edebilirsiniz.

armored core 6 inceleme

Son olarak oynadıkça açılan ve sizi yeni parçalarla ödüllendiren eğitim modunu da unutmamalı. Bu mod sayesinde oyunda inşa edebileceğiniz mech türlerini kısaca kontrol etmek mümkün.

Bu mod aynı zamanda seriye yabancı olanlara farklı mech buildlerinin ne kadar farklı bir oynanış sunabileceğini de gösteriyor. Böylece mech ana parçalarının oynanışı ne denli değiştirebileceğini görebiliyoruz.

Armored Core 6 İnceleme – Sonuç

Olumlu

  • Sürükleyici hikaye
  • Beceri ve mech özelliklerini birleştiren akıcı oynanış
  • İnanılmaz detaylı mech inşaat sistemi

Olumsuz

  • Kamera kontrol problemleri
  • Rubicon 3 çok cansız görünüyor

Armored Core 6, FromSoftware’in yirmi yıllık Armored Core geliştirme deneyiminin ve 30 yıllık oyun tasarlama mesaisinin sağlam bir sonucu. Fires of Rubicon türü sevmeyenleri bile kendine bağlayacak, serinin en sert hayranlarını bile memnun edecek.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir