Anasayfa > Oyun Haberleri > Çin’den Call of Duty: Black Ops Cold War Fragmanına Sansür

Çin’den Call of Duty: Black Ops Cold War Fragmanına Sansür

1989 yılı Tiannanmen Meydanı protestolarını gösteren bir saniyelik görüntü yüzünden Çin hükümeti Call of Duty: Black Ops Cold War fragmanını sansürleme kararı aldı. Oynanışta benzer görüntülerin olması durumunda büyük ihtimalle oyun da ülkede tamamen yasaklanacak.

Call of Duty: Black Ops Cold War Fragmanına Sansür

Eski Sovyet Ajanı Yuri Bezmenov’un 1984’teki bir röportajıyla başlayan fragman Soğuk Savaş döneminden çeşitli görüntüler içeriyor. Yur Bezmenov röportajında Soğuk Savaş sırasında kullanılan Sovyet metodlarını açıklıyor. Bu açıklamaların ardından ise gerçek olaylar ile oyunu bağdaştırmak isteyen yapımcılar bizlere başka bir hikaye anlatıyor. “Perseus” kod adlı bir ajan… Soğuk Savaş döneminde “Perseus” kod adını kullanan bir Sovyet ajanı Amerikan sırlarını ortaya çıkarmak üzere çalışıyor. Bu ajan asla açığa çıkarılamıyor.

Etkileyici fragmanı ve düşünülmüş hikayesiyle büyük heyecan yaratan Call of Duty: Black Ops Cold War, bu sefer de sansür tartışmalarıyla gündemde.

Fragmanda 1:05‘te tankın üzerinde protestocuların görüldüğü sahne 1989 Tiananmen Meydanı protestolarından alınmış. Çin hükümeti bu konuda oldukça hassas, yönetim protestolar hakkında bir çok gerçeği gizlemeyi veya sansürlemeyi tercih ediyor.

Tiannanmen Meydanı'nda tanklara karşı duran bir protestocu.
Tiannanmen Meydanı’nda tanklara karşı duran bir protestocu.

Tiananmen’de Ne Olmuştu?

Tiananmen Katliamı veya 4 Haziran Vakası olarak da bilinen olay, 1989’da bir grup protestocunun yönetime karşı başlattığı geniş çaplı protestolar sonucunda gerçekleşti. Ülkenin aydınları, öğrencileri ve proleterya mensuplarından oluşan protestocular artan enflasyon, baskıcı yönetim ve yozlaşma karşıtı eylemler yapıyordu. 15 Nisan’da başlayan protestoların önü alınamayınca Çin Komünist Partisi yönetimi 20 Mayıs’ta sıkıyönetim ilan etti ve 4 Haziran’da protestoları zor kullanarak bastırmaya çalıştı. Herhangi bir sivil ayaklanmaya karşı hazırlığı olmayan hükümet protestoculara gerçek mermiler ve tanklarla hücum etti. Olaylar sonucunda Çin Halk Cumhuriyeti resmi kaynaklarına göre 200-300 protestocu hayatını kaybetmiş gözükse de öğrenci örgütleri ve Çin Kızılhaç’ı ölü sayısının 3 binden fazla olduğunu ifade ediyordu. Bunun yanında olaylardan binlerce insan yaralı kurtuldu ve bir çok aktivist idam edildi.

Bugün bu olaylar Çin’de tabu halini almış, protestoları savunmak yasaklanmış durumda. Tiananmen Meydanı’nda yaşanan müdahaleleri anlatan tüm oyunlar, filmler ve kitaplar Çin’de büyük sansüre maruz kalıyor ve bazen de komple yasaklanıyor.

Call of Duty: Black Ops Cold War fragmanında sadece 1 saniyeliğine gözüken bu protesto sahnesi fragmanın Çin tarafından sansürlenmesine yetmiş. Oyun bu olaylardan daha fazla sahne içerecek mi bilmiyoruz ancak içermesi durumunda Çin hükümeti tarafından büyük sansüre uğrayacağı ya da komple yasaklanacağı kesin. Activision fragmanın kısaltılmış bir versiyonunu da paylaştı. Bu 1 dakikalık versiyon Tiananmen Meydanı protestolarından bir sahne içermiyor.

Oyunun 26 Ağustos’taki büyük tanıtımı için Call of Duty YouTube hesabını ve SaveButonu oyun haberlerini takipte kalın.

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir