Anasayfa > Oyun Haberleri > RPG Maker MZ 20 Ağustosta Çıkış Yapacak

RPG Maker MZ 20 Ağustosta Çıkış Yapacak

Basit ve etkili oyun motoru serisi RPG Maker ailesinin yeni üyesi RPG Maker MZ için çıkış tarihi geldi çattı, önümüzde yalnızca 1 ay var.

Geçmiş sürümlerinde yayınlanan oyunlar, bağımsız oyun severler için birbirinden harika markaları oluşturmuştu. Yeni sürümü ise Ağustos 20’de marketlerde yerini alacak. Fiyat ise şimdilik hızlıca düşeceğini tahmin ettiğimiz bir noktada. Oyun motoru 80 Dolar fiyatıyla birlikte Steam’de ve RPG Maker’ın kendi sitesi üzerinden satışa sunulacak. Önceki versiyonlar da benzer fiyatlardan mağazalarda yerlerini bulmuş, fakat kısa sürede hem fiyat değişiklikleri, hem de büyük indirimler yaşanmıştı. Firma bunu muhtemelen hız yarışına girecek geliştiricilerden daha fazla gelir elde edebilmek için yapıyor.

RPG Maker MZ Neleri Değiştiriyor?

Bildiğiniz üzere bu oyun motorunda sürümler devrim niteliğinde değişiklikler yaşamıyor ancak yine de önemli sorun ve eksikliklikleri gideriyor. RPG Maker MZ de bu kültürü bozmamış görebildiğimiz kadarıyla. Harita tasarımları konusunda birkaç kolaylık getiren motor, önemli eksikliklerden birisi olan renk paleti ekleme olayını da sonunda sisteme dahil etti. Artık kendi orijinal karakterlerimizi yaratırken sadece sunulan içerikleri kombin etmeyeceğiz, renklerini de dilediğimizce değiştirebilecek, yeni renkler ekleyebileceğiz.

Tabii ki her sürümde sık sık yükseltilen ‘Asset’ sayıları, burada da yükseltilmiş. Role Playing Game Maker ailesinin en geniş ekstra belge ve dosyalarını artık bu oyun motoru barındırıyor. Gerçi giriş seviyeyi atlatan çoğu geliştirici, kolay kolay bu dosyalardan faydalanmıyor, ya kendi dosyalarını hazırlıyor ya da internetten daha geniş arşivlere ulaşıyordu. Yine de bu olumlu geliştirme için de teşekkür etmek lazım, programa yeni başlayan insanların sıklıkla yaşadığı sorunlardan birisine güzel bir çözüm getirmişler.

Umarız fiyatını düşürmek için de bizleri çok fazla bekletmezler de deneme fırsatımız olur.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

5 Yorumlar

  1. Benim için çok önemli bir sorum var.
    RPGMaker hangi motoru kullanıyor? Ve öğrenmesi kolay mı?
    RPGMaker kullanılmadan da RPGMaker programından çıkan yapımlara benzer bir oyun yapılabilir mi? Java öğrenmek yeterli mi?
    Baya soru sordum farkındayım ama cidden benim açımdan çok önemli bir konu.

    • Kemal selam, RPG Maker belli bir fizik motoru kullanmıyor ki zaten fizik simülasyonu gerektirecek bir program da değil benim kullandığım kadarıyla. RPG Maker gerçekten aşırı kolay bir program, ortalama 10-15 günlük düzenli kullanımda “Bu benim” denilebilecek basit işler çıkartılabilir ve bol bol kaynak mevcut. Fakat benim tavsiyem önce XP almak, her ne kadar ilkel olsa da kullanması en kolay sürüm XP, daha sonrasında VX’e hiç dokunmadan MV’ye geçilebilir. Çünkü MV mobile dahi oyun yayınlamak için olanak sağlıyor.

      Elbette yapılabilir ama bu daha çok şöyle bir durum yaratıyor; Visual Novel programları var, elbette Unity ve Unreal Engine üzerinden de Visual Novel türünde oyunlar geliştirilebilir ama gerek var mı? Java öğrenmek yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum, yani düşününce kafamda oturuyor. Fakat RPG Maker sürümlerinde kullandığı dili değiştirebilen bir program olduğu için bu çıkarımımı orayı gözeterek yapmadım.

      Son olarak eğer programı öğrenmek istersen Udemy’de vs dersler bulabileceğini söyleyeyim ama benim asıl tavsiye ettiğim YouTube kanalı Driftwood Gaming. Tabii onlar çok kompleks konuları da anlatıyor ama öğretme serilerine ilk videodan başlanabilir bence.

  2. Bu Konulara Yeni Giriyorum. Pixel RPG Korku Oyunu Yapmak Harika Olurdu Diye Düşündüm Fakat Kodlama Bilgim Yoktu. Bi Developer Bana RPG Maker’ı Önerdi Araştırdığım Sırada Karşıma Birçok Sürüm Çıktı (MZ, VX…) Aralarındaki Fark Genel Olarak Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir