Anasayfa > Blog > Metamorphosis İncelemesi: Kafka’nın Efsane Eseri Nasıl Oyunlaştırıldı?

Metamorphosis İncelemesi: Kafka’nın Efsane Eseri Nasıl Oyunlaştırıldı?

Metamorphosis

Metamorphosis, sizi 3-4 saat boyunca süren soyut, satirik ve edebi bir maceranın içine atıyor ve oynandığı süre boyunca güzel bir deneyim yaşatıyor. 40 TL'lik fiyatına değeceğini düşünmesem de oyunu indirimden bulursanız veya para derdiniz yoksa almanızı öneririz.

7

Alman yazar Franz Kafka’nın Dönüşüm eserinden esinlenerek Ovid Works tarafından geliştirilmiş Metamorphosis oyununun incelemesi sizlerle.

Efsane kitaplardan ilham alınan oyunların sayısı piyasada gitgide artmakta. Geçtiğimiz haftalarda George Orwell’in yazdığı distopya Hayvan Çiftliği’nin “Orwell’s Animal Farm” adıyla oyun dünyasına gireceği duyurulmuştu. Daha önce 1984’ü konu alan Orwell serisini oynamıştık, ardından Franz Kafka’nın Dönüşüm kitabından ilhamla geliştirilen Metamorphosis ile karşı karşıyayız.

Metamorphosis İncelemesi

metamorphosis

Tıpkı kitaptaki gibi oyunda da uyanınca böcek olduğumuzu fark ediyoruz. Oyundaki hikâye kitaptan biraz farklı olsa da ana karakterin ismi ve mesleği aynı, iki eserin de anlatmak istediği şey benzer. Yani beklentiniz Dönüşüm’ü oyun olarak oynamaksa Metamorphosis isteğinizi tam anlamıyla karşılamıyor, fakat sizi yine de kısa süreli, soyut, sürükleyici ve satirik bir maceranın içine atıyor. 3-4 saatlik bu deneyimi mümkün olduğunca çabuk, hikayeden kopmadan bitmenizi tavsiye ederiz.

metamorphosis-2

Hikaye (Spoilersız)

Uyandıktan sonra işe gitmemiz gereken, arkadaşımızın evinde kaldığımız bir gecenin ardından uyanıp arkadaşımızı kontrol etmeye gidiyoruz. Bu sırada yavaşça küçülüyor, bazı yerlere ulaşamıyoruz, ardından da tamamen böcek olduğumuzu fark ediyoruz. Yolumuza çıkanların ardından düzelmek için Kule’ye ulaşmamız gerektiğini anlıyor, gerekeni yapmak için bulmacaları çözerek oyunda ilerliyoruz.

Maceralarımızın ardından finalde yaptığımız seçime göre oyun iki farklı sonla bitebiliyor, iki sonun da kendine has iyi ve kötü yönleri bulunuyor.

metamorphosis-3

Oynanış

Bulunduğumuz bölgelerdeki bulmacaları çözerek ilerlediğimiz oyunu hem klavye-fare hem de gamepad ile oynayabiliyorsunuz. El-göz koordinasyonunuz iyiyse böceği yönetmek konusunda zorluk yaşamazsınız, fakat çok tecrübeli bir oyuncu değilseniz sizi az da olsa zorlayacak bir deneyim bekleyebilirsiniz. Önünüzde böcek olduğunuz için bacaklarınızı görebiliyor, her adımınızın tıkır tıkır gelen sesini duyabiliyorsunuz.

Grafikler

Düşük bütçeli bir yapıma göre gayet güzel bir ışıklandırmanın yanında çizgimsi karakterlerle karşılaşıyoruz. Asıl amacı bir mesajı iletmek olan bu oyunda grafiklerin önemi fazla olmasa da görüntülerle, ortamın dokularıyla oyuna has, güzel bir atmosfer yaratılmış.

Karakterler

Oyun boyunca birçok farklı böcekle iletişime geçmemiz gerekiyor, etkileşim kurduğumuz bu böceklerle geçen diyaloglarda çok ilginç veya komik noktalar yakalayabiliyorsunuz. Oyundaki ince detaylara önem gösterin.

metamorphosis-4

Uyarı

Böcek fobiniz varsa oyunda biraz rahatsız olabilir, oynamamak isteyebilirsiniz. Oyunu bir süre oynadıktan sonra bende sorun olmayı bırakan bu durum sizi rahatsız edecekse bu durumu önceden değerlendirmenizi öneririz.

Sonuç – Puan

Metamorphosis, sizi 3-4 saat boyunca süren soyut, satirik ve edebi bir maceranın içine atıyor ve oynandığı süre boyunca güzel bir deneyim yaşatıyor. 40 TL’lik fiyatına değeceğini düşünmesem de oyunu indirimden bulursanız veya para derdiniz yoksa almanızı öneririm.

Oyunu incelememiz için bize imkan sunan All in! Games ve Ovid Works’e teşekkür ediyor, böyle sanatsal oyunları karşımıza çıkarmaya devam etmelerini umuyoruz.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir Yorum

  1. böcek fobim var o yüzden sadece uyarıyı okudum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir