Oyuncuların sıklıkla karşılaştığı oyun kavramlarından birisi olan JRPG nedir? Gelin kavramı açıklayıp birkaç örnek verelim.
JRPG, Japon Rol Yapma Oyunu anlamına gelmektedir. Bir türden ziyade bir kapsam ya da bir şemsiye olarak da düşünebileceğimiz bu türdeki yapımlar kendilerini Batı’da üretilen diğer rol yapma oyunlarından ayırırlar. Geçmişte daha keskin çizgilere sahip olmuş olsa da, bugün oyunun Japonya’da geliştirilmesi ya da geliştirici kadrosunun Japonlardan oluşması beklenmemektedir. Şemsiyeye dâhil oyunlar arasında tamamen Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleştirilen ve geliştirici kadrosu batılı olan yapımlar da bulunmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, şemsiye bugün oldukça bol sayıda oyunu altında toplamaktadır. Ancak bu tipteki işlerin tutkunu olan oyuncular için elbette klasikleşmiş oyunların bulunduğu söylenebilir. Bu nedenle aşağıda listemizi derlerken çoğunlukla bu oyunlara yer verdiğimizi söylemeliyim.
Klasik JRPG Oyunları, En İyiler
Bir tür ya da tip konuşulduğunda akla gelen ilk işler vardır ya, işte aşağıdaki oyunlar bir JRPG tutkunu için kült olarak dahi adlandırılabilecek, enfes işlerin bir derlemesi diyebiliriz. Eğer katılmadığınız bir oyun varsa ya da ekleme yapmak isterseniz yorumlarınızı beklediğimizi hatırlatarak listemize geçelim.
- Xenogears
- Shining Force I – Shining Force II
- Skies of Arcadia
- Persona 5 – Persona 4
- Final Fantasy XV – Final Fantasy 7
- Pokemon Sun & Moon
- Chrono Trigger
- Dragon Quest 8: Journey of the Cursed King
Soru Şu: JRPG Nedir, WRPG Nedir?
JRPG’den bahsettik peki WRPG nedir? WRPG, Batılı Rol Yapma Oyunu anlamına geliyor. İki grubu ayrı şemsiyeler olarak düşünmek oldukça mümkün. Bakıldığında iki şemsiye de oldukça güçlü oyunlara ev sahipliği yapıyor ve tek başına RPG dediğimizde iki grubun oyunları da sahnede kendisine yer bulabiliyor. Ancak aralarındaki dokuya göz attığımızda da bariz farklılıkları hissedebiliyoruz. Bunun için herhangi bir Persona oyunun ardından The Witcher 3’e ya da Pillars of Eternity’e göz atabiliriz.
Diğer bir yönden elbette işin tüketimi, diğer tüketim alışkanlıklarıyla da doğru orantılı olabilir. Yani eğer gündelik hayatınızda yabancı diziler değil de animeler daha çok ilginizi çekiyorsa ve çizgi romanlar yerine mangalara bakmayı seviyorsanız JRPG yapımlarını da seveceğiniz kesin. Ancak bu çizginin diğer tarafındaysanız ve Hollywood’un Tarantino’su gibi bakıyorsanız Doğu’ya, WRPG oyunlar elinizden tutacaktır.