Anasayfa > İncelemeler > Indika İnceleme

Indika İnceleme

Indika

Indika kısa oynanış süresine kadim sorular, psikolojik bir mücadele ve harika mini oyunlar sıkıştıran hikaye odaklı sinematik bir deneyim. Karanlık Rusya'da bir rahibenin zihnine yolculuk etmeye hazır mısınız?

80

Odd Meter imzalı Indika insanı yakından ilgilendiren kadim konuları karanlık dünyası ve iki boyutlu canlı pixelart sekanslarıyla tek potada eritiyor. Rahibe Indika, kafasında hiç susmayan bir şeytan ve kaçak yoldaşı Ilya ile hem kendi içine hem de Rusya’nın korkunç bölgelerine doğru bir yolculuğa çıkıyor. Indika başarılı bulmaca sekansları ve ana karakterinin geçmişini anlatan platformer seviyeleriyle bizden geçer not aldı.

Indika manastırı tarafından dışlanan, kafasında hiç susmayan kötücül bir sesle yorucu işlere koşturan yalnız ve meraklı bir rahibe. Sebebini bilmediğimiz etkenlerden dolayı manastırdaki rahibeler Indika’dan nefret ediyor, çetin kışın ortasında Indika’ya bir mektup emanet edip manastırdan gönderiyor. Kafasındaki şeytan, yolunun kesiştiği bir kaçak ve sonu gelmez sorularla beraber Indika’nın kasvetli yolculuğu başlıyor.

Odd Meter Indika’nın yolculuğunu başarılı platform öğeleri ve zekice tasarlanmış bulmacalarla bezemiş. Indika’nın kafasındaki hiç susmayan kötücül ses rahibenin dünyayı adeta bir cehennem olarak algılamasını sağlıyor. Ancak Indika dua edince dünya tekrar normale dönüyor. Böylece dua etmek için butona basmadığınız noktalarda ilerlemenizi sağlayan yeni yollar açılıyor. Dua ettiğiniz noktalarda da Indika’nın algısı düzeliyor ve fiziksel engeller ortadan kalkıyor.

Indika, yolculuğu boyunca Hz. İsa’ya adanmış küçük türbeler, dini kitaplar ve benzeri objelerle karşılaşıyor. Bunları toplayarak puan kazanmak, daha sonra bu puanları Indika’yı seviye atlatmak için kullanmak mümkün. Ancak oyunun yükleme ekranlarında doğrudan belirttiği üzere “bu puanların hiçbir anlamı yok.”

Oyunda bir sistem olarak yer alan karakter geliştirme mekaniği de aslında hiçbir işe yaramıyor. Indika kendisinin farkında olan bir oyun. Hiçbir işlevi olmayan karakter geliştirme ekranı ve anlamsız puanlar Indika’nın kafasında “iyi bir rahibe olmak zorundayım” fikrinin getirdiği şartların bir yansıması. Indika da içten içe bunların bir gerçekliği olmadığının farkında. Kafasında dönüp duran kötücül ses de bunu sürekli teyit ediyor.

Burada dini organizasyonlara doğrudan bir gönderme var. Indika belki de bize “doğru bir inanan olmanın getirilerinin hayali olduğunu” söylemek istiyor. Her ne kadar puanları “doğruluk ve erdem sahibi olmak” üzerine harcasanız da rahibe Indika günün sonunda aslında bunların hiçbir anlamı olmadığının farkında.

Indika: Kasvetli Rusya ve Rengarenk Anılar

Indika’nın en ilginç ve bana kalırsa en başarılı yönlerinden biri ise rahibenin geçmişini anlatan platform türündeki oynanış sekansları oldu. Burada da rahibenin içinde bulunduğu soğuk, karanlık ve acımasız dünyanın aksine canlı, ışıklarla dolu rengarenk bir dünya var.

Normalde hikaye odaklı benzer oyunlarda bu tür unsurlar tempoyu yavaşlatmaya meyilli ve çoğu zaman sıkıcı bölümlerdir. Ancak burada Indika’nın anılarını daha çok görmek, platformer bölümlerinde daha fazla vakit geçirmek istedim. Bunun için Odd Meter ekibini tebrik etmek gerek. Çünkü mini sekanslar üzerinde baştan savma bir yaklaşım izlememişler. Doğru kayıt noktaları ile deneyim hiçbir zaman can sıkıcı olmadı.

Bulmacaların zorluğu ne oyuncuyu kızdıracak kadar yüksek ne de dalga geçecek düzeyde kolay. Indika bulmacalarında çoğu zaman fizikten yardım alıyor. Örneğin tırmanmanız gereken bir platform olduğunda buzulun önce bir yanına koşmanız, diğer taraf yükselince hızlıca koşup zıplamanız gerekiyor. Bu tür zekice bulmacalar oyunun genel temasına da zarar vermiyor. Burada geliştiricinin yakaladığı dengeyi takdir etmek gerek.

Indika İnceleme – Son Söz

Indika’nın cesur hikaye anlatıcılığı, etkileyici ses tasarımı ve sorgulayan yapısı onu bu yılın en kendine has oyunlarından biri kılıyor. Bir rahibenin kafasında dönüp duran rahatsız edici sese karşı mücadelesini izlemek ve iyi ile kötünün ne olduğunu sorgulamak Indika’nın değer önerilerinden bazıları. Indika’nın sordukları bazen eskimiş, çağın gerisinde kalmış sorular gibi gelse de, piksel sekanslar ve Unreal Engine ile hayat bulan karanlık Rusya tasviri arasında gidip gelirken sizi de içine almayı başarıyor.

Tüm bunların yanı sıra Indika’nın özünde sinematik bir eğilim var. Yolculuk boyunca bazı noktalarda oturabiliyor, karanlık 19.yüzyıl Rusya’sının ücra köşelerinin huşu uyandıran sahnelerle inceleyebiliyorsunuz. Fakat yolculuğunun doğası gereği Indika’nın oturup dinlenmemesi gerek. Dolayısıyla bu oturma mekaniğinin Odd Meter’ın yarattığı dünyayı Indika’nın gözünden biraz daha fazla görmemiz için eklendiğini düşünüyorum.

İyi ve kötünün birbirinin yokluğunda var olamayacağı fikrinin sorgulayan bir rahibenin gözünden anlatıldığı Indika’yı çok sevdim. Sadece oyun süresini uzatmak için önünüze yeni bulmacalar koymayan oyun, doğru yerlere yerleştirilen bulmaca bölümleriyle ritmi iyi yakalamış.

Nispeten kısa oynanış süresi ve bir yürüme simülatörüne benzer oynanış şemasıyla Indika’dan bir “oyun” olarak yüksek beklentileriniz olmamalı. Ancak bir rahibenin zihninin derinliklerine doğru yolculuk etmek istiyor, sanat tarafı daha güçlü bir deneyim arıyorsanız Indika tam size göre.

Olumlu

  • Etkileyici sinematik anlatım
  • Şahane seslendirme
  • Başarılı bulmacalar

Olumsuz

  • Kısa oynanış süresi

 

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir