Bildiğiniz üzere eski sitemizdeyken bol bol röportajlar yapıyorduk, yeni adresimizde de ilk röportajımızı Elif Cansu Özen ile gerçekleştiriyoruz.
Kendisi genç bir ‘Game Artist’ ve onunla Game Jam’ler üzerine ufak bir muhabbet ettik. Bu alanda kendini geliştirmek isteyen ve henüz bir etkinliğe katılmamış arkadaşlarımıza da yardımcı olabiliriz belki bu sayede. Duyduklarımıza göre bu etkinlikler hiç de göz korkutacak cinsten etkinlikler değil ve birçok hevesli okurumuz için güzel bir bağlantı kurma noktası olabilirler.
Elif Cansu Özen ile Röportaja Geçmeden Önce
Kendisi yeni bir YouTube kanalı açmış ve bir Game Jam vlog’u yayınlamış. Onu da aşağıya bırakıyoruz, yazdıklarına ek olarak bu 48 saatlik macerasının kısa özetini de izleyebilir ve kanalına abone olarak benzeri içerikler için onu takip edebilirsiniz. Bizimle gerçekleştirdiği röportaj için de ne kadar teşekkür etsek azdır. Röportajlarımıza başlangıcı yaptık ve içeriklerimizi hızla arttıracağız, yeni içerikler için Blog kategorimizi takibe alabilirsiniz. Şimdi geçelim sorularımıza.
https://www.youtube.com/watch?v=_Yi4h9-R-4M
– Kendini ve oyunlarla olan bağını bize anlatabilir misin?
Çizgi film ve animasyon bölümü mezunuyum. Bir süre Eskişehir’de çizgi film ve çocuk kitabı sektöründe freelance olarak çalıştım. Daha sonra Ankara’ya taşındım burada bir oyun şirketinde bir sene game artist ve animatör olarak çalıştım. Şuan Odtü’de ATOM kuluçka merkezinde ekibimizle kendi oyunlarımızı geliştiriyoruz.
– Game Jam’leri açıklamanı istesek?
Sınırlı bir zaman içinde ( genelde 48 saat oluyor), verilen bir konu üzerine bir takımla oyun geliştirdiğin bir etkinlik. Bence en önemli özelliği ise sektörü bir araya getirmesi ve yaratıcılığı geliştirmesi.
– Kendi Game Jam deneyimin nasıldı?
Ben şu zamana kadar 3 kere game jam etkinliklerine katıldım. Hepsi de çok güzel geçti, çok eğlendim. Yeni insanlarla tanışıyorsun , yeni fikirler ediniyorsun, belkide normalde yapmayı düşünmediğin bir oyunu ekiple karar verip yapabiliyorsun. Hızlı oyun üretmek açısından çok geliştiren bir etkinlik.Belirli bir mekanda olmadığın online olan game jamler de düzenleniyor. Bazen konseptli game jamler de düzenlenebiliyor. Katıldığım bir jam , sadece kadınlara özeldi ve Sakıp Sabancı Müzesi’nde yapılmıştı, gece müzede kalmıştık. Önce müzeyi gezdik sonrasında müzedeki bir sergiden ilham aldığımız eserlerle ilgili bir oyun yapmamız istenmişti.
– Game Jam için bir takım kurmak ne kadar zor?
Çok kolay. Daha önceden takımını ayarlayıp gelen de oluyor orada tanışıp takım olanlar da oluyor. Ben en son katıldığım game jam’e tanıdığım insanlarla gittim ama orada tanıştığım 3 kişiyle takım oldum. Özellikle tasarımcı ya da çizerseniz çok daha kolay bir şekilde bir takıma dahil olabiliyorsunuz çünkü ağırlıklı olarak yazılımcılar geliyor
game jam’lere.
– Son olarak ülkemiz oyun sektörünü nasıl değerlendirirsin?
Ülkemizde çok hızlı gelişen bir sektör. Yeni şirketler kuruluyor sürekli. Çok başarılı oyunlar çıkıyor. Geliştiriciler çok var ama yayıncılar fazla yok bence. Şuan dış ihracatın da çok önemli bir kısmını oyun sektörü karşılıyor.