Anasayfa > Oyun Haberleri > Araştırmalara Göre Video Oyunları Şiddeti Tetiklemiyor

Araştırmalara Göre Video Oyunları Şiddeti Tetiklemiyor

Günümüzde video oyunlarıyla tanışmanın yaşının da düşmesiyle birlikte, aileler çocuklarındaki agresif davranışların video oyunları tarafından tetiklenebileceğini düşünüyor, fakat araştırmalara göre bu söz konusu değil.

80’li yılların ardından video oyunlarının büyük popülariteye ulaşması ile video oyunlarına karşı olan büyük bir kitle oluştu. Genellikle çocuklarına ilgili ebeveynlerden oluşan bu grup, şiddet içerikli oyunların çocukların agresif davranışlarının sebebi olduğunu savunuyor. Bu yıllardır video oyunlarına karşı kullanılan desteksiz bir argüman.

Sonunda Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking adlı akademik yayın bu sorulara cevap verecek bir çalışma yayımladı. 10 yıl süren ve ergenlik çağındaki uzun süre video oyunu oynayan çocukların incelendiği araştırmada, oyun oynamak ile sonraki yıllarda ortaya çıkan agresif davranışlar arasında herhangi bir bağlantı bulunmadı. Çağın en popüler oyunlarından biri olan Grand Theft Auto ile gerçekleştirilen deneyde, oyunu saatlerce oynayan 13 yaşındaki bir çocuk ile hiç oynamayan bir çocuğun arasında 10 yıl sonra agresif davranışlar bakımından bir fark olmadığı saptandı.

video oyunları araştırması

Ayrıca, yapılan çalışmada ergenlik çağındaki bireylerin video oyunlarını bir teselli mekanizması olarak kullandığı açıklandı. Bu sayede ergenlik sonrası görülen psikolojik rahatsızlıkların azaldığı da tespit edildi. Bunun yanı sıra erken ergenlikte oyun oynamaya başlayan bireylerin ergenlik sırasında daha az anksiyete bozukluğu ve kaygı yaşadığı görüldü.

500 kişinin katıldığı ve 10 yıl süren uzun deney, video oyunları üzerine yapılmış en kapsamlı ve büyük araştırma olma niteliğini taşıyor. Üç grubun olduğu deneyde, birinci grup erken yaşta yüksek saatlerde oyun oynayanları kapsıyor. İkinci grup ortalama bir süre oynayanları, üçüncü ve en büyük grup ise geç yaşta fazla saat oynayanları barındırıyor.

Erken yaşta şiddet içerikli oyun oynayan birinci grup ile geç yaşta oynayanlar arasında herhangi bir agresif davranış farkına rastlanmadı. Ergenlik süresince ortalama bir süre oynayan grup ise en fazla agresifliği gösteren grup oldu. Buna göre video oyunları, erken gelişim çağını etkilemiyor.

Bu verilere göre, erken yaşta şiddet içerikli oyunlara maruz kalmanın ileride agresif davranışlara sebep olmadığı kanıtlanmış oldu.

Hakkında Kayra Tokgöz

20 yaşında ve SaveButonu'nda yazarlık yapıyor. Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi, oyunsever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir