Anasayfa > Blog > DDR Nedir? DDR3 ve DDR4 Farkları Nelerdir?

DDR Nedir? DDR3 ve DDR4 Farkları Nelerdir?

DDR, Double Data Rate kelimelerinin kısaltması olan bilgisayarların bellek (RAM) birimlerinde kullanılmaya devam eden bir teknolojidir. DDR Nedir sorusunun kısa cevabını verdiğimize göre detaylı anlatıma geçebiliriz.

İlk olarak 1996 yılında DDR adıyla kullanılan teknoloji, günümüze kadar gelişerek DDR4’e kadar ulaşmıştır. DDR sistemi değişirken Anakart’ta da değişiklikler meydana gelir. Dolayısıyla DDR3 bir bellek, DDR4 bir anakartla çalışamamaktadır. Ancak iki nesile de uygun slotlu anakartları genellikle teknolojinin geçiş döneminde yaygın bir şekilde kullanılır. Buna karşın nesil değişikliklerinde hız ve performans iyiye doğru çok büyük değişiklikler yaşadığından dolayı bu geçiş dönemi anakartları sürekli üretilmez.

Sistemin asıl amacı RAM’in hızını yükseltmektir. Teknoloji çeşitli mimariler ile bellekleri buluşturarak daha yüksek verim alınabilmesini amaçlar. Bunu yaparken iki kanal, dört kanal gibi formüller kullanılır. Bu sayede hız artışıyla birlikte, enerji kullanımında da düşüş sağlanabilir. Belleklerin bir çalışma hızı bulunmaktadır. Sistem ilk kullanıldığında 200 mhz olan bu sürat, bugün 3000’in üzerine çıkabilmektedir. Yani geçen yıllarda teknoloji kendisini 15 katın üzerinde diyebileceğimiz bir noktaya taşımıştır.

RAM Nedir? Ne İşe Yarar

DDR3 ve DDR4 Farkları Nelerdir?

Öncelikle arada bariz bir hız farklı olduğunu belirtelim. DDR4 şu an eski nesil olarak anabileceğimiz DDR3 belleklerden iki kat daha hızlı çalışabilmektedir. Bunun dışında enerji kullanımında sağladığı tasarruf, mimari ve yüksek GB’lara daha az masraf ile çıkılabiliyor olması da farklar arasında sayılabilir. Genel olarak farklarını listelersek:

  • DDR4 İki kat daha fazla hız sunabilir
  • Mimari olarak 2 değil 4 kanal sunar
  • 5 değil 1.2V enerji harcar
  • Yüksek GB’lara daha az masrafla ulaşabilir

Bugün eğer sıfırdan bir sistem düzüyorsanız tavsiyemiz en yeni teknolojileri kullanmanız olacaktır. Çünkü eskiyen teknolojiler için üretim ve kalite gün geçtikçe azalır ve ulaşırken yapacağınız harcamalar da artar. Eğer uzun süreli bir kullanımı hedefliyorsanız sırf bu sebeple dahi DDR4 bir sistem toplayabilirsiniz.

DDR Nedir sorunuza cevap bulabildiğinizi düşünüyorsanız sitemizi Twitter‘dan takip ederek daha fazla paylaşıma ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Blog kategorimizde dilerseniz kısa bir gezintiye çıkarak oyunlar, bilgisayarlar ve diğer donanımlar hakkında yazdığımız diğer içeriklere göz atabilir, bilgi edinebilirsiniz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir