Fason üretim, firma ve üretici arasında belirli istekler doğrultusunda zaman kısıtlamasına tabi tutulan sözleşme biçimidir. Üretici tarafın taleplerince oluşturulan belli sayıdaki bir ürün firma tarafından üretime sokulur. Ortaya çıkan ürünler üretimi üstlenen firmanın etiketini ve marka ismini taşımaktadır. Fason üretimde buna “özel etiket üretimi” denir. Ancak, uluslararası üretim şekillerinde özel etiket üretimi, dış kaynak kullanımı diye adlandırılmıştır. Sözleşme taraflarınca ortaya konulan ürün, müşteri tarafından geliştirilebilir.
Fason üretimin getirisi genellikle üretici kısmına yansır. Üretici, firma odağında garantili tedarik sistemine kaydolarak ürünlerinde sorun yaşanmasının önüne geçer. Satış kısmında üreticiye kolaylık sağlayan sözleşmeli üretim şekli, pazarlama ve satış işinin firma tarafınca üstlenmesini sağlar. Üretici değişen sözleşme biçimleriyle pazarlama ve satış süresi üzerinde değişiklikleri yeni bir avantaja dönüştürebilir. Bu avantajların genişliği ürün satışı, para tasarrufu ve pazarda yer edinme arasında geniş bir skalaya uzanmaktadır.
Fason Üretimin Faydaları
Üretici, belirli bir süre boyunca istediği firma üzerinden anlaşma sağlayarak ürünlerini üretebilir. Bu ürünlerin üretimi sözleşme maddelerine göre firmanın pazarlama ve satış stratejisini belirler. Üretici, fason üretimde tedarik konusunda sıkıntı çekmediği için zararla karşılaşmaz. Üstelik üretim boyunca paradan tasarruf sağlanarak, kaliteli ürünler üzerinden gerekli ekipmanlara ve bileşenlere ulaşabilir. Firma çatısı altında yapılan üretimlerde gereksiz masraflar ortaya çıkmaz. Ancak, üretici piyasaya sokmak istediği ürünleri için anlaşma yolunu seçmezse gereksiz bir vakit ve nakit kaybıyla uğraşır. Bunlar enerji, vergi biçimleri, genel giderler ve malzeme maliyetleri arasında yükseliş yakalar. Üstelik ürünü uluslararası piyasaya pazarlamak isteyen üretici hem pazarlama sıkıntısı çeker hem de verdiği yoğun emekleri riskle atabilir.
Fason Üretimin Önemi
Fason üretim, üretici kısmındaki bir ekip oluşturamayan küçük çaplı tam hizmet veren şirketlere belirli bir organizasyon sağlar. Ürün üretiminde özellikle dış kaymaklı imalat hizmetlerini kullanmak isteyenlere yönelik geliştirilen fason üretim, ünlü şirketlerin de başvurduğu bir yöntemdir. Şirketler ürünlerini daha hızlı ve aynı kalitede ortaya koyabilmek adına fason üretimin önemini kavrar. Mühendisler tarafından çizim ve teknik yönünden verilen destekler, ürünün üretim aşamasından bitiş aşamasına dek devam eder. Bu nedenle imalat endüstrisindeki şirketler tarafından fason üretim yöntemi sıklıkla tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Yeni başlangıçlarda şirket içi düzen sağlayamayan üretici tarafı aldığı desteklerin sonucunda piyasada belirli bir düzen yakalayabiliyor. Eğer sizin de böyle bir düşünceniz var ve fason üretim yapmak/yaptırmak istiyorsanız Parkurda’nın geniş yelpazesinden destek alabilirsiniz.
Fason Üretimde İmalatın Avantajları
Büyük şirketlerin ürün yetiştirmek için başvurduğu fason üretim biçimi, küçük çaplı şirketler ve yeni girişimcilere piyasaya tutunma fırsatı verir. Piyasaya girmek isteyen, ancak belirli bir düzen oluşturamayanlar maliyet tasarrufunun önünü açarak elde ettiği gelirler üstünde kâr sağlar. Üretici, satıcılarla iletişime geçmek ve talepler doğrultusunda üretim aşamasını tamamlamak gibi zaman israfının önüne geçebilir. Üstelik hiç hesapta olmayan maliyetlere karşı önlem almanıza da yardımcıdır. Üretimin henüz başlangıcında olan bir girişim fikri için sürecin ne kadara mâl olacağı önceden öğrenilir ve bu bilgilerin ışığında bütçe kontrolüne başvurulur. Firmayla anlaşan üretici, başlangıçta yetersiz teknik bilgilere sahip olacağı için firmanın bilgi ve deneyimlerinden yarar görebilir. Sürekli üretim bandında olan bir firma özellikle küçük çaplılar için yeni bir yol haritasının hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Tasarım sürecinde görülmeyen her türlü riskleri ortaya çıkaran fason üretim biçimi, firmaların güvenceleri altında küçükleri büyük olmaya taşıyan bir sistemden oluşmakta. Bu sistem üretim süreci boyunca da ekstra esneklik getirmektedir. Çalışma prensiplerinin yeniden düzenleneceği ve daha yenilikçi bakış açılarının yakalanabileceği süreçte, esneklik işe odaklanılmasını sağlar.
Fason Üretimde Doğru Firma Seçimi
Fason üretimin yeni üreticiler için oldukça faydalı olduğunu yazımızda anlatmıştık. Esas konu, fason üretiminde doğru firmanın seçiminden oluşmaktadır. Yanlış bir kararın sonucunda üretici taraf belirli zararlarla yüzleşecek ve bu durumun izlerini silmek için çaba gösterecektir. Tüm bu bileşenlerin yeni bir marka oluşumu için riskler taşıdığı düşünülürse, firma seçimi dikkat edilmesi gereken en önemli şartı oluşturuyor. Dış kaynak üzerinden üretim şekline karar veren bir üretici firma seçerken firmanın uzmanlığı konusunda emin olmalı. Firmalar genellikle, müşteri ve şirket adına çalışmaları en iyi şekilde yürütür. Şirket adının korunmasından başlayan bu çalışma, malzeme ve bütün imalatlara kadar yayılır. Modelin, ilaç şirketleri ve havacılık üzerinde yeteri kadar iyi olduğunu bilmeliyiz. Üreticinin talepleri karşında belirlenen zaman çizelgesine uyum sağlayan her firma fason üretimde doğru bir seçeneğin başlangıcıdır. Şirketler arası iletimi kurmayı başaran fason üretim firmaları, tedarik zincirine dikkat eder. Eğer iş zannettiğinizden daha karmaşık işliyorsa belki de deneyimsiz bir firmayla anlaşmış olabilirsiniz.
Yanlış Bir Firma Kaybettirir
Piyasaya tutunmak isteyenlerin yönelimi fason üretimde hizmet veren şirketler oluyor. Şirketlerin seçiminde dikkatsiz davrananların yolculukları yalnızca birkaç ay sonra sonlanabilir. Olumsuzlukla karşılaşmamak için doğru firma seçimine özen gösterilmeli.
Seçimi yapan üretici, yanlış bir firmada olduğunu anlamanın yollarını da bulmalıdır. Bu yollar arasında bizi ilk olarak karşılayan seçenek, talepteki değişkenlik olmalı. Ürünlere olan taleplerin sıklıkla değiştiğini söyleyen firma, muhtemelen ölçek büyütme ve küçültme esnasında sizlere yeteri derecede verimlilik sağlayamıyordur. Talebin değişkenliğine bağlı olarak ortaya çıkan satış grafikleri dalgalanmaların esiri olabilir. Dalgalanmaları yönetmek ve gidişatı düzlükten yeniden artışa çıkarmak için doğru bir fason imalatçısı bulunarak sorun çözüme kavuşturulur.
Deneyimli fason imalatçıları üreticiye yatırım yapmakta oldukça istekli görünür. Üretici ise seçim konusunda iş modeline göre fason imalatçıları arasından kendisine doğru olanı seçebilir. Bu doğru seçim, üretimin hangi başlık altında yapılacağıyla karar verilmelidir. Teknoloji, şirket kültürü, iş modeli ve belirli bir yönetim felsefesine sahip olan imalatçılar, pazarda da deneyim sahibi olduğunu göstermelidir. Fakat bu önemli detayların yanı sıra doğru firma seçiminin de zorluklar çıkarmayacağı anlamına gelmiyor. Üretim sırasında fason uzmanlarına devredilen iş kolları belirli derecelerde yönetimde zorlanabilir. Rekabetçi olan bir piyasada düşük tutulan fiyatlardan üretim modelini korumak isteyen firmaların da getirisinden çok götürüsünün olduğu hesaplanmalıdır.
Firma Seçiminde Önemsenmesi Gereken Maddeler
Fason üretim modelini benimsemek isteyen üretici, firma seçiminde dikkat etmesi gerekenleri bilmek zorundadır. Bu seçimde ön plana koyulması gereken bazı maddeler şu şekilde sıralanabilir: Yetenek, deneyim/nitelik, uyum, kapasite, personel, ekipman ve teknoloji, konum ve finansal yönetim.
Seçenekler karşısında değerlendirmeye tabi tutulan her firma, üreticiyi doğru adresle buluşturacaktır. Bir zamanlar seçimin önemini kavrayan en küçük şirketlerin bile bugünün devleri olduğu unutulmamalı.