Anasayfa > Blog > Community: Komediye Farklı Bir Yaklaşım

Community: Komediye Farklı Bir Yaklaşım

Bu yazımızda 2009 senesinde yayın hayatına başlayıp 6 sezonluk ekran macerasına 2015 senesinde veda eden “Community” hakkında konuşacağız. Yazı spoiler içerir!

Community, 6 sezonluk yayın hayatı boyunca kendinden sonraki birçok dizi için ilham kaynağı olabilecek düzeyde bir hikaye yaratmış, Rick and Morty’nin de yaratıcısı olan Dan Harmon’ın yaratıcılığını üstlendiği sitcom dizisidir.

Hikayesini özet geçecek olursak, yıllardır sahte diplomayla avukatlık yapan Jeff Winger’ın (Joel McHale) diplomasının sahte olduğu anlaşılınca avukatlık görevinden alınır. Mesleğine geri dönmek isteyen Jeff, en kolay şekilde diploma alabilmenin yollarını ararken kendini Greendale Koleji’nde bulur. Bir an önce mezun olmak isteyen Jeff, bunu çeşitli yollardan denese de sonunda oyunu kuralına göre oynaması gerektiğini anlar. Çapkın avukat Jeff, İspanyolca dersinde gördüğü Britta’ya (Gillian Jacobs) vurulur. Onu etkilemek için sahte bir çalışma grubu kurar. Okuldaki ilk arkadaşı dizi-film manyağı Abed’in (Danny Pudi)  gruba dahil olmasıyla çalışma grubu aniden büyür. Saf eski futbolcu Troy (Donald Glover), eski ilaç bağımlısı inek öğrenci Annie (Allison Brie), toksik ve yaşlı kurt Pierce (Chevy Chase) ve grubun kendi ayaklarında durmak isteyen anaç üyesi Shirley (Yvette Nicole Brown) de gruba dahil olur. Böylece sahte çalışma grubumuz, 7 kişilik bir aileye dönüşür.

community

Karakterler

Sezonlar ilerledikçe karakterleri daha yakından tanıyoruz. Jeff narsist, baba sorunları yaşayan, iğneleyici konuşmayı seven, umursamaz bir çapkın. Etik anlayışında ciddi sıkıntılar yaşayan avukatımızın karakter gelişimine çok yakından şahit oluyoruz.

Britta,-Abed’in belgeselinde tanıtıldığı şekilde- anarşist kedi sahibi. Sezonlar ilerledikçe karakter gelişimi kötü etkilense de benim son derece komik bulduğum bir karakter. Sürekli New York’ta yaşadığını dile getirmesi, duyar kasılabilecek her konuda bunu yapması ve bir şekilde her şeyi daha kötü hale getirmesiyle hatırladığımız bir karakter.

Abed, sosyal zekası ve deneyimleri oldukça düşük olmasına karşın dizi ve filmlere olan bağlılığıyla insan ilişkilerini çözmüş, tüm hayatını bir dizinin içerisindeymiş gibi yaşayan ve aslında bu sayede dördüncü duvarı da paramparça eden sitcom tarihinin en iyi karakterlerinden biri. Troy ile olan arkadaşlığı, bölüm sonu sahneleri, “Troy and Abed in the Morning” şovları derken bu ikili de dizinin en çok sevilen yönlerinden biri olmayı başarıyor.

İkilinin diğer ismi Troy ise, çocuksu,saf ve eğlenmeyi çok iyi bilen bir karakter. Tesisatçılığa olan ilginç yeteneği, futbol kariyerini hiç etmesi derken diziye oldukça eğlenceli yan hikayeler katıyor.

Pierce bir insanın hayatta olmaması gereken tüm özelliklere sahip, toksik bir karakter. Grubun dışlananı.

Shirley, tüm hayatı ailesinden ve dininden ibaret olan, yobaz,katolik ve son derece anaç karakterimiz.

Kolejimizin dekanı Craig Pelton (Jim Rash), ilginç kıyafetleri ve Jeff’e olan ilgisiyle diziye renk katan yan karakterlerden biri.

İlk sezonumuzda İspanyolca öğretmeni olan, sonrasında mental problemleriyle gündeme gelen Chang (Ken Jeong) de özellikle son iki sezonun starlarından.

Community Nasıl Bir Dizi?

Community kağıt üzerinde oldukça klişe gözükse de hikayedeki her bir unsurla sizi şaşkına çevirebilecek bir yapım. Bunlardan ilki için dizi içerisindeki ilişkileri örnek verebiliriz. Diziye yeni başlayan bir insan , Jeff’in uğruna sahte çalışma grubu düzenlediği Britta’yla eninde sonunda birlikte olacağını düşünüyor. Aynı şekilde Annie ve lise aşkı Troy’un da bir şekilde mutlu bir çifte dönüşeceğini umuyorsunuz. Çünkü hikaye size en başta bu yönünü gösteriyor. İzlerken “bu detaylar bize boşuna söylenmiş olamaz, bunlar kesin sevgili olur” diyorsunuz.

Dizideki süreç o kadar farklı ilerliyor ki bunun sıradan bir dizi senaryosundan tamamen bağımsız, hayata ilişkin tüm hata ve tutarsızlıkları içerisinde bulunduran bir yapım olduğunu anlıyorsunuz. Hatta bazı noktalarda bu tutarsızlıklardan rahatsız oluyorsunuz. Sonra bir bakıyorsunuz dizideki karakterler tam da bu rahatsız olduğunuz tutarsızlıklar hakkında sizin söylemek istediğiniz her şeyi dile getiriyor. Buna verilebilecek en güzel örnek, Abed’in hayatına girip çıkan ve ilişkilerini birer bölümden fazla izleme fırsatımız olmayan iki kız için Jeff’in “bu kızlara ne oluyor ya?” isyanı olabilir.

Dizideki karakterler, şahsına münhasır özellikleriyle ortaya çıkıyor. Dini bayram bölümlerinde bu farklılıkları detaylı bir şekilde işliyorlar. Müslümanı da var, yeni nesil Budisti de… Bu karakterler belki günümüzde bu şekilde yazılsa linç yiyebilecekken, o dönemde bu özellikler ve farklılıklar eleştiriyle harmanlanarak çok komik esprilerin birer parçası haline gelmiş. Bünyesinde her çeşit insanı bulundursa da asla bunu duyar malzemesi yapmıyor, aksine mizahının bir parçası haline getiriyor. Bunu da tüm karakterleri gerçekçi bir şekilde işledikleri için hiçbirine aşırı sevgi veya nefret duymadığımızdan ötürü izleyiciyi alındırmadan yapmayı başarıyor.

dean-komunite

Community Neden İzlenmesi Gereken Bir Dizi?

Community, klasik sitcomlardan bence konsept bölümleriyle ayrılan bir yapım. Bu konsept bölümlerin ikisinden bahsedeceğim.

İlki, animasyon bölümleri. Dizinin yaratıcısının, Rick and Morty’nin yaratıcısıyla aynı kişi olduğunu söylemiştik. Bu yüzden özellikle bu konsept bölümlerde Rick ve Morty’nin birlikte çıktığı maceraları izliyormuş gibi hissedebiliyoruz. Her sezon bir bölüm olmak üzere, toplam 6 bölüm farklı tekniklerle çizilmiş animasyon bölümlerden oluşuyor. Bu da diziyi diğer sitcomlardan ayıran en temel unsurlardan biri.

animasyon-community

İkincisi, -tabii ki- paintball bölümleri. 5. sezon hariç her sezonda dizideki karakterlerimiz oldukça rekabetli geçen bir paintball turnuvasında buluyorlar kendilerini. Bu bölümler diziden bağımsız ilerliyor ve izlerken her sahnesinden inanılmaz keyif alıyorsunuz. Film izler gibi izlediğimiz bu bölümler, IMDb’de de dizinin en çok sevilen bölümleri seçilmiş.

paintball-komunite

Bu dizi hakkında konuşulması gereken en önemli şeylerden birinin de yarattığı paralel evrenler ve bunu dizi boyunca sürdürdükleri yan hikayeler haline getirmesi olduğunu söyleyebiliriz. Jeff’in bir zarı hava savurmasıyla kazara yarattığı bu evrenlerin en kötüsü olan “the Darkest Timeline”, ilerleyen sezonlarda kendini izleyiciye hatırlatıyor.

Özetle Community:

İlk iki sezonu şahane, sonraki iki sezonu ehhh, son iki sezonu olmasa da olurmuş dedirten Community, sadece ilk iki sezonuyla bile izlediğimiz en komik dizilerden biri olmayı başarıyor. Gittikçe temposunun düştüğü fark edilse de son sezonlarında bile ortalamadan bir hayli yüksek bir dizi olduğu kanaatindeyiz. “Six seasons and a movie” diyor, yazımızı keyifle okuduğunu umarak hepinize iyi günler diliyoruz.

Dizi ve filmler hakkındaki en güncel haberler için tıklayabilirsiniz.

Hakkında Berfin ERGİN

Az şey bilip çok şey söyleyen bir sinema tutkunu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir