Anasayfa > Blog > Erken Erişim Ne Demek?

Erken Erişim Ne Demek?

Yazılım ve özellikle de video oyunları dünyasında sıklıkla duyduğumuz bir tabir olan erken erişim ne demek? Buyurun cevaplayalım.

Erken erişim, çıkışa tam anlamıyla hazır olmayan sürümlerin yayıncı ve geliştiricilere maddi kaynak oluşturması amacıyla yayımlanmasıdır. Geliştiriciler bu sürümlerle birlikte, final versiyonlarında neler sunabileceklerini göstermeye çalışırlar. Bu sayede kullanıcılar da güvendikleri geliştiricileri desteklemek için fırsat yakalamış olurlar. Kısacası erken erişim için tamamlanmamış yazılımların satışa sunulması dememiz mümkündür.

IRL Ne Demek?

Özellikle video oyunları sektöründe sıklıkla bu tür ürünlerle karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Bağımsız geliştiriciler konsantrasyonlarını buraya odaklayabilmek adına early access dağıtımcılığı yaparlar. Bu sayede bütçeleri oldukça darken eğer ürünlerine karşı güven oluşturabilirlerse maddi kaygılarını bir kenara bırakabilirler. Bu oldukça önemli bir barajdır, zira yayıncı ya da yatırımcı bulamayan pek çok geliştirici bir yandan farklı sektörlerde çalışırken, diğer yandan da geliştiricilik yapmak zorunda kalır.

İlk satışlarını early access versiyonlarıyla yapmış bazı büyük yapımlardan bahsetmemiz gerekirse:

  • Rust: Çıkışını yapmış olan Rust, kullanıcılara ilk sunulduğu dönemlerde bu yöntemi kullanan bir oyundu.
  • Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG): Dünyada Battle Royale akımının ivme kazanmasında önemli bir temsilci olan oyun kendisine maddi kaynak oluşturmak için erken erişim bir şekilde yayımlanmıştı.
  • Mount & Blade: Warband: Ülkemizin gururu niteliğindeki bu oyun da early access sürümüyle çıkış yaparak geliştiricilere zaman ve kaynak sağlamış oyunlar arasında yer almakta.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir