Anasayfa > Blog > Sistem Gereksinimleri > Pardus Nedir? Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Pardus Nedir? Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Linux işletim sisteminin hayatlarımıza kazandırdığı önemli işlerden birisi olan Pardus nedir? Gelin birlikte öğrenelim.

Pardus, adını Anadolu Parsından alan, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Türkiye’de TÜBİTAK destekleriyle geliştirilmeye başlayan Pardus ileriye dönük adımlar atmaya devam ediyor.  Özgür ve açık kaynaklı olmasıyla öne çıkan işletim sistemi bir Linux dağıtımı olmasıyla birlikte ücretsiz bir şekilde internetten indirilerek kullanılabiliyor. Elbette konuyla ilgili anlatım yaparken ‘işletim sistemi nedir?’ sorusu da akıllara geliyordur. Pardus bir işletim sistemi olmasıyla birlikte bir Linux Dağıtımı olarak da adlandırılabilir. Ancak yine de merak edenler için aşağıya işletim sistemleriyle ilgili daha detaylı olan yazımızı bırakıyoruz.

İşletim Sistemi Nedir?

Arayüzü kolaylıkla yönetilebilen, özgünleştirilebilen işletim sistemi Pardus’un Türkçe olduğunu da belirtmekte fayda var. Özelleştirilebiliyor olması, açık kaynak kodlu ve kolay kullanılır olması onu öne çıkartmaktadır. Elbette Pardus ülkemizde geliştiriliyor olsa da, diğer bir yandan da yurtdışındaki kullanıcılar tarafından da tercih edilmeyi hedefler. Sonuçta internet ekosistemi böyle alışverişler sayesinde hayatta kalmaktadır. Bu nedenle pek çok dil desteği sunduğunu belirtmemizde fayda var. Eğer bilgisayarlarınızda Pardus işletim sistemini kullanmak isterseniz sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.

Pardus İşletim Sistemi Sistem Gereksinimleri

Pardus’un son sürümü olan 19.4 XFCE (Kararlı sürüm) için sistem gereksinimleri aşağıda paylaştığımız gibidir. Yeni bir sürüm geldiğinde güncellemeye çalışacağımızı da belirtelim.

Bellek: 1024MB ve üzeri bir RAM

Hafıza: 8GB ve üzeri bir disk alanı

Ekran Kartı: 800×600 ve üzeri çözünürlükleri destekleyen bir grafik işlemci

İşlemci: 64-bit bir işlemci

Son olarak kurulum .iso dosyasının boyutunun 1.7 GB olduğunu da belirtelim. İndirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Umarız içeriğimiz Pardus nedir sorunuza yeterli cevabı vermiştir. Geliştiricilerine ve kullanıcılarına bu sistemi hayatta tuttukları için teşekkür ederiz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir