Anasayfa > Blog > Yüzüklerin Efendisi İzleme Sırası – Hangi Sırayla İzlenir?

Yüzüklerin Efendisi İzleme Sırası – Hangi Sırayla İzlenir?

Yüzüklerin Efendisi izleme sırası nedir? Fantastik sinemanın öncü yapımlarından olan Yüzüklerin Efendisi filmleri hangi sırayla izlenir? 

Peter Jackson tarafından çekilen filmler, J.R.R. Tolkien’in Orta Dünya külliyatında yer alan Yüzüklerin Efendisi serisini ekranlara taşıyor. Sinema tarihinin en başarılı uyarlamalarından olan filmler, geçtiğimiz yıllarda 800 kez aday gösterilmiş ve adaylıkların 475’inde de ödüle layık görülmüştür.

Fantastik ve büyüleyici bir dünyayı beyaz perdeye taşıyan Yüzüklerin Efendisi hangi sırayla izlenir? İngilizce kısaltmasıyla LOTR izleme sırası nedir?

Yüzüklerin Efendisi İzleme Sırası

  1. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001)
  2. Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002)
  3. Yüzüklerin Efendisi: Kral’ın Dönüşü (2003)

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi İzleme Sırası

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmleri Orta Dünya adı verilen aynı kurgusal evrende geçer. Fantastik edebiyatın mihenk taşları olan bu kitaplar, Peter Jackson tarafından 10 yıl arayla sinema perdesine aktarılmıştır.

Star Wars Filmleri Hangi Sırada İzlenir?

Aslında tek kitap olan fakat uyarlama sürecinde üç filme bölünen Hobbit, Yüzüklerin Efendisi’nde gördüğümüz olaylardan 60 yıl öncesini konu alır. Hobbit kitabının ve filmlerinin ana karakteri olan Bilbo Baggins, Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’nin ilk anlarında karşımıza yaşlı bir adam olarak çıkar ve 111.doğum gününü kutlamaktadır.

Bu noktada eğer Peter Jackson’in imzasını attığı tüm Orta Dünya filmlerini izlemek istiyorsanız aşağıdaki Hobbit izleme sırası listesine de göz atabilirsiniz.

  1. Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (2012)
  2. Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları (2013)
  3. Hobbit: Beş Ordunun Savaşı (2014)
  4. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001)
  5. Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002)
  6. Yüzüklerin Efendisi: Kral’ın Dönüşü (2003)

Orta Dünya Nedir?

J.R.R. Tolkien, İngilizcesi Middle-Earth olan hayali kıtayı gençliğinden yaşlılığına kadar kurguladı ve hayatı boyunca etkilediği destanlardan ilham alarak kendi külliyatını oluşturdu. Oxford’da profesörlük yapan Tolkien, çeşitli mitolojik öyküler ve efsanelerden yola çıkarak Orta Dünya adını verdiği devasa bir dünya kurguladı. Kendisinin eserleri fantastik edebiyat türünde öncü konumunda yer alırken, tarih boyunca popüler kültüre de birçok kez ilham kaynağı oldu.

Diğer fantastik edebiyat yazarları sürekli olarak Tolkien’e atıfta bulundu ve birçok sanatçı kendi işlerinde Tolkien’in mirasına yer verdi. Müzisyenler, müzik grupları, yönetmenler ve ressamlar, Orta Dünya’nın büyüleyici dünyasına saygı duruşunda bulunmaya hala devam ediyor. Orta Dünya’nın sinematik ve eğlence sektöründeki en güncel uyarlaması ise Amazon’un elinden çıkacak. Dev şirket yeni Yüzüklerin Efendisi dizisi yüklü bir bütçe ayırdı ve pandemi sebebiyle sekteye uğrayan çekimlerine tekrar odaklandı.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir