Anasayfa > Listeler > Yunan Mitolojisi Filmleri

Yunan Mitolojisi Filmleri

Yunan mitolojisi filmleri fazla uzun bir liste olacağından; “Lighthouse”, “Killing of a Sacred Deer”, “Portrait of a Lady on Fire” gibi mitolojiyi alt metninde bulunduran filmleri eklememeye karar verdim. O da başka listelerin konusu olsun. Bu yazıda mitolojiden bildiğimiz figürleri kendi halleriyle, kendi dönemlerinde işleyen filmleri konuşacağız. Mitolojik filmler, günümüz hikaye anlatıcılığının en eski versiyonlarından birinin uyarlamaları olduklarından ekstra bir itinayla yaklaşmakta fayda var.  Bu çerçevede sıralamayı yaparken ne kadar sadık kalındığına değil, hikaye anlatıcılığı yönünden ne kadar iyi iş çıkardıklarına göre sıralamaya karar verdim. Hazırsanız en iyi mitoloji filmleri için sıralamaya başlayalım.

Wrath of Titans (2012)

wrath of titans

Clash of Titans’ın devam filmi çok zor olmasa da benim için ilk filmin üzerine çıkamamış bir yapımdı. Jonathan Liebesman ilk filmin yönetmeni olan Louis Leterrier’den apayrı bir ton ortaya koymak istemiş, filmle ilgili hatırladığımız tek şeyin küller ve uçuşan kıvılcım parçacıkları olmasına sebep olmuştu. Film unutulması çok mümkün yapısıyla Yunan mitolojisi filmleri listesinde son sırayı alıyor benim için. Antik Yunan mitolojisinin en ünlü kahramanlarından biri olan Perseus’u yine Sam Worthington canlandırıyor. Zeus ve Hades’i canlandırmak için de yine ilk filmden Liam Neeson ve Ralph Finneas kadroda yerini koruyor. Aksiyonun ön planda olduğu iki filmlik seride, aksiyon sahnelerinde ne olduğunu seçmekte zorlandığım için listede benim için ön plana çıkamıyor. Yine de listedeki her film gibi sevdiğimiz epik figürlerin başka yorumlarını görmek için iyi bir seçenek olabilir.

 

Immortals (2011)

Immortals

Büyük Yunan kahramanlarından biri olan Theseus’u konu alıyor Immortals. Hindistanlı yönetmen Tarsem Singh öyküye doğulu bir estetik katmak istemesi yüzünden biraz eğreti gözüken filmlerden biri. Doğu estetiği dediğim de Hollywood’un doğu estetiği yanlış anlaşılmasın. İlginçtir ki Immortals da, Wrath of Titans gibi kül ve kıvılcım göstermeyi çok seviyor. Olimpos tanrılarının resmedilişini ve filmin estetiğini beğenmesem de Henry Cavill’ı ilk izlediğim iş olduğu için sempati duyduğum bir film. 300 filminin yüzlerce kez tekrarlanan aksiyon sahnelerinde “bir slow motion, bir hızlandırma” olayı bu filmde de baya kullanılıyor. Saydığım kısımlar dışında gayet iyi, eğlencelik bir film. Neydi motivasyonumuz? Tanıdığımız bildiğimiz figürleri bir de böyle görelim.

 

Clash of Titans (2010)

yunan mitolojisi filmleri clash of titans

Ben bu filmin kadrosunu seviyorum arkadaşlar. Gemma Arterton zaten izlemelere doyamadığım bir aktris. E Mads Mikkelsen’in de karizmasını Hollywood’ta kendisini göstermeye başladığı zamanlar. Yunan Tanrıları deseniz Liam Neeson, Zeus’u; Ralph Finneas Hades’i; Luke Evans, Apollo’yu canlandırıyor. Güzel seçimler bence. Film boyunca Medusa’dan Charon’a, Kraken’den Pegasus’a kadar Perseus hikayesine renk katan birçok mitolojik figür yer alıyor. Yunan mitolojisinin dümdüz aksiyonla buluştuğu, tempolu tam bir Hollywood filmi.

 

Percy Jackson & the Olympians- The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson

Percy Jackson gibi kitap serilerine ekstra bir sempatiyle yaklaşıyorum. Özellikle belli bir yaş grubu için hem sürükleyici, hem araştırma yapmaya sevk eden, hem de kitap okuma alışkanlığı kazandırması çok muhtemel seriler bunlar. Günümüz dünyası ve Olimpos bir arada kurgulanmış, çok tatlı motifler iki dünyaya da güzelce yedirilmiş. Logan Lerman, Alexandra Daddario, Sean Bean, Pierce Brosnan gibi birçok yıldız isme de ev sahipliği yapıyor. Hem mitoloji olsun, hem küçük kardeşimle veya ailecek izleyecek bir film olsun diyen varsa göz atabilir.

 

 300 (2006)

300

Frank Miller’ın çizgi romanından Zack Snyder tarafından uyarlanmış bir film. Bilmeyen azdır zaten ama yine de ekleyelim listeye. Bu filmden sonra Antik Yunan’a olan ilgi büyük oranda arttı bence. Termofil Savaşı’nı konu eden film efsanevi Sparta kralı, Leonidas’ın 300 kişilik ordusuyla, Pers Kralı Xerxes’in devasa ordusuna kafa tutmasını anlatıyor. Özellikle tarihi Türk yapımlarında 14 yıl sonra bile sürekli taklit edilmeye çalışılan aksiyon sahneleri orijinalinden izleyince baya etkileyici tabi. Zack Snyder için hala “Aa! Nolursa olsun! Görüntü yönetmenliği iyi adamın.” dememize sebep oluyor bu film. Aynı zamanda listemizde ülkemiz gencolarının dövme yaptırmak için en sık başvurduğu film diyebiliriz.

 

 Jason and the Argonauts (1963)

jason ve argonatlar

Listeyi modern filmlerden derlemeye çalışsam da bu filmi dışarıda bırakmak istemedim. Bunun en büyük sebebi stop-motion tekniğiyle ilgili inanılmaz ikonik sahnelere sahip olması. Eminim birçoğunuzun aklında stop-motion dediğim anda bu filmdeki iskeletler geldi. Antik Yunan öykülerinin popüler örneklerinden biri olan Iason ve Argo gemisi mürettebatının altın postu arayışı anlatılıyor filmde. 60’lar fantastik sinemasını çok seven biri olarak birçoğunuzun izlemeye üşeneceğini bildiğim halde bu filmi bırakıyorum buraya.

 

Hercules (1997)

hercules

Koca bir nesile mitoloji sevdirmiş olan animasyondur bu. Hala Herkül dendiği zaman aklında Disney’in Herkül’ü canlanan benim gibi çok fazla insan olduğundan eminim. Çoğu Disney yapımı gibi bir süre boyunca şarkılarının kafamızda tekrar tekrar çaldığı bir animasyon. Eğer şansınız varsa Türkçe dublaj izlenilmesi kesinlikle tavsiyemdir.

 

Troy (2004)

troy

Şimdiden söyleyeyim “Çorum dublajı” versiyonundan bahsetmiyorum… Dönemin Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Sean Bean ve Diane Kruger gibi yıldızlarının yanı sıra Brian Cox, Peter O’Toole, Brendan Gleeson izlemesi büyük keyif veren isimlerin olduğu filmin yönetmenliğini Wolfgang Petersen üstleniyor. Ilyada destanının aksine tanrılara pek yer verilmemesinin, filmin tonu için iyi bir karar olduğunu düşünüyorum. Achilleus ve Hector arasındaki dövüş, tarihi bir yapımda izlediğim en iyi düello sahnesi olabilir. Senaryosundan oyunculuklarına, müziklerinden set ve kostümüne, kurgusundan görüntülerine kadar özenli bir iş olduğunu çok hissettiriyor Troy. Yunan mitolojisi filmleri listesinin de ilk sırasını hakediyor bence.

Liste zaten popüler filmlerden oluşuyor. “Kardeşim zaten bunları izledik, yok mu bize biraz daha içerik. Oyun olur, dizi olur…” diyorsanız, gündem de olan bir oyunu Hades’i önereyim. Oyuna geçmeden önce sistem gereksinimlerine göz atmak isterseniz sizi de alttaki haberimize aktarayım.

Hades Sistem Gereksinimleri, Hades Kaç GB?

 

 

Hakkında Ege Kumru

Masaüstü Rpg hayranı. Dungeon Master. Hevesli film ve dizi yorumcusu. Konsolda daha iyi nişan alan az kişiden biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir