Anasayfa > Blog > Gwent Nasıl Oynanır? Gwent Nedir? The Witcher 3 Gwent Rehberi

Gwent Nasıl Oynanır? Gwent Nedir? The Witcher 3 Gwent Rehberi

Efsane oyun The Witcher 3 kapsamındaki mini Gwent kart oyununun ne olduğunu, nasıl oynandığını anlattığımız yazımıza hoş geldiniz. Gwent nedir, nasıl oynanır?

Gwent oyununu elimizden geldiğince açıklamaya çalıştığımız, Gwent nedir, nasıl oynanır sorularını cevaplandırmayı denediğimiz yazımıza hoş geldiniz. Yazıyı okuduktan sonra kafanıza takılan herhangi bir soruyu yorumlar kısmından bizlere sormaktan çekinmeyin.

The Witcher Şaşırma Hakkı Nedir?

Oyunun kurallarını biliyorsanız, sadece taktiğe ihtiyacınız varsa yazının sonuna ilerleyebilirsiniz.

The Witcher 3 oyunundaki Gwent, birçok kişi tarafından oyunun başında ufakça göz atılıp ardından becerilemeyince bırakılan bir mini oyun. Anlayınca oynaması gerçekten zevkli olan Gwent, iki raunt kazananın maçı kazandığı bir kart oyunu. Raunt kazanmak için yapmamız gereken şey ise attığımız kartların puan toplamının rakibimizinkinden daha yüksek olması. Puanımız, oyun alanındaki kartların puan toplamına göre belirleniyor. Toplamda üç bölge içeren oyun alanında sırasıyla yakın dövüş, uzak mesafe ve kuşatma olarak üç farklı bölge bulunuyor. Kartlar, kendi özelliklerine göre bu üç bölgenin birine oynanıyor.

gwent oyun alanı
The Witcher 3 Gwent oyun alanı

Bu açıdan bakınca gayet kolay gözüken oyunun içinde kazanmayı etkileyen birçok faktör bulunuyor. Oyun teorisinde de belirtildiği gibi “one-shot game” olmayan, yani tek seferlik oynanmayan kart oyununda bir el içinde yaptıklarımız diğer eli de etkilediği için birçok stratejik karar vermemiz gerekiyor. Bu da Gwent’i zeka gerektiren bir oyun olarak karşımıza çıkarmakta.

DEV The Witcher Testi İle Bilginizi Ölçüyoruz!

Gwent Nasıl Oynanır? Gwent Nedir?

  • Oyuna başlamadan önce ilk yaptığımız şey rakibimizle aramızda bir bahis belirlemek oluyor. Koyduğumuz parayı kaybedersek kaybediyoruz, kazanırsak da paranın iki katını alıyoruz.
  • Ardından klanımızı seçiyoruz. Oyunda Canavarlar, Nilfgaard İmparatorluğu, Scoia’tael, Kuzey Diyarları ve Skellige olarak beş adet klan var. Bu klanların her birinin kendine has özellikleri bulunmakta, ki bunlardan yazının ilerleyen kısımlarında bahsedeceğiz.
  • Oyuna başlamadan önce iki adet kartı tekrar çekme hakkımız var. Beğenmediğimiz bir kart gelirse o kartı değiştirebiliyoruz, değiştirdiğimiz kart, destemizde bulunan farklı bir kart yerine geçiyor. Daha iyi bir desteyle başlamak için ideal. Yeniden seçtiğimiz kartlar hâlâ destemizde bulunsa da oyunla onlarla başlamıyoruz.
  • Başlangıçta toplamda elimizde bulunan on adet kartla Gwent oynamaya başlıyoruz.

Oyuna başlanmasının ardından yazı tura atılarak kimin başlayacağına karar veriliyor. Sonrasında ise sırayla her tur bir kart atılıyor. Raunt sonunda en çok puana sahip olan taraf, bir raunt kazanıyor. Toplamda iki raunt kazanan oyuncu, maçı kazanmış kabul ediliyor.

Dilerseniz Space’e basılı tutarak sıranızı atlayabilirsiniz. Sıranızı atladığınız raunt içinde daha fazla kart atamazsınız, rakibiniz istediği kadar kart atabilir. Rauntu alabilme imkanınız biterse veya farklı bir strateji uygulamak isterseniz bunu yapabilirsiniz. Rakibinize iyice fark atmanızın ardından daha fazla kart harcamak istemiyorsanız da kullanabilirsiniz.

the witcher 3 gwent nasil oynanir

Gwent Kartları

Kartlarımızı atabileceğimiz üç adet alan var. Her kartın da kendine özel bir puan değeri ve özelliği bulunuyor. Kartlar genelde tek bir yere atılsa da bazı kartları birden fazla bölge arasından istediğimize koyabiliyoruz.

Lider kartı ve oyun kartı olarak iki adet kart türümüz. Lider kartları oynadığımız desteye (Nilfgaard, Kuzey Diyarları, Scoia’tael ve Canavarlar) göre seçiliyor. Her destenin kendine göre özellikleri olduğu gibi lider kartlarının da kullanıldığında güzel avantajları olabiliyor. Rakibin destesinden rastgele üç kart görme, hava değiştirme kartı oynama gibi birçok çeşitli özelliği bulunan lider kartları, oyundaki destemizde gözükmüyor ve X’e basarak kullanılıyor.

Oyun kartlarında ise normal kartlar ve kahraman kartları bulunuyor. Altın rengi kaplamasıyla birlikte kendini diğerlerinden ayıran kahraman kartları, normal kartların aksine diğer kartlardan etkilenmiyor ve puanı düşmüyor. Yani yakın savaş kısmına attığımız bir kahraman kartı, yakın savaştaki her kartın gücünü bire düşüren Dondurucu Soğuk kartından etkilenmiyor.

Kartları sadece kahraman kartı veya normal olup olmadığına göre değil, özelliklerine göre de ayırıyoruz.

the witcher 3 gwent rehberi

Gwent Kart Türleri

Kartlar sadece bir tür olmak zorunda değil, bir kart örneğin hem Kahraman kartı hem de şifacı olabiliyor.

  • Çevik Kartlar

gwent çevik kart Bu kartlar diğerlerinin aksine tek bir yere değil, dilediğimiz iki bölgeden birine atılabiliyor. Yani kendilerini hem yakın muharebeye, hem de menzilliye koyabiliyoruz. Genelde Scoia’tael destesinde bulunan bu kartları koyduktan sonra yerini değiştiremiyoruz.

  • Kahraman Kartları

Kahraman kartları, daha önce de bahsettiğimiz gibi özel kartların etkilerine karşı duruyor. Hiçbir dış etkiden etkilenmeyen kahraman kartları, oyunun kaderini değiştirebiliyor.

  • Sıhhiyeci Kartlar

gwent şifacı Sıhhiyeci kartlar, kullandığımız veya yok edilen bir kartı oyun alanına geri döndürmemizi sağlıyor. İlk elde kullandığımız fakat geri getirmek istediğimiz bir kartı Şifacı oynamamızın ardından aynı tur içinde savaş alanına geri getirebiliyoruz. Şifacı kartlar, kahraman kartlarını ve özel kartları oyuna döndüremiyor. Şifacı kartlarla oyuna geri getireceğiniz kartların sadece puan getirmesi değil, casus veya şifacı gibi işlevsel şeyler olması işinize daha çok yarayabilir.

  • İçtima Kartları

gwent içtima İçtima kartları, oynandığı anda oyun alanına bir ordu getirme potansiyeline sahip. Genelde Canavarlar destesinde bulunan kartlardan birini oynadığınız anda, destenizde bulunan aynı isimdeki bütün kartlar oynanmış oluyor. Oyun destenizde aynı içtima kartından birden fazla bulunursa, birini atınca ikisi de oynanacağı için potansiyel güç kaybı yaşanıyor. Bu sebeple kartlarınızı tekrar seçerken buna dikkat edebilirsiniz.

  • Casus Kartları

gwent casus kartları Kendi gözlemlerime göre oyunda en çok işe yarayan kartlardan biri olan Casus kartları, atılınca rakibin destesine gidip puanı rakibe veriyor fakat karşılığında size destenizden iki adet kart veriyor. Bu iki kartla yapabilecekleriniz genelde rakibe verdiğiniz puanı sizin açınızdan fazlasıyla karşılıyor. Bazı Casus kartları Kahraman kart da olabiliyor ve sıfır puanı ile birlikte oynandığında rakibe puan vermeyip tamamen sizin işinize yarayabiliyor.

  • Moral Yükseltme Kartları

gwent moral yükseltme Moral Yükseltme Kartları, isimden de anlaşılacağı gibi oynanan diğer kartların puanını yükseltiyor. Moral Yükseltme Kartları, oynandığı bölgedeki kendileri hariç bütün normal kartlara bir puan ekliyor. Bu puan, önceden yapılan bütün yükseltmelerin üzerine bir puan olarak ekleniyor.

  • Sıkı Bağ Kartları

sıkı bağ gwent Sıkı Bağ kartlarından ikisi aynı anda oyun alanında bulunursa birbirilerinin puanlarını ikiye katlıyorlar. Örneğin iki adet dört puanlık aynı sıkı bağ kartı savaş alanındaysa ikisinin de puanı sekize çıkıyor.

Bu özellikler, halihazırda puanı olan kartların sahip olduğu özellikler. Bunları barındıran kartlar, oyunda puan değerine de sahip olabiliyor. Bir de sadece işlevsellik sağlayan, herhangi bir puan değeri olmayan kartlar var. Bu kartlar şifacılar tarafından geri çağırılamıyor. Dilerseniz onlardan da bahsedelim biraz.

  • Hava Şartı Kartları

Kendi arasında beşe ayrılan hava şartı kartları, oyun alanının belirli kısımlarındaki kartların puanını düşürüyor. Bu kartlar oynandığında sadaece bir oyuncu için değil, oyunun bütün alanında etkili oluyor.

Dondurucu Soğuk: Oyun alanındaki bütün yakın muharebe kartlarının gücünü 1’e düşürür.
Açık Hava: Oyun alanındaki bütün Hava Şartı kartlarının etkisini kaldırır.
Aşılamaz Sis: Oyun alanındaki bütün Menzilli Muharebe (orta sıra) kartlarının gücünü bire düşürür.
Skellige Fırtınası: Oyun alanındaki tüm Menzilli Muharebe (orta sıra) ve Kuşatma (arka sıra) kartlarının gücünü bire düşürür.
Şiddetli Yağmur: Oyun alanındaki tüm Kuşatma kartlarının gücünü bire düşürür.

hava sarti kartlari

  • Tuzak Kuklası Kartı

Bu kartı kendi savaş alanınızda bulunan normal bir kartı geri almak için kullanabiliyorsunuz. Sıhhiyeci veya ajan kartlarını geri almak için kullanılması çok işe yarayan bir kart türü kendisi.

  • Komutan Borusu Kartları

komutan borusu Komutan borusu kartları, kullanıldıkları sıradaki bütün normal kartların gücünü ikiye katlıyor. Sadece sıranın kenarına oynanan Komutan Borusu kartı olmakla birlikte oyun alanının içine oynanabilen, puan değeri olan Komutan Borusu kartları da bulunmakta.

  • Kavuran Kartlar

kavuran Kavurma özelliği olan kartlar, kendi özelliklerine göre oyun alanındaki bazı kartları yok ediyor. Özel kart olan Kavuran, savaş alanındaki en güçlü kartların hepsini yok ederken oyun alanına oynanan kartlar bazı şartlar altında rakip tarafta kendi sıralarındaki kartları yok ediyorlar.

  • İntikamcı Çağır

intikamcı-cagir Oyunda iki adet bulunan, puan değeri sıfır olan bu kartları savaş alanına koyuyoruz. Raunt bitiminde ortadan kalkınca ise yerlerini daha güçlü bir kart alıyor.

 

  • Mardrom Kartları ve Cinnetkâr Kartlar

mardrom isyankar Mardrom kartları, kullanıldığı zaman oynandığı sıradaki bütün Cinnetkâr kartların gücünü tetikliyor. Cinnetkâr kartlar da aynı şekilde Mardrom kartlar sayesinde güçleniyor.

Bahsedeceğimiz özellikler bu kadardı, oyunu biliyorsanız ve sadece biraz daha taktiğe ihtiyacınız varsa yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Kurallar hakkında detaylı bilgi için de buraya tıklayabilirsiniz.

The Witcher 3 Gwent Taktikleri

  • İlk el rakibinizin kartlarını harcatmaya çalışın, güçlü kartlarınızı sonradan oynayın.
  • Ajan kartlarına önem verin, rakibe en çok puan verenleri önce atın ki Tuzak Kuklası kartı ile rakibiniz Casus kartınızı geri aldığında size atarken daha fazla puan kazanın. Sonrasında daha az puan değeri olan casus kartlarınızı kullanabilirsiniz.
  • Sıhhiyeci kartlardan tam olarak faydalanmaya çalışın. Hem Tuzak Kuklanız hem de Sıhhiyeciniz varsa birden kullanmayın, Ajan kartlarını mümkün olduğunca tekrar oynayacak şekilde kartlarınızı oynama sıranızı belirleyin.
  • En güçlü kart mümkün olduğunca sizin alanınızda bulunmasın. Böylece rakipten gelecek olası bir Kavuran saldırısından kaçınmış olursunuz.
  • Kavuran kartınızı hemen kullanmayın. Aceleniz yok, rakibiniz her zaman en güçlü kartından daha güçlü bir kart veya eşit güçlü bir kart atabilir, böylece Kavuran kartınızı kullandığınızda ondan daha fazla puan götürürsünüz.
  • Rauntu pas geçmeye karar verirken iyi düşünün. Sadece rakibinizin kazanamayacağından eminseniz veya kazanmasına izin verecekseniz kullanın. Kart sayısında avantaj kazanmak veya birbirini güçlendiren kartları kullanma konusunda dengeleri değiştirmek için pas geçebilirsiniz.

Gelişmek için en iyi yol kendiniz oynayıp kendi taktiklerinizi geliştirmektir.

The Witcher 3 Gwent nedir, nasıl oynanır sorusunu cevaplamaya çalıştığımız rehberimiz umarız sizlere yardımcı olmuştur. Umarız Gwent nedir iyice açıklayabilmişizdir.

  • Aklınıza takılan bir soru veya hatamız varsa yorumlardan bizlerle belirtmekten lütfen çekinmeyin. İyi oyunlar!

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir