Anasayfa > Blog > VALORANT Rank Sistemi – Bütün VALORANT Rankları!
valorant-rank-sistemi

VALORANT Rank Sistemi – Bütün VALORANT Rankları!

Riot Games’in 2020 yazında piyasaya sürdüğü oyun VALORANT rank sistemi nasıl işler, oyundaki kademeler nelerdir? Yazımızda konuyla ilgili bütün detayları topladık.

Yazımızda sistemin size verdiği puanın nasıl değiştiğinden, kademelerden, kısım kademelerinden, oyuncuların derecelere göre dağılımından bahsederek bütün detayları sizin için toparlamaya çalıştık.

VALORANT’ta Bedava İsim Değiştirme

VALORANT Rank Sistemi

VALORANT Dereceli Sistemi

Yirmi adet derecesiz oyun oynadıktan sonra rekabete dayalı oyun girebiliyorsunuz. İlk başta “Derecesiz” oluyorsunuz, beş adet rekabetçi maç tamamlamanızın ardından da ilk rütbenize yerleşiyorsunuz. İlk beş oyununuzdaki bireysel performansınıza ve maç skorlarınıza göre yerleştiğiniz rütbe belirleniyor.

Dereceli maç girmek için öncelikle yirmi adet derecesiz oyun oynamanız gerekiyor. On dört gün boyunca dereceli oynamazsanız dereceniz siliniyor. Daha önce rütbeniz yoksa beş adet dereceli oynayarak derecenizi görebiliyorsunuz, dereceniz silinirse de üç maç oynamanız gerekiyor. Yazının devamında derecenizin değişiminin nasıl size sunulduğundan, oyundaki bütün kademelerden ve kısım kademelerinden bahsedeceğiz.

Bütün VALORANT Rankları

valorant-ranklari

Sırasıyla Demir, Bronz, Gümüş, Altın, Platin, Elmas, Ölümsüzlük, Radyant olarak ilerleyen kademelerde Radyant ve Ölümsüzlük kademesi hariç üç adet küme bulunuyor. Oyundaki dereceler, Riot Games’in bir diğer oyunu olan League of Legends’taki derecelere oldukça benzemekte. En düşük kademe Demir 1 iken Radyant kademesinden önceki kademe Ölümsüzlük oluyor. Radyant aşamasındaki oyuncular ise oyunun kitlesine göre yok denecek kadar az. Bazı esporcuların bile ulaşmakta güçlük çektiği bu kademede son açıklamalara göre 50-100 arasında oyuncu bulunuyor. Oyuncuların dağılımına göre oyundaki ortalama kademe ise Blitz’in verilerine göre Altın 1-2 civarında.

2.0 GÜNCELLEMESİ: 2.0 yamasıyla birlikte VALORANT’ta Ölümsüzlük 1-2-3 kümeleri Ölümsüzlük altında toplandı. Böylece elmastan yükselen oyuncular Ölümsüzlük rütbesine, ardından da Radyant rütbesine ulaşabilecek.

VALORANT Rank Sıralaması

  • Demir 1-2-3
  • Bronz 1-2-3
  • Gümüş 1-2-3
  • Altın 1-2-3
  • Platin 1-2-3
  • Elmas 1-2-3
  • Ölümsüzlük
  • Radyant

VALORANT Rank Değişimi

Önceden oklarla gösterilen rütbe değişimi, VALORANT’ın 2.0 yamasından itibaren ilerleme çubuğu ve kademe puanıyla gösterilecek.

Demir ve Elmas rütbeleri arasındaysanız ilerleme çubuğuyla birlikte ilerlemenizi gözlemleyebileceksiniz. Ölümsüzlük ve Radyant rütbelerindeyseniz liderlik tablolarından ilerlemenizi görebileceksiniz.

Kademe Puanı

Maçın sonunda maç skoruna göre kademe puanı kazanacak veya kaybedeceksiniz. Bu kademe puanları sizin sonraki rütbeye ne kadar yakın olduğunusu gösterecek. Kazandığınız maçlarda 10-50 arası KP kazanacak, kaybettiğiniz maçlarda ise 0-30 arası KP kaybedeceksiniz. Berabere biten karşılaşmalarda performansınıza bağlı olarak en fazla 20 KP kazanabileceksiniz. Rütbenizin düşmesi için 0 KP’ye düşmenizin ardından bir maç kaybetmeniz gerekecek.

Kazanacağınız KP’yi genel olarak maçın skoru belirleyecek olsa da düşük rütbelerde bireysel performansınız daha etkili bir faktör olacak. 2.0 güncellemesiyle eklenen kademe puanı sistemi hakkındaki detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

VALORANT'ın Eski Rank Değişim Sistemi

VALORANT'ın Eski Rank Değişim Sistemi

Maç sonunda da derecelendirmenizin nasıl değiştiği size sunuluyor. Derecelendirme üçe bölünüyor, maç sonunda derecelendirmenizin ne kadar artıp ne kadar düştüğü size belirtiliyor. Derecelendirmeniz artarsa yukarı doğru oklar, düşerse ise aşağı doğru oklar görüyoruz. Derecelendirme değişmezse de maç sonunda oyun bunu bize belirtiyor. Derecelendirme kazanırsak oklar yeşil ile, kaybedersek kırmızı ile gösteriliyor. Böylece maç sonunda ne kazandığımızı şeffaf bir şekilde görebiliyoruz. Maç sonunda kadememiz artarsa “Terfi Etti” yazısıyla karşılaşıyoruz. Dereceli oyunların sonunda VALORANT rank değişimimiz aşağıdaki şekilde bizlere gösteriliyor.

valorant-rank-degisimi

  • Derecelendirme değişmedi (-)
  • Derecelendirme önemli ölçüde yükseldi/düştü (1 ok).
  • Derecelendirme değişti (2 ok).
  • Derecelendirme önemli ölçüde yükseldi/düştü (3 ok).

VALORANT Kısım Kademesi Nedir?

Kısım kademesi, oyunun bir kısmında gelebileceğinizi kanıtladığınız en yüksek kademeyi belirtiyor. Bir kısımda aldığınız dokuz adet dereceli galibiyetinin ardından açabildiğiniz kısım kademesi, bir kısmın sonunda oyuncunun kademesini olduğu gibi sunmak yerine oyuncunun gerçek yeteneğini sunarak daha isabetli bir veri ortaya koyuyor.

kısım-kademesi

  • Örneğin Altın’a çıktıysanız ve ardından tekrar Gümüş’e düştüyseniz Altın kademesinde oynayıp kazandığınız karşılaşmalar Kısım Kademenizi belirleyecek. Bunun yanında bir kısımda aldığınız toplam galibiyet sayısı da Kısım Kademenizi etkileyecek.

VALORANT Kısım Kademesi Hakkında Her Şey!

Kısmın sonunda, Kısım Kademesi rekabetçi oyunlarda oyuncu kartınızın üzerinde (ve kariyer geçmişinizde) rozet olarak görünecek. İlk kısmın sonunda oyunculara Kısım Kademesi verilmeyecek. Buraya tıklayarak VALORANT’ın yapımcısı Riot Games’in kısım kademelerini anlattığı yazıyı okuyabilirsiniz.

VALORANT Dereceli Sistemi – Dereceyi Etkileyen Faktörler

valorant-rank

Oyunun rank sistemi, oyuncunun maç esnasındaki bireysel performansına büyük önem vermekte. Kaybetseniz bile derecelendirme kazanabileceğiniz bu sistemde maç sonundaki tur farkı da derecelendirmeyi etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi, yani 13-3 kazandığınız bir maçtan alacağınız derecelendirme puanı 13-10’luk bir maçtan alacağınız derecelendirme puanından çok daha fazla. Bireysel performansınız, skorlarınız, asistleriniz ve MVP olup olmama durumunuz da kazanacağınız derecelendirmeyi etkiliyor. Derecelendirmeyi etkileyen en önemli faktör tahmin edebileceğiniz üzere kazanılan tur sayısı.

GÜNCELLEME: 14 Ekim’de oyuna eklenen güncellemeyle birlikte Ölümsüzlük ve üzerindeki kademelerde rütbeyi etkileyen faktörler bazı değişikliklere uğradı. Artık bireysel performans kademeye doğrudan etki etmeyecek, tamamen maçın skoruna göre rütbe değişimi gerçekleşecek. VALORANT geliştiricileri, bu güncelleme istedikleri gibi çalışırsa ilerleyen zamanlarda bütün kademelerde tamamen maç skoruna göre rütbe belirlemeyi düşünüyor.

VALORANT Rank Dağılımı

Oyundan resmî bir açıklama gelmediği için bu veri kesin bir doğruyu yansıtmıyor, fakat oyuncuların yaptıkları bağımsız araştırmalar ortalama derece dağıtımını gözler önüne seriyor. Blitz.gg kullanarak veri toplayan araştırmacıların verilerine göre derecelerin dağılımı aşağıdaki şekilde.

rank-dagilimi
VALORANT Rank Dağılımı
Görsel: Esportstales

Oyundaki oyuncuların ortalama %50’sinden iyi olan Altın 1-2 oyuncuları oyundaki ortalama rütbeyi oluşturmakta. Altın III oyuncular oyunun %60’ından daha yüksekken bu oran Platin I’de %80’e kadar çıkıyor.

rank-dagilimi

VALORANT Hakkında

VALORANT, Riot Games tarafından üretilip 2020 yazında oyuncuların beğenisine sunulan bir stratejik FPS oyunu. Birçok karakter ve harita barındıran yetenek tabanlı FPS oyununda tıpkı Counter-Strike gibi tur tur ekonomi mantığı da işliyor. VALORANT’ta bu ekonomi sistemine karakterlerin yetenekleri de entegre edilmiş durumda, yani oyunu Overwatch – CS:GO kırması olarak tanımlamamız yanlış olmaz. Yapımcısının kapalı betadan beri ilerleyen güzel PR yöntemleriyle birçok oyuncuyu kitlesine katmış olan oyunda kaçınılmaz bir şekilde dereceli modu da bulunuyor. Bu rekabete dayalı modda oynayan oyuncular da doğal olarak kendilerinin yetenek seviyesini gösteren bir kademeye sahip oluyor. Bu kademeleri, daha yaygın söyleniş biçimiyle VALORANT ranklarını yazımızda anlatıp rank sisteminin detaylarını sizlerle paylaştık. VALORANT rank sistemi bütün ayrıntılarıyla karşınızda!

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

16 Yorumlar

  1. Hedefimiz platin, yola devam

  2. Görsellerle de güzelce desteklenen gayet detaylı, kapsamlı bir yazı olmuş. Teşekkürler!

  3. Valorant rankları ve rütbe konusunda aşırı yararlı oldu

  4. ich danke Ihnen für Informationen

  5. dağılımın bu kadar altta yoğunlaştığını bilmiyordum, teşekkürler bilgi için gayet faydalı olmuş

  6. silver oldum %20den daha iyiyim oynaması çok sarıyor bu dereceliyi

  7. Çok güzel bir yazı olmuş en az Valorant kadar güzel

  8. Şöyle izah edeyim, tahta küme olsa inanın tahtada olurdum. Korkumdan rank girmiyorum

  9. Ellerine sağlık çok faydalı bir yazı benim valorant rankım altın 1 bu arada altın fiyatları da uçtu

  10. Valorant ve EU4 oynamayı çok seviyorum harika bir yazı

  11. akıl almaz derecede güzel bir yazı olmuş.

  12. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler

  13. peki nerden bakacaz?

  14. derecesiz dim dereceli girmeye başladım dereceli maçlarda 2 defa bela attım ve kademem belli oldu bronz 2 yim sizce iyimi ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir