Çağımızda en çok duyduğumuz ve duymaya alıştığımız kelimelerden birisi olan uyarlama ne demek? Gelin birlikte öğrenelim.
Uyarlama bir eserin, farklı bir formda tekrardan hayata geçirilmesi anlamına gelir. Bir kitap filme ya da diziye dönüştürülerek aktarılmaya çalışır. Günümüzde alışık olduğumuz bazı uyarlama biçimleri bulunsa da burada bir sınır olmadığını belirtelim. Bazen bir tablonun bir 3D evrenine uyarlandığını görebiliyoruz. Kısacası önemli olan uyarlayan ekip ve kişilerin yaratıcılığı diyebiliriz.
Ansambl Ne Demek, Ansambl Oyuncu Kadrosu Nedir
Uyarlama Eserlere Bazı Örnekler
Uyarlama ne demek sorusuna yanıt ararken elbette örneklere de göz atmak gerekiyor ki konu kavranabilsin. Aşağıda bazı eserleri sizler için derledik.
- Yüzüklerin Efendisi: Yazar J.R.R Tolkien tarafından yazılan ve fantastik evreniyle tanınan kitap serisi daha sonrasında aynı isimle bir sinema üçlemesi haline geldi.
- Assassin’s Creed: Ubisoft tarafından geliştirilen ünlü oyun serisi daha sonrasında yine şirketin teşvikiyle bir kitap serisi olarak da raflardaki yerini aldı.
- 12 Kızgın Adam: Başlangıçta bir tiyatro oyunu olarak izleyicilerin karşısına çıkan bu ünlü yapım daha sonrasında sinemaya uyarlandı ve popülerliğini arttırdı.
- The Witcher: Polonya’nın ünlü yazarı Andrzej Sapkowski tarafından yazılan kitap serisi, önce CD Projekt Red tarafından oyun olarak uyarlandı, ardından da Netflix yapımı bir dizi olarak izleyicilerle buluşturuldu.
- Tomb Raider: Başarılı macera oyunu olan Tomb Raider da iki kez sinemaya uyarlanarak izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Biz elbette çok bilindik örnekleri derlemeye çalıştığımız için kısıtlı bir alanımız oldu. Bir yabancı şarkının dilimizde tekrardan kaydının alınması ya da bir rock şarkısının daha sonrasında türkü olarak da örnek olarak gösterilebilir. Dediğimiz gibi burada bir sınır yok ve konu tamamen uyarlayıcının hayal gücüne kalmış durumda.
Umarız sorunuz için yeterli cevabı verebilmişizdir. Sonraki içeriklerimizde görüşmek üzere efendim.