Bizleri alıp korkunun tam kucağına bırakmayı vadeden yapım Devour inceleme dosyamız ile mercek altında.
- Çıkış Tarihi: 28 Ocak 2021
- Geliştirici: Straight Back Games
- Platformlar: Mac OS, PC
Devour İnceleme
Öncelikle Devour‘dan biraz bahsetmek gerekirse elimizde son zamanların popüler türlerinden olan bir co-op korku oyunu var. En temelinde doğaüstü bir yaratığı geldiği yere geri postalama amacını taşıdığımız oyun bizlere 4 kişiye kadar co-op desteği sunmasının yanında tek oyuncu olarak da olayları deneyimlememize imkan veriyor. Ancak oyunun tek kişi oynanmaya pek de uygun bir yapısı olduğu söylenemez. Zira hikayesi neredeyse olmayan oyun tek kişilik bir macerada pek de eğlenceli bir deneyim sunamıyor. Aksine insanı çileden çıkartıyor demek daha doğru olacaktır, zira bir takım halinde bile yapmanın pek de kolay olmadığı görevleri tek başınıza yapmak keyifli olmaktan ziyade bir eziyet olabiliyor.
Oynanış
Oyun oynanış bakımından pek de karışık mekaniklere sahip değil. Şimdilik iki farklı haritaya sahip olan yapımda akıl hastanesi yada çiftlikten birini seçerek oyuna başlıyoruz. Seçtiğimiz haritaya göre ise yapmamız gereken görevlerin şekli değişse de mantık aynı kalıyor. Çiftliği seçerseniz mini mini, sevimli şeytani keçileri samanla kandırarak yakalıyor ve belirlenen alanda ateşe atarak kurban ediyoruz. Akıl hastanesinde ise kemikler yardımıyla yakaladığımız fareleri elektrikli bir sedyeye koyarak kızartıyoruz. Her bir adımdan sonra da bunları yapmamızın onu neden ve nasıl etkilediğini pek de anlamadığımız doğa üstü varlık daha da agresifleşerek bizlere saldırıyor. Size doğru geldiğini sesinden ve arkanızı dönerseniz çıldırmışçasına koşuşundan anlayabileceğiniz korkunç abla sizi jumpscare nedir konusuna örnek gösterilebilecek bir ara sahne ile yakalıyor. Bu geliştiricinin sizin korkmanızı beklediği kısım tam olarak. Ancak bu jumpscare ilkinden sonra etkisini de hızlıca kaybediyor ve korkunçlu ablanın sizi götürdüğü yerde elinde bir ilkyardım çantası ile kurtarıcınız olacak takım arkadaşınızı beklemeye başlıyorsunuz. Herhangi bir şekilde size nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini ve mekaniklerini anlatmayan oyun başlangıçta birazcık işinizi zorlaştırsa da ne yapacağınızı deneyerek bulmanız maksimum 15 dakikanızı alacaktır.
Hikaye
Aslına bakarsanız oyunun bir hikayesi yok değil ancak var da değil. Seçtiğiniz haritaya göre oyun başlangıçta size bir hikayeden kabaca bahsediyor ve haritanın çeşitli yerlerinde bulduğunuz not parçaları hikayeye dair ipuçları veriyor ancak bunların hiç biri ne aklınızda kalıyor ne de sizi etkiliyor. Fakat bunun Devour için bir eksiklik olduğunu söylemek yanlış olacaktır, zira kimsenin bu oyunu derin hikayesi için oynamadığı aşikar. Eğer öyle bir beklentisi olan azınlık içindeyseniz de hayal kırıklığına uğrayacağınızı söylemek gerek. Devour bir hikaye anlatmaktan ziyade sizi takım arkadaşlarınız ile birlikte işbirliğine teşvik ediyor, bunun yanında da elbette korkutmayı ve eğlendirmeyi amaçlıyor. Oyundan bundan fazlasını beklemek yanlış olacaktır.
Sonuç
Devour bir korku oyunu deneyimlemek isteyen insanlar için pek de iyi bir tercih olmayacaktır, zira korku namına göreceğiniz tek şey aşırı karanlık haritalar ve jumpscare ile sizi yakalayan bir varlık. Bunun haricinde uygun fiyatı ve Türkçe dil desteği ile öne çıkan Devour arkadaş grubu ile eğlenceli bir akşam geçirmek isteyenler için ideal. Oyunun ‘eh’ seviyesindeki görselliği, neredeyse bir hikayeye sahip olmaması ve oyuncuya ne yapması gerektiğini söylememesi de biraz can sıkıcı olsa da tüm bunlar da iyi bir arkadaş grubu ile eğlenmeye engel değil. Oyunun tek kişilik modu ise olmasa da olur seviyesinde siyerek Devour inceleme dosyamızı kapatıyoruz.
Spooky’s Jumpscare Mansion ya da FNaF serisi jumpscare konusunda daha başarılı bence. Devour oynarken yaratığın yaklaştığını ya da gelmeye başladığını farkettiğim zaman jumpscare etkisini malesef kaybediyordu. Keşke biraz daha gerilimli ve aksiyon-korku dolu bir yapım olsaydı. Şahsi beklentimi karşılayamasa bile co-op oynarken büyük keyif aldığım için öneriyorum.