Anasayfa > Blog > Low Poly Nedir? – Low Polygon ve High Polygon Farkı

Low Poly Nedir? – Low Polygon ve High Polygon Farkı

Low poly nedir? Üç boyutlu modelleme dünyasında karşılaştığımız low polygon ve high polygon farkları nelerdir? Kavramlar hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

Üç boyutlu bilgisayar teknolojilerinde low polygon ya da high polygon gibi kavramlarla karşılaşırız. Bu terimler ise bir modelin tasarımında kullanılan çokgen miktarını belirtir. Örneğin lowpoly kavramı düşük çokgen anlamına gelir. Herhangi bir üç boyutlu model eğer “lowpoly” olarak tasarlandıysa, bu bize modelin az sayıda çokgeni bünyesinde barındırdığını söylemektedir. Düşük poligon modelleme genellikle oyunlarda ve animasyonlarda kullanılır.

Blender Sistem Gereksinimleri – Kaç GB?

High poly ve low poly farkı noktasında ilk kavramını açıklamamak olmaz. Tahmin edebileceğiniz üzere high polygon yüksek çokgen anlamına gelir. Bu şekilde tasarlanan modellerde daha fazla çokgen yer alır. Dolayısıyla high poly ile yapılan tasarımlar gerçekçilikleriyle öne çıkar.

Low Poly Ne Demek?

Low poly model daha az miktarda çokgene sayıp bir üç boyutlu modeldir. Çokgen sayısının az olması sebebiyle bu tür modeller daha kolay işlenir. Fakat bu tür modellemelerde gerçekçilikten taviz verilir. Dolayısıyla mobil oyunlar, animasyon filmleri ve üç boyutlu çizgi filmlerde genellikle çokgen sayısı az olan modeller kullanılır.

Peki bu yöntemle tasarlanan modellere nasıl örnekler verebiliriz? Hemen aşağıda yer alan görselde düşük çokgenli bir 3B model görebilirsiniz. Düşük poligon modellerde yüzeyleri görmek de mümkündür. Bu noktada daha geometrik tasarımlar ortaya çıkar.

low poly ne demek
Low polygon ve high polygon ağaç modelleri.

High poly low poly farkı noktasında ise aşağıdaki görsel harika bir örnek sunuyor. Gördüğünüz üzere çokgen sayısı bir modeli çok daha gerçeğine yakın haline getiriyor. Çok daha az sayıda çokgene sahip olan üç boyutlu model ise gerçekten daha uzak. Dolayısıyla bu model özellikle mobil oyunlarda ya da animasyon filmlerinde kullanılmak için daha uygun.

Low Poly Modellerin Avantajları Nelerdir?

Üç boyutlu modellemede her iki tasarım türünün de farklı avantajları var. Özellikle low poly ne demek diye merak edenlerin bu noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Düşük çokgenli modeller yüklemesi, görüntülemesi ve düzenlenmesi çok daha kolay modellerdir. Çünkü bilgisayar sisteminin işlemesi gereken daha az sayıda unsur bulunur. Kısaca özetlemek gerekirse:

  • Animasyon ve oyunlar için ideal
  • Düşük çokgen sayısı nedeniyle kolayca düzenlenebilir
  • Yüksek donanımlı sistemler gerektirmez
  • Kısa sürede tasarlanabilir

High Poly Modellerin Avantajları Nelerdir?

Yüksek çokgenli modellemeler ise özellikle gerçekçiliğin öne çıktığı projelerde önem taşır. Ancak yüksek miktardaki çokgeni işlemek için güçlü bir işlemci ve grafik kartına ihtiyaç vardır. Dolayısıyla Blender ya da 3DSMax gibi yazılımlarda yeni bir projeye başlamadan önce bunu unutmamakta fayda vardır.

lowpoly highpoly

  • Yüksek prodüksiyon seviyesine sahip medya için ideal
  • Detaycılığı ve gerçekçiliği önceleyen çalışmalarda kullanılabilir

Sonuç: Lowpoly ve Highpoly

İki farklı üç boyutlu model tasarımlarına dair bilmeniz gerekenleri derledik. Low poly nedir sorusunun cevabını verdiğimiz bu yazıda high polygon model tasarımını da özetledik. Çalışma amacınızı baz alarak üç boyutlu modelleme yolculuğunuzda iki tür modellerle de yoğun vakit geçirebilirsiniz. Tasarım ve modelleme dünyasında hiçbir sınır yoktur.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir