Anasayfa > Blog > İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi donanım ve yazılımların denetimini sağlayan bir kullanıcı arayüzüdür. Aynı zamanda içerisinde yaygın servisleri barındırır.

Bu söylediklerimiz bir tanım olarak yeterli olsa da, bilmeyen birisine öğretmek için yeterli bir anlatım olmayabilir. Dolayısıyla daha kolay anlaşılabilir bir açıklama yapmak gerekiyor. Kısaca işletim sistemi dediğimizde Windows, Android, MacOS, Linux, iOS gibi sistemler aklımıza gelebilir. Bu adı anılan ürünlere işletim sistemi denilmektedir.

İşletim sistemleri kimi zaman performanslarıyla, kimi zaman güvenlikleriyle, kimi zamansa ücretsiz ve açık kaynak olmalarıyla öne çıkarlar. Örneğin Linux ve Android gibi sistemler ücretsiz olmaları sebebiyle yüksek kullanıma ulaşmayı başarmışlardır. Bir kullanıcı için hangi işletim sistemini kullanacağını seçmek, sistemin sağladığı avantajlarla belirlenir diyebiliriz.

Not: FreeDOS bir işletim sistemi olarak sayılmamakta olduğundan ismini anmadan geçtik. FreeDOS ile ilgili daha fazla bilgi isterseniz aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

FreeDOS Nedir?

İşletim Sistemi Çeşitleri Neye Göre Seçilir

Sistemler yazının girişinde de söylediğimiz gibi donanım ve yazılımları denetleme ve yönetme görevini üstlenirler. Donanımları nasıl yöneteceklerine bağlı algoritmalar sebebiyle, sistemi kullanan bir bilgisayarın ya da telefonun donanımsal gücü de duruma göre değişebilir. Burayı da basit bir örnekle anlatırsak; bir Apple telefon iOS sisteminde daha düşük RAM ile çalışabilirken, başka bir Android cihazın yüksek bellek tüketmesi gerekebilir. Bu durum da kullanıcıların seçim yapması gerekliliğini yeniden ortaya koyar.

Diğer bir yandan da yazılımsal olarak destekledikleri programların çokluğu da oldukça önemlidir. Her ne kadar Linux ücretsiz ve öne çıkan bir sistem olsa da, bir oyuncu için gerekli ihtiyaçları sağlayamıyor olması, birçok oyunu desteklemiyor olması onu tercihlerde geriye çekebilmektedir. Diğer bir yandan destekledikleri programlarda sağladıkları hız da önemlidir. Diğer bir örnekte ise MacOS’un render işleminde sağladığı olanakların, Windows’tan daha iyi olabilmesi nedeniyle tercih ediliyor olması konuşulabilir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir