Anasayfa > Blog > The Outer Worlds İnceleme – Uzayda Bir RPG

The Outer Worlds İnceleme – Uzayda Bir RPG

The Outer Worlds

RPG türünü sevenler ve gerçek RPG'leri özleyenler için kaçırılmaması gereken bir yapım.

8.7

2019’da çıkış yapan ve geçtiğimiz günlerde Steam’e gelen The Outer Worlds’e göz atma şansımız oldu. İşte karşınızda The Outer Worlds inceleme.

  • Çıkış Tarihi: 25 Ekim 2019
  • Geliştirici: Obsidian Entertainment, Virtuos
  • Yayıncı: Take-Two Interactive, Private Division
  • Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, Nintendo Switch

2019’un son aylarında çıkış yaparak oyunculara hoş bir sürpriz olan The Outer Worlds çıkış döneminde olumlu yorumlar almayı başarmıştı. Geçtiğimiz hafta da Steam için çıkışını yapan The Outer Worlds’ü bu sayede biz de inceleme fırsatı bulduk.

The Outer Worlds’ü çok kısa bir şekilde tanımlamak istersek bir “Uzay RPG’si” olarak tanımlayabiliriz. Fallout: New Vegas’ı geliştiren ekibin elinden çıkmış olan yapımda Fallout esintileri hissetmek mümkün. Özellikle RPG oyunlarının (aksiyondan çok rol yapma elementlerine yer veren) pek sık rastlanmadığı son yıllarda türün hayranlarını oldukça sevindiren içerikler barındırıyor The Outer Worlds. Günümüz oyunlarının bir çoğunda gördüğümüz “Hikayeye çok ufak etkileri olan diyalog seçeneklerini kullan, basit bir yetenek ağacında puan ver” gibi sistemlerin aksine bu yapım çok daha detaylı seçimler, karakter geliştirme imkanları sunuyor.

Alternatif Bir Dünya Hikayesi

The Outer Worlds

Oyunun hikayesinden fazla detaya girmeden bahsetmek gerekirse alternatif bir gerçeklikte geçtiğini söyleyebiliriz. Şirketlerin Dünya yönetimini ele geçirdiği, uzaya koloniler kurulmaya çalışıldığı bir gerçeklikte Hope isimli gemiyle uzaya gönderilen bir karakteri yönetiyoruz. Teknik bir sıkıntıdan dolayı normalde uyanması gereken zamanda uyanamayan karakterimiz Phineas Welles isimli bir bilim adamı tarafından bulunuyor ve uyandırılıyoruz. Karakter yaratma ekranının (gayet detaylı) ardından  Terra 2 isimli gezegene acil iniş yapıyoruz ve maceramız burada başlıyor.

Birbirinden çeşitli karakterlere sahip bu oyun hem karakterleriyle hem de yan görevleriyle ana hikayeyi destekliyor. Başladığımız ilk bölgede bu birbirinden çeşitli karakterlerle tanışıyor, ardından bazı görevleri tamamlayarak uzay gemimizi tamir ediyoruz. Gemiyi tamir ettikten sonra ise diğer gezegenlere erişim imkanı kazanıyoruz ve hikaye tam hızla ilerlemeye devam ediyor.

Seçimlere göre şekillenen bu hikayede kimi zaman iki seçenek arasında kalıyoruz, kimi zaman bir kararı veriyoruz ancak yoldaşlarımız bize bu kararın yanlış olduğunu gösterebiliyor. Bazen bir kararımız bir tarafla ilişkilerimizi olumlu etkilerken bizi diğer tarafa düşman edebiliyor.

Özgün Bir Görsel Tarz

The Outer Worlds

Oyunun görsel tarzı hakkında konuşmamız gerekirse oldukça iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Kendine has grafikleri ile yaratılmış bu yapım, her ne kadar kullanıcıya gerçekçi grafikler sunmasa da işini oldukça iyi yapıyor. Daha çizim ağırlıklı görsel tarzını çok güzel kullanan oyun, oyuncuya pek çok birbirinden güzel manzara sunuyor. Çeşitli gezegenlere sahip oyun haritasında farklı gezegenlerin farklı atmosferleri, manzaraları oyuncuya oldukça güzel aktarılıyor.

Açık dünya her ne kadar görsel olarak güzel olsa da eksi yanları olduğunu da söylememiz gerekir. Göze güzel gelen dünyaya daha yakından bakmaya başladıkça aslında pek de canlı olmadığını görüyoruz. Yapay zekanın hareketleri de bu cansızlığı destekler nitelikte oluyor çoğu zaman.

Silahlar ve Çatışmalar

The Outer Worlds

Her ne kadar ana odağı rol yapma ögeleri olsa da özünde bir FPS olarak karşımıza çıkıyor The Outer Worlds. Rol yapma işini bir hayli iyi başaran yapımda çatışmalar ise ortalama düzeyde kalmış gibi görünüyor. Savaşlar için oyunda bir odak modu bulunuyor. Fallout yapımlarından aşina olduğumuz (V.A.T.S.) bu sistem Tactical Time Dilation olarak adlandırılıyor. Kimi zaman zorlayıcı olabilen savaşlar bu mod sayesinde oldukça kolaylaşıyor. Looter-shooter olmamasına rağmen silah çeşitliliği konusunda da oyuncuyu doyurmasa da aç da bırakmıyor bu yapım. Kimi zaman pek çok ilginç silaha rastlasak da bu silahlardan büyük bir kısmına çoğu zaman başvurmuyoruz. Savaş kısımlarında oyuncuyu tatmin etmeyi başaramayan kısım ise bize kalırsa vuruş hissi oluyor. Her ne kadar silah çeşitliliği konusunda mutlu olsak da bu silahlar vuruş hissi konusunda oyuncuyu pek de tatmin edemiyor, çoğu zaman sadece can barını bitirmek için vuruyoruz düşmanlara.

The Outer Worlds İnceleme: Özet

Eğer sizler de RPG türünü seviyor, aksiyon ağırlıklı oyunlardan ziyade RPG oyunlarını tercih ediyorsanız bu yapım tam size göre. Hele bir de uzay konularına, şirketleşmenin etkileri gibi konulara ilgi duyuyorsanız The Outer Worlds kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yapım sizler için.

87/100

Hakkında Batuhan Demirbaş

Bir oraya bir buraya taşındığımız bir çocukluk geçirdiğimden 4 yaşımda kendimi kaptırdığım oyun dünyasına olan tutkum sanırım hala artıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir