Resident Evil 4 Remake inceleme dosyasında on yedi yıl sonra tekrar hayat verdiğimiz Leon S. Kennedy’nin korku dolu görevini mercek altına alıyoruz.
Resident Evil 4 tür tanımlayıcı yönleriyle korku hayatta kalma türünün sınırlarını belirledi ve bir klasik haline geldi. Yaklaşık on yedi yıl sonra gelen Resident Evil 4 Remake ise aksiyon oyunlarında yeni standartlara izma atıyor.
Resident Evil 4 Remake İnceleme
Bu noktada CAPCOM imzalı yeniden yapımın orijinal oyunun pek çok açıdan üstesinden geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Sizi temin edebilirim ki Resident Evil 4 Remake’i oynadıktan sonra herhangi bir aksiyon oyununa eliniz kolay kolay gitmeyecek.
Resident Evil 4 Hikayesi
Hikayemiz direkt olarak Resident Evil 2’nin devamında geçiyor. Raccoon City faciası yaşanalı altı yıl olmuştur. Faciadan kurtulanlardan biri olan Leon S. Kennedy’e gizli bir hükümet kuruluşuna katılması için teklif götürülür.
Leon zorlu antrenmanlar ve imkansız görevler ile aklını o gece olanlardan uzak tutmaktadır. Bu kez ise Leon’u çok daha zorlu bir görev beklemektedir. Amerikan başkanının kızı kimliği belirlenemeyen bir örgüt tarafından kaçırılmıştır. Leon başkanın kızını kurtarmak için İspanya’nın izole bir kasabasına doğru yola çıkar.
Özellikle belirtmeliyim ki Resident Evil 4’ün hikayesi hiçbir zaman oyunun güçlü yönlerinden biri değildi. Zamanında Shinji Mikami’nin bu hikayeyi üç haftada yazdığına dair bilgiler ortaya çıkmıştı.
Remake bu sefer olay örgüsü ve karakterler noktasında da daha tutarlı ve inandırıcı bir bütün ortaya koyuyor. CAPCOM bu inandırıcılığı en küçük animasyonlarda ve oyunun neredeyse her noktasında koruyor.
Örneğin Leon’un daha ilk sahneden İspanyolca konuşması, yakınına gelen düşmana göre silah tutuşunu değiştirmesi onun iyi bir ajan olduğuna dair inancımızı güçlendiriyor. Örneğin silahını her eline aldığında namlusunda mermisi var mı diye kontrol etmesi de gerçekçi bir karakter modeli yerine hakiki bir ajan yönettiğimizi hissettiriyor.
Tüm hikaye başkanın kızından mı ibaret?
Resident Evil oyunları her zaman lore’una odaklanır. Oyuncuya direkt olarak hikayeyi anlatmak yerine sağda solda bulduğunuz not parçaları ile olayların aslını anlamaya başlarsınız. Resident Evil 4 Remake de aynı yolu izliyor.
Oyun bir kurtarma görevi hikayesi olarak başlıyor ve oyuncuyu kendisine bağlayan bir hızla dallanıp budaklanıyor. Öncelikle yazılmış notları okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Başkanın kızını kurtarma hikayemiz üst tarafta kalırken, alt tarafta bir tarikatın insanları kendi çıkarları için nasıl kullandıklarını da anlatılıyor.
Bununla beraber Los Iluminados adı verilen bu tarikatın ana hedefini görmek mümkün. Örneğin savaştığınız düşmanlarınızın bir zamanlar aklını yitirmemiş gayet normal köylüler olduklarına da şahit oluyorsunuz.
Deneyleri ve bu deneylerin canlılar üzerindeki etkilerine bir bir tanıklık ederken Resident Evil 4 Remake’in orijinali ne kadar zengin bir hale getirdiğini fark edeceksiniz. Bu noktada tarikata dair bilgileri de okuduğumuz metinlerden ve çevresel hikaye anlatımından çıkartıyoruz. CAPCOM’un son dört oyundur devam ettirdiği bu gelenek burada da etkisini gösteriyor.
Yan Karakterlerin İşlenişi
Resident Evil 4 Remake yan karakterlerin işlenmesi konusunda da etkileyici bir iş çıkarıyor. Her ne kadar mükemmel olmasa CAPCOM’un çıtayı bir tık daha yükseltmeyi başardığını söyleyebiliriz.
Özellikle oyun boyunca yanımızda gezen Ashley Graham, bize zor anlarımızda yardımcı olan, kefaret arayışındaki Luis Serra, gizemli kadın Ada Wong ve Leon’un eski mentoru Jack Krauser çok daha geniş düzeyde karşımıza çıkıyor. Özellikle Krauser ve Luis’in arka plan hikayeleri insanı bir durup düşünmeye itiyor.
Benim gibi bir Metal Gear Solid hayranıysanız Krauser’ı sevdiğimiz bir MGS karakterine benzetmeniz işten bile değil. Bununla beraber Luis’in hikayesini de öğrenmek gayet hoş bir geliştirme olmuş.
Yönetmenin Rüyalarına Giren Atmosfer!
Yeterince hikaye ve karakterler üzerine konuştuğumuza göre Resident Evil 4 Remake’in en güçlü olduğu alanlardan birine geçebiliriz. Oyun çıkmadan önce oyunun yönetmeni Yasuhiro Anpo yaptığı bir röportajda oyunun gece kabuslarına girdiğini belirtti. Ano bazı bölümlerde çok korktuğununun da altını çizmiş ve oyunun gergin atmosferine atıfta bulunmuştu.
Ancak Resident Evil 4 Remake’in dolu dolu “korkunç” bir oyun olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak atmosfer nasıl diye sorarsanız yanıt tek kelime “muhteşem” olacaktır.
Remake’in resmettiği terk edilmiş kale, gölün etrafındaki bölgeler ve diğer bölümler zengin ışıklandırmalar ve başarılı bir çevre tasarımı ile süslenmiş. Bu bölgelerden bazıları ise çevrenin ürkütücü heykeller ve kendi kendine söylenen düşmanlar ile dolu. Resident Evil 4 Remake durduğunuz yerde bile sizi diken üstünde tutmayı başarıyor. Umuyoruz bir başka korku hayatta kalma klasiği olan Silent Hill 2 de yeniden yapılmış sürümünde benzer bir formüle sahip olur.
Bu Oyunu Oynamak İnanılmaz Keyifli
CAPCOM çıtayı öyle bir noktaya çıkarttı ki kendilerinin bile bir daha bu noktaya çıkmaları çok zor gözüyor. Oyunu bitirdikten sonra tamamen bir boşluğun içine düştüm. Bundan dolayı da direkt New Game Plus modunda oyuna tekrar başaldım. Nedir peki bu oyunu bu kadar keyifli kılan, neden bizleri kendine bağımlı etti?
Bu soruların cevabı kesinlikle silah meaknikleri ve yakın dövüş formüllerinde saklı. Düşmanı alnının çatından vurmak ve sersemlemesini gördükten sonra üzerine koşup bir döner tekme patlatmak gayet keyifli.
Burada hem vuruş hissinin hem de yakın dövüş hareketlerinin oldukça tok hissettirdiğini söylemek mümkün. CAPCOM önceki remake denemelerinde de benzer bir ivme yakalamıştı. Ancak Resident Evil 4 Remake’in zevkli oynanışı sayesinde New Game Plus moduna başlarken bir saniye bile tereddüt etmedim.
Oyunun keyifli mücadele sistemi bunlarla sınırlı değil. Orijinalde yer almayan ve yeniden yapımda eklenen bloklama (parry) sistemi oyunun aksiyonuna muazzam bir sos katmış. Doğru zamanda doğru tuşa basarak düşmanınızın saldırısını karşılayabilirsiniz. Hızlıca sermselettikten sonra aklını yitirmiş köylüleri etkisiz hale getirmek çok daha kolay olacak.
Arkasından gizlice yaklaştığınız düşmanların işini tek seferde bitirmek de gayet tatmin edici. Eninde sonunda düşmanlarınız tarafından fark edilseniz bile bir iki düşmanı bu yolla indirmek merminizi saklamanıza yarar sağlayacak. Kısacası yakın dövüşü tok bir silah mekaniği ile etkileyici bir şekilde birleştiren Resident Evil 4 Remake, oynanış konusunda bizden geçer not almayı kolaylıkla başardı.
Kaynak Kontrolü Çok Önemli
Her Resident Evil oyununda olduğu gibi kaynak kontrolü Resident Evil 4 Remake için de oldukça kritik. Kaynak kontrolü özellikle Hardcore modunda oyunu oynayan beni acayip bir şekilde terletti. Yeri geldiğinde tamamen mermisiz kaldığım durumlar oldu. Adrenalinin, gerilimin ve korku eşliğinde Ashley’i kurtarmaya çalışmak gerçekten de müthiş hissettirdi.
Bu noktada orijinal üçlemeden sonra kendimi ilk defa sağa sola kaçarken bulduğumu itiraf etmeliyim. Oyunu standart modunda oynayan oyuncular da benzer deneyimler elde ettiğini belirtti. Dolayısıyla zorluk fark etmeksizin kaynaklarınızı dikkatlice yönetmenizde fayda var.
On İki Barut Bir Çivi İşte Sana Pompalı Mermisi!
Gelgelelim yeni eklenmese bile daha da geliştirilen mühimmat üretimi konusuna. Resident Evil 4 Remake envanter yönetimi noktasında da başarılı bir tasarıma sahip. Oyun çoğu zaman envanterinizi akıllı bir şekilde kullanmanızı istiyor. Bunun yanı sıra yapım hangi anda hangi mühimmatı üreteceğinizi de iyi seçmenizi talep ediyor. Mühimmat üretiminizi barut ve kaynaklar olarak adlandırılan malzemeler ile sağlıyorsunuz.
Envanteriniz bunlar ile dolduğunda ise bir karar verip hangi silahınızın mermisini üreteceğinize karar vermelisiniz. Örneğin bir oda öncesinde tüfek mermisi ürettiniz ve odaya girdiniz.
Talihinize küsün ki tüm oda üzerinize gelen düşmanlar ile dolu. Bunun için risk alıp odaya doğrudan dalmalı ve oda içerisinde üretim yapmalısınız. Resident Evil 4 Remake bu taktiksel oynanışla sizi boş boş mermi sıkmaktan düşünmeye itiyor.
Takısız Çanta Olmaz
Çanta Takıları oynanışı büyük ölçüde çeşitlendirebilen bir yapıya sahip. Poligon alanında kazandığınız jetonları birleştirerek elde ettiğiniz bu takıları size pasif etkiler sağlıyor. Bazı takılar pompalı mermisi ürettiğinizde %30 ihtimalle daha fazla mermi üretmenizi sağlıyor.
Bazı takılar ise tüccarımızdan daha ucuza eşya almanıza ve geliştirme yapmanıza yarıyor. Takılarınızı kayıt noktalarından çantanıza ekleyip, çıkarabiliyorsunuz.
Bir diğer oynanışı çeşitlendiren şey ise farklı çanta kullanımı oluyor. Çantalardan gri olanı daha fazla tabanca mermisi düşmesine yararke, siyah çanta daha çok kaynak çıkmasına, sarı çanta ise daha çok altın düşmesine yarıyor. Yani bazı bölgelerde altın çanta ile gezip para biriktirebilirsiniz. Yeterince para kastığınızda ise gri çantaya geçip tabanca mermisi çıkma olasılığını arttırabilirsiniz. Seçim tamamen size ve oynanış stilinize bırakılmış.
Tüccar’ın İstekleri Hiç Bitmiyor
Kendisinin ne olduğu ya da kim olduğu hala bilinmiyor. Fakat hepimiz onun oyunda bize kritik bir destek sunduğunu biliyoruz. Tüccar’dan silah satın alabiliyor ve envanterimizdeki silahlarımızı geliştirebiliyoruz. Keşifleriniz ile bulduğunuz ya da düşmanlarınızdan düşen değerli taşları birleştirip kar elde ederek satabilirsiniz. Dolayısıyla Tüccar her daim güvenli bir sığınağınız oluyor.
Fakat Tüccar ile yapacaklarınız bunlarla da sınırlı değil. Çünkü Resident Evil 4 Remake yeni bir yan görev formülü ile karşımıza çıkıyor. Tüccarın bize verdiği yan görevleri yaptığımızda takas mekaniği devreye giriyor.
Yan görevlerden kazandığımız “spinel” adındaki eşyaları takasta kullanabiliyoruz. Takasta yeni bir silah kapabiliyor, bulunduğumuz bölgenin hazine haritasını elde edebiliyor ya da bazı silahlar için özel parçalar alabiliyoruz. İkonik Resident Evil 4 lazer dürbünü de bu takas sisteminin içine eklenmiş.
Diğer taraftan yan görevlerin tekrara düştüğünü belirtmekte fayda var.Ancak böyle çizgisel bir oyunda yan görevleri çeşitlendirmek zor olabilir. Fakat daha az ve odaklı yan görevler yapılabilirdi diye düşünüyorum. Yan görev sistemi tekrar etmesi sebebiyle oyunun iki olumsuz yanından biri oldu.
Oynanışı Besleyen Bölüm Tasarımları
Resident Evil oyunlarının alameti farikası backtracking adını verdiğimiz bölüm tasarımlarıdır. Resident Evil 4 Remake backtracking’i bir adım daha ileriye taşımış. Küçük bir açık dünya içerisinde bizleri araştırmaya itmiş durumda. Etrafı keşfetmek aşırı keyifli ve ödüllendirici olmuş. Gittiğiniz her bir alanda genelde sizleri güzel bir aksiyon ve aksiyonun sonunda iyi bir ödül bekliyor.
Bazı odalarda bulduğunuz çekmeceler kilitli kalıyor ve ileride bulduğunuz anahtarlar ile o noktaya geri dönüp ödülünüzü alabiliyorsunuz. Capcom bu bölümleri modernize ederek oyuncuyu sıkmadan alıştıra alıştıra vermiş. Backtracking yapmak aşırı keyifli ve merak uyandırıcı oluyor. Bölüm girişinde açamadığınız kapıyı iki veya üç bölüm sonra başka bir yoldan açtığınızı gördüğünüzde ne kadar akıllı bir tasarım olduğunu anlayacaksınız.
Bunun yanı sıra oyundan çıkartılmış bölümler de yok değil. Bir başdüşman savaşı ve kale içerisindeki birkaç adet bölüm oyundan çıkarılmış. Fakat önemli olan nokta bu çıkarılan bölümlerin oyunun akışını ve dinamiğini hiç bozmaması olmuş. Bazı bölümler birleştirilmiş ve akışı daha iyi hale getirilmiş. Gerçekçilikten uzak olan bölümlerin çoğusu kesilip atılmış. Lakin bu olumsuz değil çünkü bu kesilmeler oyunun akışını pozitif yönde etkilemiş.
Seslendirmeler İyi Mi Kötü Mü?
Oyuncuların büyük bir kısmı Tüccar’ın, Ada’nın ve Krauser’ın seslendirme performansından memnun değil. Krauser ve Tüccar konusunda da bu eleştirilere katılmak kolay. Ancak Ada Wong’un seslendirmesinin şahsen oldukça yerinde olduğunu düşünüyorum.
Leon’u ise yine Resident Evil 2’den tanıdığımız Nick Apostolides seslendiriyor ve gayet başarılı bir iş çıkarıyor. Bununla beraber Ashley’i seslendiren Genevieve Buechner ve Luis’i seslendiren André Peña da iyi iş çıkarmışlar. Krauser’ın sesini her ne kadar beğenmesem de Osmund Saddler’ın sesi bendne geçer not aldı.
Müziklerin Kullanımı Harika
Bir diğer övmemiz gereken konu aksiyon sekanslarında yükselen müzikler oldu. Özellikle boss savaşlarında duyduğumuz müzikler gerçekten oldukça motive edici. Hem orijinalin verdiği nostaljik his kornmuş hem de müzikler modern tınılara kavuşmuş.
Optimizasyon ve Genel Çökme Sıkıntıları
Bazı oyuncular Resident Evil 4 Remake’in bilgisayarlarda stabil bir performans sunamadığını belirtiyor. Fakat Capcom’un Resident Evil 7 ile geçtiği RE Engine optimizasyon konusunda iyi iş çıkaran bir oyun motoru. Çoğu ekran kartında sabit FPS oranlarıyla oyunu oynamak mümkün.
Sırada Ne Var?
Hayranların çoğunun kafasından bu sorunun geçtiğinden adım gibi eminim. Capcom’un sıradaki Resident Evil’ını ben de çok merak ediyorum. Önümüzde dokuzuncu oyun varmış gibi görünüyor. Shadows of Rose DLC’si ile açılan bu yolda anlatılacak hikayeler merak uyandırıcı olabilir. Bunun yanı sıra Ada’yı kontrol ettiğimiz Separate Ways DLC’si de bir sene içerisinde çıkış yapabilir.
Sonuç Olarak Bu Yapım…
…bir başyapıttır. Korku hayatta kalma türünün sevmeyenlerin bile keyifli vakit geçireceği Resident Evil 4 Remake yüksek aksiyonuyla sizi hep diken üstünde tutacak. Korku ve hayatta kalma türünü seven her oyuncunun bu oyunu deneyim etmesi düşünüyorum.
Yılın oyunu tartışmalarına bir değinmek istiyorum. Resident Evil 4 Remake harika bir oyun ve benim içinde yılın oyunu adayı. Fakat Diablo IV, Tears of the Kingdom ve Starfield gibi sektörü daha da ileriye taşıyabilecek yeni işler varken, yılın oyunu olması çok zor gözüküyor. Lakin benim gönlümde çoktan yılın oyunu oldu.
Ben bu yazıyı sevdim anam
Gerçekten oyunu çok güzel yorumlamışsınız tebrik ve teşekkürler
Resident evil 4 remake güzel bir oyun olmuş
Yorumlarınıza bir çok noktada katıldım 2005 te olup remake te olmayan benim hatırladığım bir kafes bölümü var başka bir eksiklik hissetmedim doğrusu PS 5 dualsense kontrol cihazıyla oynamak ayrıca keyifliydi