Anasayfa > Blog > CD Projekt Nasıl Avrupa Lideri Oldu

CD Projekt Nasıl Avrupa Lideri Oldu

Avrupa küçük bir kıta değil. Çoğu konuda Dünya’nın başını çekmeye devam eden bir konumda. Peki nasıl CD Projekt Avrupa’nın en değerli oyun firması oldu?

Avrupa’da pek çok marka üretim yapıyor. Özellikle Fransa devi Ubisoft geçtiğimiz haftalara kadar birinciydi ve bunu duyduğumuzda garipsemezdik muhtemelen değil mi? Sonuçta markanın Assassin’s Creed, Watch Dogs, Far Cry gibi devasa markaları var. Diğer bir yandan ülkemizde olmasa da Dünya genelinde oldukça popüler 4A Games de Metro serisine sahip. Bir diğer yanda bağımsız yapım oyunların en iyi şirketlerinden birisi olan 11 Bit Studios, This War of Mine ve Frostpunk gibi oyunlarıyla duruyor. Asıl firma ise Minecraft’ın mutfak tarafı olan Mojang Studios. Peki nasıl oldu da CD Projekt bu firmaların arasından sıyrıldı?

Ayrıca aşağıdaki yazımız da Polonyalı devin zafere giden yolunu kavramak için önemli bilgiler içeriyor, belki okumak istersiniz?

CD Projekt Firmasını Önemli Kılan Özellikleri

CD Projekt ve Saz Arkadaşları

CD Projekt’in bir çatı şirket olduğunu unutmamak gerek. Bizim asıl bildiğimiz yan firması CD Projekt Red, çünkü Witcher serisi bu ekibin elinden çıktı. Şu anda da bütün dünyanın beklediği Cyberpunk 2077’yi çıkarmaya hazırlanıyorlar. Fakat şirket bunlarla sınırlı kalmıyor, dünyanın en büyük oyun marketlerinden birisi olan GOG (Good Old Games) da bu firmanın elinden çıktı ve 2008 yılından itibaren hizmet vermeye başladı.

Tabii yine de Ubisoft çok daha büyük markalara sahip değil mi? Fakat işte bazı hamleleri geç atmış olmak ve son yıllardaki ataklarının zayıflı bu yarışı geride kaybetmelerinin asıl sebebi denilebilir. Çünkü GOG 2008 yılında satışlara başlamışken, Uplay ancak 4 yıl sonrasında, 2012 yılında kullanıcılara ulaşmaya başlayabildi.

Borsada Yer Almak ya da Almamak, İşte Bütün Mesele Bu

Mojang dünyanın en çok satan oyununa sahipken bu yarışta yer almıyor. Çünkü hisselerini satışa çıkartmış bir şirket değil. Aynı keza 4A Games de bu durumda. Fakat hem Ubisoft, hem de CD Projekt hisse senedi satışlarıyla borsada yer alan şirketler. Yani aslında en değerli olup olmamayı belirleyen şey sahip olunan markalar değil, bir hisse senedinin ne kadar maddi karşılığa sahip olduğu.

Konuya bu açıdan bakacak olursak CD Projekt’in, Ubisoft’u geçmiş olması hiç de garip değil. Firma son zamanlarda konsol devi Xbox ile özel tasarımlı konsollar çıkarttığı bir anlaşmaya gitti. Bir açıdan da son yılların en yüksek beklenti ile beklenen oyununu, gerçekten şaheser olacak bir şekilde hazırlıyorlar. Bu hisse almak isteyen yatırımcılar için “Sanırım bu şirket çok daha büyük yerlere gelecek.” algısı oluşturdu ve hazırda bulunan hisse senetlerine yoğun ilgi olduğu için de fiyatları yükseldi.

Şu an CD Projekt 10 Euro’luk bir fark ile yoluna devam ediyor. Fakat Ubisoft da bu durumu Assassin’s Creed Valhalla ile koruyacak ve hatta karşı atağa geçecek gibi. Yine de çok parası olan bir yatırımcı olsaydım kozumu CD Projekt’ten yana oynardım, zaten çoğu insan da böyle düşünüyor.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir Yorum

  1. Mantığı olan adam parasını CDP’ye yatırır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir