Anasayfa > Teknoloji Haberleri > Sosyal Medya Yasası Geçti, Twitter Rest Çekti!

Sosyal Medya Yasası Geçti, Twitter Rest Çekti!

5671 sayılı kanunda yapılan değişiklik kapsamında sosyal medya şirketlerine Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu, hükümete belirli içeriklerin silinmesini talep etme, TC kanunlarına göre suç sayılan eylemlerin dijital platformda da suç sayılması gibi yenilikleri getiren  tartışmalı ‘sosyal medya yasası’ sabaha karşı AK Parti ve MHP oyları ile kabul edildi.  Twitter ise Türkiye’de temsilcilik açmayı henüz kabul etmedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Temmuz’da “Sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz” çıkışı ve kendisini 2014’te “Twitter’ı engelleyen, Youtube’u kapatan, kişisel hak ve hürriyetleri budayandan cumhurbaşkanı olmaz” sözleriyle eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sosyal medya yasası çıkana kadar Twitter kullanmayı bırakmasının ardından haftalardır tartışılan sosyal medya yasası bugün sabaha karşı Cumhur İttifakı’nın oyları ile kabul edildi.

Yeni yasal düzenleme; 1 milyonun üzerinde kullanıcısı olan dijital şirketlerin Türkiye’de temsilcilik açmasını, verileri Türkiye’de tutmasını ve hükümet tarafından suç teşkil ettiği gerekçesi ile kaldırılması istenen içeriklerin silinmesi zorunluluğu gibi değişiklikler getiriyor. AK Parti milletvekilleri yasanın sosyal medyaya bir ahlak standardı getirdiğini savunuyorken; muhalefet hiçbir yasanın yazıldığı gibi uygulanmadığını, bu sebeple bu yasanın “hakareti ve iftirayı  engellemek” bahanesi ile muhalif sesleri bastırmak için çıkarılan bir sansür yasası olduğunu iddia ediyor.

İlginizi Çekebilir: Siyasetçilerin Sosyal Medya İkiyüzlülüğü

Yasanın sabaha karşı çıkarılması bazı çevrelerde bir eleştiri konusu olmakla birlikte, yasaya karşı çıkan muhalefet milletvekillerinin büyük bir kısmının mecliste olmaması sosyal medyada başta muhalif kesim olmak üzere tartışmalara yol açtı. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın “Sonuna kadar direneceğiz” deyip 16 saat süren meclis görüşmelerine katılmaması ise Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan tarafından tiye alındı.

İYİ Parti TBMM Grup başkanı ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın yasanın geçmesi sonrası İYİ Parti milletvekilleri ile gülerek fotoğraf atması ise eleştiri yağmuruna tutuldu.

Sosyal medya şirketlerinin ne yapacağı ise büyük bir merak konusu. Şirketlerin temsilcilik açmayı kabul etmemesi durumunda ilk aşamada ₺10 milyon para cezası uygulanıyor, ve cezalar kademeli olarak bant genişliğini %90 daraltmaya kadar gidiyor. Konu ile ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, sosyal medya sağlayıcıları ile görüşmelerin yapıldığını belirterek “Ağırlıklı olarak Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul ettiler. Bir tek Twitter olumlu cevap vermedi, orada bir sıkıntı görülüyor” ifadelerini kullandı. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’nin ABD başkanı Donald Trump ile dahi uğraşan “ilginç” karakteri göz önünde bulundurulduğunda bu inatlaşmanın sürmesi mümkün gözüküyor. Günümüzde özellikle dünya liderlerinin aktif kullanımı ile siyasetin önemli odaklarından biri haline gelen Twitter, Türkiye’de 8.5 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip; bu sebeple platformun Türkiye’deki geleceği pek çok kişiyi ilgilendiriyor.

 

Donald Trump'ın Twitter ile ilişkisini konu alan bir karikatür, Jeff Koterba.
Donald Trump’ın Twitter ile ilişkisini konu alan bir karikatür, Jeff Koterba.

 

İran'daki sosyal medya yasaklarını eleştiren bir karikatür, John Cole.
İran’daki sosyal medya yasaklarını eleştiren bir karikatür, John Cole.

Hakkında Alpgiray SELİM

18 yaşında, oyunu modern dünyanın vazgeçilmez bir eğlence aracı ve uluslararasılaşma platformu olarak gören birey, öğrenci.

2 Yorumlar

  1. Sizleri tanımak cidden güzeldi hoççagalın ğidiyom bne

  2. Kendinize iyi bakın ben de kaçtım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir