Anasayfa > Blog > Legends of Runeterra İnceleme

Legends of Runeterra İnceleme

Riot’un kart oyunu Legends of Runeterra’yı sonunda deneme fırsatım oldu. Sitemizde incelemesek olmazdı diyerek başlıyorum üzerine konuşmaya.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Yıllarca Hearthstone ve çıktıktan sonra önemli bir süre de Dota Underlords oynamış, türü epey sevmiş birisiyim. Dolayısıyla kıyaslayacak materyallere de sahip olduğumu söyleyebilirim. Henüz yazının girişinde de söyleyeyim. Legends of Runeterra (Yazının devamında kendisini LoR olarak anacağım) olmuş arkadaşlar ama aşması gereken de epey bir yol var.

Oyunu yaklaşık bir hafta oynadım. Bana kalırsa eleştiri yapabilecek kadar da deneyimli bir hale geldim diyebilirim. Yazıyı daha iyi bir şablona oturtabilmek için de iyi ve kötü yönlerini maddeli bir şekilde belirteceğim. Umarım sizin için de daha okunaklı hale gelir. Fakat önce büyük topu ortaya koyayım değil mi?

Hearthstone’dan İyi!

Bunu özellikle yayın bölgemiz olan Türkiye için çok açık gönüllülük ile söyleyebilirim. Türkiye’de HearthStone oynamak gerçekten imkansız bir hale gelmişti. Elbette her kart oyunu ucundan köşesinden ‘P2W’ olmak zorundadır. Bu garip bir şey değil. Fakat Hearthstone bir yandan bizi Avrupa ülkesi saymaya devam ederken bir yandan da keskin meta değişiklikleri yapmayı ve oyunu gıdım gıdım daha ‘Öde – Kazan’ hale getirmeyi başardı. Yani öde kazan olması sorun değil ama her ay 40-50 Euro ödemek Türkiye’deki bir oyuncu için gerçekten imkansız, bu noktada firma bu bölgenin oyuncularına hiç şans tanımadı. Başta Valve bir kart oyunu çıkartacak diye hevesle bekliyorduk, o tarafta da fiyasko yaşandı (Oyunun 100 TL olmasından değil, kötü olmasından bahsediyorum daha çok).

Bekleyişte olduğumuz atak da Riot cephesinden geldi. Tabii oyun Beta aşamasındayken deneyebilsem ve oynamaya başlasam daha iyi olurdu fakat yoğunluktan dolayı gecikti denemem. Bu sayede daha gelişmiş bir sürüm görmüş oldum. Bu halinde şunu görebiliyorum, LoR elbette her kart oyunu gibi P2W ögelere sahip. Bu türde bu durum zaten var. Fakat en azından işlemler TL ile yapılabildiği için daha rahat bir durum söz konusu. Yani sırf bu yönüyle dahi Hearthstone’u geçmeyi başardığını söylemeliyim.

Ha diyorsanız ki “Kartları önceden topladım, yeni metalardan zarar görmeden Hearthstone oynamaya devam edebiliyorum.” ya da “Benim maddi gücüm bol keseden harcama yapmama izin veriyor.” siz zaten başlıkta neye değindiğimi anladınız. Yaptığım çıkarım elbette sizler için geçerli değil.

Olumlu ve Olumsuz Yönleri

(+) Olumlu Yönleri

  • Türkçe seslendirmeler gerçekten de oldukça başarılı olmuş. Oynarken eğlendiğim anlar oluyor.
  • Kart çeşitliliğinden korkarak başlamıştım ama korktuğumla pek karşılaşmadım.
  • Oyun başladığınızda bol görev ve ödüllerle elinizde kart biriktirmenize olanak sağlıyor.
  • Blizzard’ın girişimlerinden esinlendiği ortada Riot’un. Oyun türü birebir kopya olursa diye de korkutuyordu dolayısıyla. Birkaç ilginç değişiklik getirmişler, alışması biraz sürüyor ama alışınca rahatsız etmiyor.
  • Oyunun başına ülkemizde Batuhan Belik getirildi. Kendisini Hearthstone cemiyetinden bol bol tanıyan vardır. Hem kart oyunlarına aşina hem de topluluğa yakın bir isim tarafından yönetiliyor olması epey olumlu.
  • Sunucusu Türkiye’de mi değil mi bilmiyorum fakat epey iyi durumda olduğunu söylemeliyim. Normal oyunda karşılaşma bulma süresi günün her saati için 5-10 saniye kadar. Eğer sunucusu Türkiye’deyse firma içi rakiplerine rağmen (VALORANT, Teamfight Tactics) onların reklam çalışmaları altında ezilmemiş ve epey bir oyuncuya ulaşmayı başarabilmiş.
  • Kozmetiklere insanın içi gidiyor hakikatten bu insanlar sanat konusunda cidden iyi bir noktadalar.
  • Yukarıda da söylediğim gibi fiyatlandırma Türk Lirası ile yapılmış durumda.

(-) Olumsuz Yönleri

  • Can ve kart sayısı arasındaki uçurum nedeniyle oyun ciddi anlamda şansa dayalı olmuş. Bu ne kadar olumsuz bilemem tabii fakat amacı deste tüketmek olan birkaç oyun stili dışında kartlar genelde yarıya bile gelmeden oyun bitiyor. 20 can ve 40 kart durumunun en azından dereceli oyun modunda değişmesini tercih ederdim.
  • Oyun ve oyuncu kültürü henüz pek oturmamış demem mümkün. Genellikle oyunun verdiği hazır desteler kullanılıyor (çok da kötü desteler değiller bu arada, mantıklı hareket etmek şart sadece). Özgün bir deste görünce seviniyorum. Bu destelerle 10 oyunda bir ancak karşılaşıyorum diyebilirim.
  • Konu Riot olunca insan ‘Maç geçmişi’ gibi ataklar yapmalarını bekliyor. Daha üçüncü günümde 14 karşılaşma arka arkaya kazanınca bi ekran görüntüsü alayım da hatıra olsun demiştim. Zaten o zaman göremeyince çok üzüldüm. Reddit’te üçüncü parti program kullananlara denk geldim, kurmak istemedim doğrusu.
  • “Çok da esinlenmedik ya” demek için yapılmış gibi duran birkaç oyun stili var. İlginç, tatsız ve anlamsız oyun stilleri bunlar. Ha belki de ben henüz hallice yeni bir oyuncu olarak ve HS’den geçmiş olmam nedeniyle her şeye alışamamış olabilirim. Dolayısıyla bunu yarı olumsuz sayın siz.

Sonuç

  • 75/100

Genel not ise geçer bir noktada. Tabii eleştiriler de dikkate alınır, bir düzelme söz konusu olursa daha bi güzel olur diyebilirim. Girişte de söylediğim gibi, oyun iyi ama ilerlemesi ve daha da iyi olması lazım. Potansiyeli de gayet mevcut.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir