Black Skylands inceleme dosyamız ile karşınızdayız. Piksel piksel tasarımını uçsuz bucaksız bir dünyayla birleştiren bu tatlı oyunu oynarken çok eğlendik. Gelin Black Skylands dünyasına birlikte giriş yapalım.
Black Skylands, bu yılın temmuz ayında çıkış yapan bir açık dünya oyunu. Açık dünya dediğimizde kafanızda böyle bir oyun canlanmayacağını tahmin ediyoruz. Çünkü bu oyun tepeden bakışlı, piksel grafikli bir rol yapma oyunu aslında. Hungry Couch Games tarafından geliştirilen Black Skylands, Hello Neighbor ve Secret Neighbor gibi oyunların arkasındaki yayıncı tinyBuild tarafından Steam’e sunulmuş.
Oyuna girdiğimiz anda bizi oldukça heyecan verici ve sürükleyici bir hikaye bekliyor. Uçan adamızdaki herkesle adım adım tanıştığımız bu hikayede işler bir anda karışıyor ve kendimizi bir savaşın ortasında buluyoruz. Babamızın uzak diyarlardan getirdiği bir yaratık, arkadaşlarından birinin yaralanmasına sebep oluyor ve bu noktada ayrışmalar başlıyor. Havada süzülen büyüklü küçüklü çeşitli adalardan oluşan ülkemiz. çatışmalar sonucu oluşan iki grup arasında paylaşılmaya çalışılıyor. Genç ve gözü pek bir kaptan olan Eva Mills’i kontrol ederek halkımıza topraklarını geri kazandırmak için mücadele veriyoruz.
Oyunun geçtiği dünya olan Skylands’in haritası.
Oyun sadece bu mücadeleden ibaret değil. Bu açık dünyada yapılabilecek şeylerin sayısı bizleri şaşırtıyor. Geminize bakım yapmak, benzin ile ilgilenmek, mermi satın almak gibi görevlere vakit ayırmamız gerekiyor. Başka adaları düşman işgalinden kurtardıkça çalışan nüfus kazanıyoruz, kazandığımız bu nüfusu ise çeşitli geliştirmeler için araştırma yapmakla görevlendiriyoruz. Üstelik işgalden kurtardığımız adaları geliştirmemiz ve düşman saldırılarından sürekli olarak korumamız gerekiyor. Biz başka bir görevle uğraşırken adalarımız saldırıya uğrayabiliyor ve kısa bir süre içerisinde adayı işgal eden düşmanları öldürmemiz gerekiyor.
Black Skylands inceleme dosyamıza oyunun artılarını ve eksilerini kısaca açıklayarak devam edelim:
Artılar
- İyi düşünülmüş ve bizi kendine bağlayan bir hikaye ilerleyişi var. Eva Mills’in yaşamına kısa sürede dahil olup oyunun tatlı atmosferine hızlıca alışmak mümkün. Karakter gelişimi ve akıcı diyaloglar hikayeye güzel katkı sağlıyor ve sıkmıyor.
- Gemi kullanma, çatışma ve geliştirmeler arasındaki denge tatmin edici. Sürekli tek bir tip işle uğraşmamak oyuna süreklilik katıyor. Tarımdan ticarete oyunda bir sürü faaliyeti temel olarak yapmak mümkün.
- Geliştirme ve inşa etme kısımları basit olsa da eğlenceli. Gemimizi, silahlarımızı, adaları ve zırhımızı geliştirebiliyoruz, bu çeşitlilik oyunu oynamaya devam etme isteği yaratıyor. Üstelik geliştirmeler fazla adanmışlık istemiyor, yani ufacık bir silah modu için saatlerce yaratık kesmeniz veya kaynak toplamanız gerekmiyor. Geliştirmeler arttıkça ve yeni binalar açıldıkça oyun kaçınılmaz olarak daha fazla kaynak talep ediyor ama bu oldukça normal.
- Çevrede keşfedilebilecek ve kırılabilecek bir sürü eşya var. Kutular, özel güç veren bitkiler, geliştirmeler, madenler ve çeşitli kaynaklar ziyaret ettiğiniz adalarda karşınıza çıkabiliyor.
- Sesler ve animasyonlar çok keyifli. Oyunun dünyasına uyacak detaylar atlanmamış, oynarken her detayıyla o evrene ait hissedebiliyoruz.
- Hikayeyi bir kenara bırakıp evreni keşfedebiliyor, adanızı ve kendinizi geliştirmeye devam edebiliyorsunuz. Bu süreçte hikayede ihtiyacınız olan eşyaları çoktan toplamış bile olabiliyorsunuz.
Oyunun güzel detaylardan biri de diyaloglar sırasında seçimler yapabiliyor olmamız.
Eksiler
- Özellikle gemimizi kullanırken bir minimap’imiz olmaması ve nereye gideceğimizi görmek için oyunu sürekli durdurmamız gerekmesi bizi zorladı.
- Gemimizi kontrol etmek oldukça zor. Özellikle dar köşelerde ve düşmanların sıkıştırdığı durumlarda gemi kontrolleri çok sinir bozucu hale gelebiliyor. Ateş ettiğimiz zaman gemi silahlarının tepme oranı o kadar yüksek ki gemiyi bir anda etrafımızdaki objelere büyük bir hızla çarpmamıza sebep oluyor.
- Reload animasyonu sırasında çıkan imleç çok büyük, düşmanların ve çevredeki objelerin üzerine geldiği zaman bir şey görmeyi imkansız hale getiriyor. Bu yüzden düşmanlarla çatışmak oldukça zor hale gelebiliyor.
- Kontroller genel olarak rahat hissettirmiyor (Oyunu mouse ve klavye konfigürasyonu üzerinden deneyimleme şansımız oldu. Oyun kumandaları için bu maddenin bazı kısımları geçerli olmayabilir). Özellikle gemiden karaya atlarken veya düşmanla çatışırken gerek klavye kontrolleri gerek mouse kontrolleri bizi zorlayabiliyor. Birden çok düşmanla aynı anda savaşmaya çalışmak bu mekanikler yüzünden işkenceye dönebiliyor.
- Adalar bazen diğer adaları tekrar ediyormuş hissi yaratıyor, haritada açık gibi görünen bir giriş aslında dağlarla çevrilmiş olabiliyor ve içerilerde kalan bir bölgeye ulaşmak için tüm adayı birkaç kere turlamak zorunda kalabiliyoruz.
- Oldukça fazla diyalog içeren bazı “cutscene” ler geçilemiyor. Bununla da kalmıyor eğer sahneler bir boss savaşından önceyse ve savaş sırasında öldüyseniz, tüm konuşmaları sıfırdan bir daha izlemek zorunda kalıyorsunuz.
Black Sylands inceleme yazımızın sonuna geldik. Oyunun eksiklerine rağmen oynamak oldukça keyifliydi. Henüz erken erişim sürümünde olduğu için fazla acımasız davranmak istemediğimiz Black Skylands’e puanımız 10 üzerinden 7! Oyunu Steam sayfası üzerinden takibe alabilirsiniz. 32 TL’lik fiyatıyla oldukça uygun olduğunu düşündüğümüz Black Skylands, özellikle indirimlerde indie severler için güzel bir tercih olabilir.