Bilişim dünyasında önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmayı sürdüren, 3. Parti yazılım nedir ve ne anlama gelmektedir. Buyurun öğrenelim.
3. Parti yazılımlar, bir program için çalışan ancak asıl geliştiriciden bağımsız olarak geliştirilmiş diğer yazılımların bütününü kapsamak için betimlenmiş bir kavramdır. Birçok program geliştiricisi, eklentiler çevresinde bu tip yazılımlara izin vermekteyken, özellikle video oyunlarında hilelerin engellenmesi için bu yazılımların engellendiğini görebilmekteyiz.
Üçüncü parti olarak geliştirilen uygulamalarla ilgili legal olmalarıyla ilgili de çeşitli tartışmalar bulunmakta. Zira başka bir programa özel olarak geliştirilen bu yazılımların maddi gelir elde etmeleri çoğu zaman doğru karşılanmıyor ancak yine çoğu zaman bu programlar, ana programın çeşitli sorunlarını çözen büyük ölçekli çalışmalar oluyorlar. Bu noktalarda eğer ana geliştirici iş vererek bu sorunları o yazılım ekibine çözdürüyorsa, ortaya konulan kodların üçüncü parti olmadığını da söylememiz lazım. Çünkü kontrole tabii olarak üretiliyorlar.
3. Parti Yazılımlar Nelerdir?
Gelin bu kod bütünlerinin hangi amaçlara hizmet ettiğini de madde madde listeleyerek yazımızı tamamlayalım.
- Hileler: Video oyunlarında çalışan bu hileler, elbette neredeyse hiçbir zaman ana geliştirici tarafından sunulmamakta ve üçüncü bir kaynakla sunulmaktadır.
- Crack (Kırma) Yazılımları: Orijinal programın ücretsiz kullanılmasına olanak sağlayan yazılımların da bu gruba üye olduklarını hatırlatalım.
- Plugin (Eklenti) Yazılımları: Ana programa çeşitlilikler sunarak onu daha kullanışlı hale getiren, ancak bunu ana geliştiriciden bağımsız olarak yapan eklentileri de bu grupta saymamız mümkün.
- Kozmetik ve İçerik Arttırıcılar: Amaçları hile olmak olmasa da oyuncular için kozmetikleri ve içerikleri arttıran bu yazılımlar çoğu zaman yasaklama sebebi oluyor. Bunun nedeni de, içeriklerin satılmak için mağazalarda bulunuyor olması olarak özetlenebilir.
Umarız aklınızdaki sorulara yeterince yanıt verebilmişizdir. İyi vakitler dileriz.