Anasayfa > Blog > Adaptive Trigger (Uyarlanabilir Tetik) Nedir?

Adaptive Trigger (Uyarlanabilir Tetik) Nedir?

Sony’nin yeni nesil konsolu PlayStation 5’in kontrolcülerindeki yenilikçi özellik adaptive trigger nedir, ne demek? Gelin inceleyelim.

Firmalar yeni nesil oyunları yeni nesil donanımlarla birleştirirken oldukça inovatif yöntemlere başvuruyorlar. Sony’nin de PlayStation 5’in kontrolcüsü DualSense’te bunu uyguladığını görüyoruz. Oyun zevkini ve hissiyatını bir üst seviyeye çıkaran bu özellik, DualSense koluna elini sürebilen oyuncuları mest etmiş, süremeyenlerin ise hayallerini süslemişti. Peki nedir bu adaptive trigger özelliği? Hangi oyunlarda, ne şekilde karşımıza çıkar?

Adaptive Trigger Nedir?

Sony’nin çevirisiyle “Uyarlanabilir Tetik” anlamına gelen adaptive trigger özelliği, kontrolcüdeki tetik tuşlarının (L2 ve R2) oyunun durumuna göre daha fazla direnç göstermesini, yumuşayıp sertleşmesini ifade ediyor.

Daha somut bir şekilde açıklamak gerekirse bir ok atarken tetiğe basmanın gittikçe zorlaştığını, ok yaydan çıktıktan sonra ise tetiğin birden kendini yukarı doğru zorladığını düşünün. Veya Call of Duty’de kullandığınız silahın mekaniklerine göre tetiğin davranış değiştirmesini. Bu örneği aşağıdaki videodan daha iyi anlayabilirsiniz.

Uyarlanabilir tetik teknolojisiyle sadece silahlarda değil, birçok farklı alanda da karşılaşabiliyoruz. Örneğin NBA 2K’de kontrol ettiğiniz oyuncunun enerjisi bitiyorsa R2’ye basarak hızlı koşmasını sağlamak fiziksel olarak zorlaşıyor. Tuş sertleşiyor, basmalara karşı daha fazla direnç gösteriyor yani.

Bu teknolojiyle birlikte oyunun hissiyatı oyuncuya daha gerçekçi bir şekilde sunulabiliyor ve oyun deneyimi bir üst düzeye taşınıyor.

Haptic Feedback Nedir?

DualSense’te bulunan bir diğer özellik ise haptic feedback, yani dokunsal geri bildirim. Bu özellik sayesinde kontrolcü, oyundaki durumu temsil edecek şekilde titreyerek dokunsal bir geri bildirim veriyor. Haptic feedback özelliğiyle bir ipin gerginliğini, patlamaları, çarpışmaları oldukça gerçekçi bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Adaptive trigger ve haptic feedback özelliği birleşince de ortaya şahane bir deneyim çıkıyor.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir