Anasayfa > Blog > Gaming Istanbul 2022 (GIST) İzlenimlerimiz: Yerli Indie Oyunlar Harika Görünüyor!

Gaming Istanbul 2022 (GIST) İzlenimlerimiz: Yerli Indie Oyunlar Harika Görünüyor!

Türkiye’nin en geniş çaplı oyun fuarlarından GIST (Gaming Istanbul), pandemi nedeniyle 2021 yılında gerçekleştirilemeyen etkinliklerden biri oldu. Küresel çaptaki sınırlamaların gevşemesi ile birlikte 2021 yılında oyuncuların mahrum kaldığı etkinlik, 16-18 Eylül 2022 tarihlerinde tekrardan kapılarını binlerce misafire açtı.

SaveButonu ekibi olarak GIST 2022 oyun fuarına katılım gösterdik. Türk oyun sektörünün geleceği açısından GIST gibi yüksek bütçeli ve kendini geçmiş yıllarda kanıtlamış etkinliklerin son derece kritik bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ölçülü bir eleştiriyi zaruri görüyoruz.

GTA 6 Görüntüleri Olduğu İddia Edilen Sızıntılar İnternete Düştü!

gist-2022-izlenimlerimiz

 

Gaming Istanbul 2022 Yenikapı’da bulunan Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde organize edildi. Fuarın geniş alanında en çok dikkat çeken stantlar ise Rise Online standı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekli oyun geliştiricilerini destekleme ve proje kuluçka merkezi OGEM alanı ve yine İBB‘nin desteklediği zanaatkar stantları oldu. Gösteri merkezinin büyük salonunda Pelin “PqueeN” Baynazoğlu moderatörlüğünde bir Just Dance yarışma alanı ve Can Sungur, Orhun Kayaalp, PintiPanda gibi isimlerin oyun dünyasından edebiyata kadar sohbet ettikleri bir alan da yer aldı.

Oyun geliştiricilerinin projelerini oyuncularla buluşturduğu indie oyun alanı ise fuarın gözde noktalarından biriydi. Bağımsız oyun geliştiricilerinin oyunlarını gözler önüne serdiği alanda oyuncular ile geliştiriciler bir araya geldi. Oyun yapımcıları projelerine dair geribildirim alma şansı buldu.

Bağımsız Oyun Geliştiriciler Umut Veriyor

GIST oyun fuarının bu yıl bizlere en çok heyecan veren kısmı bağımsız oyun geliştiricilerine ayrılan alan oldu. Indie oyun alanı pek çok geliştiricinin projelerine sahne oldu. Bununla beraber genç geliştiriciler sosyal ağlarını genişletme fırsatı etti. Bu bağlamda indie oyun alanlarının geliştiriciler ile yayıncılar arasında köprü kurduğunu belirtmekte fayda var.

SaveButonu ekibi olarak üç günlük fuar katılımızda bağımsız oyun alanını mercek atlına aldık. Çok genç yaşlarda, çok güzel işler ortaya koymuş, pek çoğu henüz işin sektörel boyutunda doğal olarak deneyimsiz olan geliştiriciler ile tanışma fırsatı yakaladık. Zorluklara göğüs gererek oyunlarını gözler önüne çıkaran ve ortaya fevkalade işler koyan geliştiricilerden vizyonlarını dinledik.

Türk oyun sektörünün geleceği konusunda bizleri umutlandırıyor. GIST 2022‘nin sektöre en büyük katkısı şüphesiz bağımsız geliştiricilerin oyuncular ve yatırımcılar ile bir araya getirmesi olacak.

gist-2022-izlenimlerimiz

Kesinlikle İstek Listenizde Olsun!

Yerli geliştiricilerin kan, ter ve gözyaşı dökerek ortaya koyduğu pek çok işi bizzat deneyim etme fırsatı bulduk. Dolayısıyla geliştiricisi ile birlikte oynadığımız oyunlara yer vermeyi bizzat görev edindik.

Bizzat deneyim etme şansı bulduğumuz bağımsız yapımların Steam sayfalarına ulaşabilirsiniz. Projelere destek olmak ve Steam platformunda öne çıkmalarını sağlamak için istek listenize ekleyebilirsiniz.

Under the Moon – The Pack Studio

Under the Moon bizi anılarını anlatan bir dedenin gençliğine götürüyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli bilmecelerin peşine düştüğümüz yapımda Mısır’dan Rusya’ya İzmir’den Çin’e doğru yolculuk ediyoruz.

Hiç durmayan yolculuğumuzda birbirinden ilginç cevaplar arıyor, haritada gezerek soruların cevaplarını bulmaya çalışıyoruz. Özünde tatlı bir aşk hikayesi barındıran Under the Moon daha önce Ephesus’u geliştiren The Pack Studios tarafından geliştirildi.

Pile Up! – Remoob

Fuarın en gözde oyunlarından olan Pile Up ise şehir kurma bileşenlerini harika bir formülle birleştiriyor. Sınırlı bir alanda dikeysel bir şehir kurduğumuz yapımda binaların birbirine uyum sağlaması gerekiyor. Örneğin diğer binalara su ve elektrik sağlayacak yapının diğerleri ile uyum içerisinde olması gerekiyor.

Henüz alfa sürümü ile bile oyunculardan geçer not alan Pile Up! Remoob ekibi tarafından geliştirildi. Başarılı görselliği ve ilginç mekanikleriyle bizi ekrana kitleyen Pile Up!’ın geleceği oldukça parlak.

Queenchantment – Lost Tales Studio

Kule savunma mekaniklerini 2D çerçevede tekrar güncelleyen Queenchantment Lost Tales Studio tarafından geliştirildi. Nefis yapım üs ve kule savunma oyunlarından zevk alanları saatlerce ekrana kitleyecek.

Ludicrous Uprising – YvMHawking

Piksel art görselliği ile ilk bakışta dikkatimizi çeken Ludicrous Uprising’de Kaemill ve ekibine Prassa diyarını kurtarma maceralarında eşlik ediyoruz. Elle çizilmiş savaş sahnelerini ve pek keyifli hikayesini mizahi ögelerle süsleyen Ludicrous Uprising sizi baya bir güldürecek.

Agarta – FF Digital

FF digital tarafındantarafından geliştirilen Agarta kararların altını iziyor. 22 farklı sonun bulunduğu oyunu geçtiğimiz süreçte deneyim etme şansı bulmuştuk. 100’den fazla seçeneği bünyesinde barındıran ve bir seri katili yönetme fırsatı sunan Agarta sizi sürükleyici bir maceraya çağırıyor.

The Ancients – GorillaSoftWorks

Sıra-tabanlı bir hayatta kalma ve strateji oyunu olan The Ancients’da görevimiz avcı-toplayıcı kabilesini yönetmek. Buz Devri boyunca yaşamlarından sorumlu olduğumuz kabilenin kültürünü ve yaşam tarzını belirlemek bizim elimizde.

Amok Runner – Gamedeus

Gamedeus imzalı Amok Runner bulmaca ögelerinin yer aldığı bir macera aksiyon hikayesi vadediyor. Bir doktora hayat verdiğimiz oyun birbirinden ilginç sahneleri ve keyifli bulmaca bölümleriyle beğenimizi kazandı. Amok Runner 8 Ekim 2022 tarihinde Steam’de yerini alacak.

Dungeon Voxel – Redruby Studio

Nefis görselliği ile bizden geçer not alan Dungeon Voxel’ın binlerce oyuncuyu kendine esir ettiğini görebiliyoruz. Rogue-like ve dungeon-crawler formüllerini hızlı bir oynanış ile harmanlayan Dungeon Voxel uzun bir süre favori oyununuz olarak kalacak.

Death Relives – Nyctophile Studios

Nyctophile Studios’ung eliştirdiği Death Relives, Xipe Totec adlı kudretli bir Aztek tanrısından kaçışını konuk alıyor. Eğer kozmik korku seviyor ve korku ile hayatta kalma türünden zevk alıyorsanız Death Relives yakın zamanda Steam’de yerini alacak. İstek listenize eklemekte fayda var!

Devhell – Glitche Games

Devhell’de oyunun içerisinde esir kalan bir geliştiriciyi canlandırıyor ve bulunduğumuz seviyelerden kaçmak için adeta boyut büküyoruz. İlginç konseptini başarılı mekaniklerle birleştiren Devhell biraz daha pişerse fevkalade keyifli bir oyun olmaya aday.

Simulassword – Sisyphos Games

Sisyphos Games imzalı Simulassword ise bizi distopik platformlarda Ghostrunnervari bir maceraya çağırıyor. Hızlı yapısı öne çıkan oyunu Ghostrunner hayranlarının çok seveceğini düşünüyoruz.

Castle of Alchemists – Team Machiavelli

Castle of Alchemists’de simyanın türlü nimetlerinden yararlanarak kudretli bir savaşçıya dönüşen Bellator’a hayat veriyoruz. Kaleyi sonu gelmez istilacı güruhundan savunduğumuz oyunda Bellator olarak kendimizi geliştiriyor ve kalenin kayıp bölgelerini yeniden ele geçiriyoruz.

GIST 2022 İzlenimlerimiz

Ekip olarak yıllardır katıldığımız GIST 2022 etkinliği, özellikle büyük markaların yokluğunun da etkisiyle sönük geçti diyebiliriz. Blizzard, Huawei, Sony, Xbox, HyperX Monster, Rampage,  TaleWorlds gibi markaların fuarda yer almaması bu senenin şüphesiz en büyük eksiklikleri arasında yer alıyor.

Ülkemizdeki oyun sektörü yıllar içinde büyük oranda gelişti, büyüdü ve dev bir ekonomik hacim kazandı. Bu sürecin sayısız sonuçları arasında özellikle 2018‘den beri çeşitli sektörlerden büyük markaların yatırım yapmaya başlaması da yer alıyor. Bu durum da oyun fuarlarındaki marka sayısı doğrusal bir orantıyla artırmıştı.

Elbette önceki fuarlardaki marka sayılarının çeşitliliğini etkileyen faktörlerden biri de buydu. Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte, esasında oyun sektörüne meta üretmeyen markaların yatırımlarında bir düşüş olduğu, en azından Türkiye özelinde yatırımların bir miktar duraksama yaşadığı gerçeğini de göz önüne alırsak fuarlardaki sönüklüğün sebeplerinden birini bulabiliriz.

Fakat bu örnek 2022 yılındaki Gaming İstanbul’daki sönüklüğün yegane açıklaması değil. Oyunseverlerin bazı yapımları deneyimleyebileceği bir konsol alanının dahi olmaması, işin beyaz yaka kısmındaki parametrelerdeki oynamalarla açıklanacak bir durum da değil.

GIST 2022 üzerindeki eleştirileri bir oyun fuarında olması gerekenlerin olmayışı üzerinde toplarsak meramımız anlaşılacaktır. Indie alanı dışında oyun oynayarak zamanınızı geçirebileceğiniz, oyunları deneyebileceğiniz alanlardaki bariz azalma da etkinlikten alınacak verimi oldukça düşürdü. Örneğin bu sene GIST 2022 bünyeisnde yer almayan Monster’ın 2020’deki standında gerçekçi ekipmanlarla yarış oyunu deneyimleyebiliyorduk. 2020‘deki TaleWorlds standında henüz erken erişime çıkmamış Bannerlord‘u deneyim edebilmiştik.

Sonuç Olarak

Pandemi ile birlikte yüz yüze kalabalık etkinliklerin seyrekleşmesi, pandemi sonrasında da etkilerini devam ettiriyor. Bazı etkinlik markaları bu olumsuz etkileri bertaraf edebilirken bazıları maalesef sancılarını çekmeye devam ediyor. Bu durum, oyun sektöründeki kalabalık fuarların geleceği konusunda bazı endişeleri de akıllara getiriyor.

İşte bu noktada Türkiye’nin hala GIST gibi bir etkinliğe sahip olması çok değerli. Oyuncuların, indie geliştiricilerin ve markaların bir araya gelmeye devam etmesi, sektörün gelişmesi ve Türkiye’deki ekonomik hacmini büyütmesi için şüphesiz önemli. Bu nedenle önümüzdeki senelerde yapılacak olan GIST‘lerin daha çok oyun deneyim edebileceğimiz, daha verimli geçirebileceğimiz etkinlikler olmasını umuyoruz.

Hakkında Emre Çakıcı

Kendimi bildim bileli oyun oynuyor, film izliyor, arada bir de kitap okuyorum. Naçizane yazdıkça hem bilgilendiriyorum hem kendimi geliştiriyorum. İlerde bu sektörde çalışmak birkaç hayalimden biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir