Anasayfa > İncelemeler > Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 İnceleme

Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 İnceleme

Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1

Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 ile tarihi 35 yılı aşan Metal Gear serisi geri dönüyor. Külliyatı tüm ihtişamıyla gözler önüne seren paket, her ne kadar teknik tarafta yenilikler vadetmese de oyun dünyasının en büyük klasiklerini deneyim etmek için şahane bir giriş noktası.

80

Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 inceleme dosyamızla oyun dünyasının en köklü serilerinden birinin geri dönüşünü mercek altına alıyoruz. Metal Gear Survive’dan bu yana geçen 8 yıldan sonra Metal Gear Solid hasretimiz nihayet son buluyor.

Metal Gear Solid Master Collection Vol.1- İnceleme

Oyun dünyasındaki Metal Gear Solid (MGS) özlemini bilen Konami karşımıza dolu dolu bir paketle çıkmış. Master Collection’un ilk paketinde tam yedi adet oyun bulunuyor. İlk üç Metal Gear Solid ise Master Collection’un parlayan yüzleri olarak öne çıkıyor. Fakat Hideo Kojima’nın MSX platformu için geliştirdiği Metal Gear ve Metal Gear 2: Solid Snake de pakete dahil.

Paketteki diğer içerikler ise Metal Gear’ın Nintendo platformu için geliştirilen sürümü ve orijinal öykünün dışında yer alan (non-canon) Snake’s Revenge’den oluşuyor.

Metal Gear Solid Master Collection, serinin demirbaşlarının yaklaşık 20 yıl sonra bile neden oyun dünyasının en iyileri arasında olduğunu gösteriyor. Metal Gear Solid 2 ve Metal Gear Solid 3’ün genişletilmiş sürümleri olan Substance ve Subsistence ile gelen paket, tüm külliyatı gözler önüne seren ek içerikleri de bünyesinde barındırıyor.

Metal Gear Solid Oyunları Hangi Sırayla Oynanır?

Seneler sonra Metal Gear Solid klasiklerini tüm ihtişamıyla yeni nesil konsollarda ve üst düzey bilgisayarlarda deneyim etmek şahane. Ancak Konami keşke bu dev klasikleri günümüze taşırken teknik tarafta biraz daha mesai harcasaydı demeden duramadık. Yine de paketteki oyunların Blueprint’in üzerinde çalıştığı, teknik açıdan en başarılı sürümler olduğunun altını çizelim.

Oyunlardan Başka Ne Var?

İlginçtir, Master Collection bünyesinde beni en çok memnun eden yegane içerikler aslında oyunlar değil. Oyunları geniş çapta incelemeden önce Bonus Content Vol.1’in içerisindekiler ile başlamak istiyorum.

Bu yazılımın içerisinde MGS ve MGS 2’nin dijital grafik çizgi romanı bulunuyor. Bu iki roman MGS ve MGS 2’nin hikayelerini biraz değiştirerek anlatıyor. MGS 2’nin hikayesinde büyük değişimler olduğunu söylemek mümkün. Bundan dolayı tavsiyem önce oyunları oynamanız daha sonra bu romanları okumanız yönünde olacak.

Metal Gear Külliyatı!

Metal Gear külliyatının acemileri de kıdemlileri de tek bir noktada hemfikir olacak. Metal Gear gerçekten anlaması güç, devasa bir külliyat!

Ancak Konami’nin seneler sonra yayınladığı Metal Gear Master Collection Vol.1, külliyatı gözler önüne serme konusunda iyi bir iş çıkarmış. Çünkü paket içerisinde “Master Book” adındaki dijital kitap, bünyesindeki Metal Gear Arşivi ile Kojima’nın dev eserlerine dair bilmeniz gereken en kritik detayları listeliyor.

Külliyat içerisindeki önemli karakterleri de yakından tanıyorsunuz. Bununla beraber oyunların yapım süreçlerine ve serinin tarihçesine dair bilgilere de sahip oluyorsunuz.

Ancak oyunun da belirttiği gibi külliyatın tüm oyunlarını oynadıktan sonra bu kitabı okumanız daha yararlı olabilir. Çünkü çoğu oyundan bolca spoiler içeriyor.

Bu paketin bir diğer güzelliği ise Master Book’un dolu dolu olması. Her oyuna özel değişim gösteriyor Master Book. Spesifik olarak girdiğiniz oyunla alakalı bir ton bilgi gözler önünüze seriliyor. Oyunun genel konusu, karakterleri ve karakter analizleri de şahane olmuş.

Burada cilasız ve küratörsüz bir loredump, yani “bilgi yığma” yok. Aksine Metal Gear evreninin ilmik ilmik örülmüş evrenine dair harika bir anlatım var. En az oyunlar kadar bu Master Book içerisinde vakit geçirdim.

Metal Gear Solid Master Collection: Senaryo Kitabı’nı Atlamayın

Screenplay Book ya da senaryo kitabı ilk üç Metal Gear Solid oyunun ve Metal Gear oyunlarının senaryosunu kapsıyor. Adım adım oyunun hikayesinin içerisine girebiliyorsunuz. Tüm repkiklerin ve heyecan verici sahnelerin perde arkasını okuyabiliyorsunuz.

Her ne kadar Master Book kadar dolu olmasa da Screenplay Book, Metal Gear Solid evreninin kıdemli hayranları için tüketmesi şahane bir içerik.

Metal Gear Solid: Bir Ada, İki Snake

Gelelim Metal Gear Master Collection Vol.1’in benden geçer not alan, en iyi noktasına!

Metal Gear Master Collection Vol 1. bizi 1998 yılına, ilk PlayStation platformuna çıkış yapan ilk Metal Gear Solid oyununa götürüyor. Ancak Master Collection, tam olarak bunu yapıyor. Ne eksik, ne fazla…

Evet, oyun dünyasının belki de en ikonik bölgelerinden biri olan Shadow Moses adasına çıktığınız günlere geri dönüyorsunuz. Ancak yanlarından kesilmiş, düşük bir çözünürlükte ve 30 FPS olarak…

Hatta oyunu sadece 4:3 çözünürlükte oynayabiliyorsunuz. Çünkü Konami Metal Gear Solid’i günümüz şartlarında daha rahat deneyim edilebilmesi için hiç elden geçirmemiş. Dolayısıyla 25 yıl sonra ilk oyuna dönmek ve alışmak biraz zor olabilir.

Fakat bir şey bozuk değilse, tamir etmeye gerek yok. Serinin ilk oyununun belki de tam olarak böyle deneyim edilmesi gerekiyordu, 25 yıl önce olduğu gibi…

Ancak Master Collection’da Metal Gear Solid’i 4:3 çözünürlükte oynama zorunluluğunu telafi edecek pek çok şey var. Örneğin ana oyunun yanı sıra paketin içerisinde Metal Gear Solid VR Missions da bulunuyor. 1999 yılında çıkan bu oyun MGS’in içerisindeki karakterler ile oynamanıza fırsat tanıyor. VR Missions’un evren içerisindeki hikayeye katkısı da hiç az değil.

Elbette yıllar sonra Metal Gear Solid oynamak inanılmaz iyi hissettiriyor. Hikaye bir kere sizi içine aldığında kolay kolay çıkamıyorsunuz. Üzerinden 25 yıl geçse de hala Metal Gear Solid’in sunduğuna benzer bir deneyimle tanışmak mümkün değil.

Eşsiz anları, muhteşem karakterleri ve sürükleyici hikayesi ile Metal Gear Solid hala bir başyapıt. Master Collection ise dolu dolu içeriğiyle bu başyapıtı ilk kez deneyimleyecek herkes için en iyi fırsatı sunuyor.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty – Beklenmeyeni Yapmak

Hideo Kojima’nın imzası “beklenmeyeni yapmak” ve beklentilerin aksine hareket etmektir. Kojima’nın ilmek ilmek işlediği öykülerinde de buna sıklıkla rastlıyoruz. Ama beklenmeyeni yapmak ibaresi bence en çok Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty’ye yakışıyor.

Kojima yıllar önce MGS2’de yaptığı bazı seçimler ile bolca tepki almış fakat sonradan takdir edilmişti. Sons of Liberty’i bugün bile oyuncuyu hiç beklemediği yönlere savurma konusunda harika bir iş çıkarıyor. 2001 yılında çıkan bu eserin nasıl günümüzü nasıl isabetli bir şekilde tasvir ettiğini görünce şaşkına döneceksiniz.

Aynı zamanda bunun Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty’nin Substance sürümü olduğunu ve 1080p çözünürlükte 60 FPS ile çalıştığını belirteyim. Solid Snake ile oynarken yrıca sizleri bu yazıyı okurken Metal Gear Solid 2’nin meşhur tema müziğini de açmaya davet ediyorum.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater – Her Şeyin Başladığı Oyun

Sonunda paketin son büyük oyununa geldik. Çıktığı dönemde bile çağının ötesinde olan bu oyun epik bir hikaye anlatısı sunuyor. Metal Gear evreninin en başındaki olayları anlatan Snake Eater, Big Boss’un öyküsünü gözümüz önüne seriyor.

Anlatım gücü ve teknik başarısı sayesinde Metal Gear Solid: Snake Eater çoğu kişi için belki de serinin en iyi oyunu. Şahsen bu görüşe katılmasam dahi insanların neden çok sevdiğini anlayabiliyorum. Unutulmaz boss savaşları, dördüncü duvarı yıkan anlar, ters köşelerle dolu bir hikaye…

Oynarken, insan bir oyundan daha fazla ne isteyebilir ki diye düşünebilirsiniz.

Metal Gear Solid Master Collection’un Teknik Sınavı

Metal Gear Solid Master Collection eski oyunları olduğu gibi yeni nesil platformlara getiriyor diyebiliriz. Ancak gerçekten de “olduğu gibi” getiriyor ve özellikle serinin en eski halkalarının daha rahat deneyim edilmesi için bir çaba göstermiyor.

Diğer yandan Konami’nin Metal Gear Solid’in 30 FPS’te tutma kararını anlayabiliyorum. 60 FPS’de oyun iki kat hızlanacağından oyunun temposu korunmak istenmiş. Fakat tam ekran oynayamamız beni bir miktar üzdü.

Sons of Liberty ve Snake Eater’a gelirsek eğer bunlar Bluepoint’in 7. Nesil için geliştirdiği portlar. Her ikisi de 2012 yılında çıkan MGS HD Collection’un port edilmiş hali. Nitekim o sürümlerin teknik tarafta sınıftan geçtiğini söyleyebiliriz.

Fakat 2023 yılına geldiğimizde oyunun altında “2012 Konami Digital Entertainment” yazısını görmek pek profesyonel bir tutum gibi gelmiyor. Bununla beraber Sons of Liberty’nin Substance ve Snake Eater’ın Subsistence versiyonlarının olduğunu söylemek mümkün. Sonuç olarak Snake Tales, Snake vs Monkey gibi modları da oynayabilirsiniz.

Metal Gear Solid Master Collection Vol 1. – Son Söz

Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 ile tarihi 35 yılı aşan Metal Gear serisi geri dönüyor. Külliyatı tüm ihtişamıyla gözler önüne seren paket, her ne kadar teknik tarafta yenilikler vadetmese de oyun dünyasının en büyüklerini deneyim etmek için şahane.

Olumlu

  • Metal Gear Solid evrenini gözler önüne seren harika dijital içerikler (Master Book ve Screenplay Book)
  • Konami oyunların orijinal haline sadık kalmış
  • Pakette Metal Gear Solid 2 ve Metal Gear Solid 3’ün en iyi sürümleri olan Substance ve Subsistence var
  • Oyun dünyasının en büyük klasikleri harika bir paket içerisinde sunuluyor
  • Temel gizlilik döngüsü bugün bile çok keyifli

Olumsuz

  • Blueprint tarafından seneler önce yenilenen sürümler üzerinde yeni bir teknik cila yok
  • Metal Gear Solid 1’i 4:3 çözünürlükte oynama zorunluluğu
  • NES için çıkan Metal Gear oyunlarında deneyimi kolaylaştıran hiçbir yenilik yok

Paket içeriğinin yeterince doyurucu olduğunu söylemek mümkün. Artık Konami’den isteğimiz bir Vol.2 olur. Şöyle Guns of the Patriots, Peace Walker ve Revengeance’in olduğu dolu dolu bir paketi hayal etmeden duramıyoruz.

Son olarak ilk defa Metal Gear serisi ile tanışıyorsanız kaçırmamanız gereken bir paket olduğunu söyleyelim. Fakat yıllardır Metal Gear serisini tüketiyorsanız indirim beklemenizde fayda var.

Hakkında Furkan Oğur

Boş zamanlarında Raccoon City sokaklarında gezen mühendis adayı bir genç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir