Anasayfa > İncelemeler > Craftomation 101 İnceleme: Otomasyonun En Güzel Hali

Craftomation 101 İnceleme: Otomasyonun En Güzel Hali

Craftomation 101

Craftomation 101 üretim ve hayatta kalma türüne yenilikçi bir anlayış getiriyor. Görsel programlamanın ve otomasyon sisteminin öne çıktığı oyun, eğitici unsurları başarılı bir oynanış sistemi ile birleştirmiş. Görsel programlamaya ilgisi olan veya giriş yapmak isteyenler Craftomation 101'de sevecek çok şey bulacak.

75

Craftomation 101, bizleri buzla kaplanmış ve yaşamın tamamen bittiği dünyaya götürüyor. Görevimiz gezegeni yaşanılabilir kılmak olduğu oyunda dev buzulları eritmekle oyuna başlıyoruz. Pek çok hayatta kalma ve üs kurma oyununda yaptığımız gibi çevredeki kaynakları toplayarak Craftomation 101’in buzul dünyasında beşeriyatın rüzgarı esmeye başlıyor.

Sonrasında gerekli eşyaları toplayarak bir üs oluşturuyoruz. Üssümüzü zamanla geliştirip ardından da daha yaşanılabilir bir çevre oluşturmak için gelişimimizin üstüne koymaya devam ediyoruz. Yaktığımız kamp ateşleri ile buzları eritip daha geniş bir alana erişim kazanıyoruz. Sonrasında açılan yeni bölgelerden yeni malzemeler topluyor ve yeni ekipmanlar üretiyoruz. Bu noktaya kadar Craftomation 101, üs kurma ve hayatta kalma türünün sevilen örnekleriyle benzer bir temel döngüye sahip gibi görünüyor. Ancak oynadıkça ortaya çıkan yenilikçi oynanış mekanikleri sayesinde daha taze bir üs yönetimi deneyimi olduğunu söyleyebiliriz.

Oyunun Temel Oynanış Mekanikleri ve Otomasyon Sistemi

Craftomation 101, çoğumuzun aşina olduğu oyun tipinden farklı bir deneyim ile karşımıza çıkıyor. Oyunun temel mekanikleri görsel programlama üzerine kurulmuş. Yani siz bir şeyler yapmak yerine görsel programlama mantığını kullanarak bunu robotlara yaptırıyorsunuz. Oyunda bir editör arayüzümüz var.

Bu arayüz sayesinde de belirlenen komutları belirlenen karakterlere atayabiliyoruz. Bu komutlar da oyunun haritasında bir otomasyon yaratma imkanı sunuyor. Craftomation 101, temelinde hala bir üretim ve hayatta kalma oyunu. Ancak bu robot ve komut sistemi türün alıştığımız unsurlarına keyifli ve yenilikçi bir anlayış getirmiş. Yine de türün geleneksel mekanikleri doğrultusunda hareket etmek şart. Tabii haritanın büyüklüğü ve seçeneklerin çokluğu sizi biraz yorabilir. Bu noktada da imdadınıza otomasyon robotlarımız koşuyor. İstediğiniz materyalleri toplayıp, istediğiniz yere bırakması için belirli komutları robotlara tanımlamanız gerekiyor. Bu otomasyon sayesinde de iş gücünüz bir hayli azalıyor.

Elbette hizmetinizdeki robotlar su ile çalışmıyor. Onlar için de bir enerji kaynağı lazım. Bunu da etraftaki kömür parçalarını birleştirerek elde ediyoruz. Birleştirdiğimiz kömürler robotlar için adeta bir batarya işlevi görüyor. Ayrıca oyunda bir komuta merkezi de bulunuyor. Bu merkez sayesinde robotların komut çeşitliliği artırılabiliyor. Oyunun başlangıcında robotların enerjilerini sizin manuel olarak yenilemeniz gerekiyor. Komuta merkezinden yeni komutlar öğrendikçe de daha fazla işi robotlara yükleyebiliyorsunuz. Örneğin kendi kendini besleme komutu bile verebiliyorsunuz.

Geometry Survivor İnceleme: Renk Cümbüşünün Böylesi Görülmedi

Robotların enerjilerini etkileyen faktörler de çeşitlilik gösteriyor. Eğer siz robota birçok görev zinciri verir ve yeterli enerji almaları için programlamazsanız bir süre sonra robotların bataryaları bitecektir. Bunun yanında robotları gerektiğinden hızlı çalıştırmanız da hızlı bir enerji tüketimine neden olacaktır. Bu noktada Craftomation 101 robotların hızını da ayarlama şansı sunmuş.

Üç farklı hız seçeneği bulunan robotlarda varsayılan seçenek dengeli olarak geliyor. İsterseniz hızını artırabiliyor veya azaltabiliyorsunuz. Tabii bu durumda da yüksek enerji tüketimi veya yavaş iş gücü gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Gerekli işler için gerekli tempoları bulmanız önemli. Tüm bu süreçle beraber Craftomation 101, bir üs ve kaynak yönetiminden de öte, otomasyon denetimi gibi bir yüz de kazanıyor. Oyunun bu yönünü çok beğendik.

Otomasyonun En Güzel Hali

Komuta merkezinde daha da ilerledikçe farklı komutlar açılıyor. Değişkenler, fonksiyonlar ve mantık değişkenleri gibi kompleks işlemler de oyunun bir parçası. Tabii buralara hiç girmeden de oyunun temelinde ilerleme katedebiliyorsunuz. Bu kompleks işlemler başlangıçta her ne kadar karmaşık ve anlaşılmaz gibi görünse de kısa bir araştırma ve vakit ayırma ile çözmek mümkün.

Araştırma dediysem de bu araştırma oyun içinde yeterli düzeyde değil. Bu işlere yeni merak salan biriyseniz maalesef sadece oyunun verdiği bilgiler ile bir yere kadar ilerleyebilirsiniz. Geri kalan boşlukları kendi araştırmalarınızla bulmanız gerekiyor. Bu kısımları öğrendikten sonra oyunun keyfi daha da artıyor.

Kendinizi bir üretim oyunu oynuyor değil de dünyayı ele geçirmiş bir mühendis edasıyla komut verirken buluyorsunuz. Her ne kadar oynanış güzel bir sistem üzerine kurulsa da casual oyuncuları kendine çekme konusunda başlangıçta biraz zorluk yaşatabilir. Oyuna ve sisteme alıştıktan sonra ise zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Bu kısmın eksikliklerine değinecek olursak da bir yerden sonra ortalığın çok karmaşıklaştığını söyleyebilirim. Oyunda ilerlerdikçe doğal olarak komuta ettiğimiz robot sayısı da artıyor. Bu robotların her birinin de farklı bir görevi mevcut. Kimisi ateşi aktif tutmaya çalışırken kimisi de görev için gerekli ekipmanları toplamakla meşgul oluyor.

Bu noktada da ortada dolaşan çok fazla robot olmasına neden oluyor. Bu karışıklıktan dolayı aradığım birkaç spesifik robotu bulmakta zorluk çektim. Tabii isterseniz robotlara isim verebiliyorsunuz. Bu isimleri de görev dağılımına göre yaparak karmaşıklıklığı azaltma imkanınız var. Yine de ben daha sade ve anlaşılabilir bir arayüz eklenebileceğini düşünüyorum.

Sürdürülebilirlik ve İçerik Çeşitliliği

Craftomation 101, her ne kadar güzel bir konsepte ve özgün bir oynanış mekaniğine de sahip olsa bu bir yere kadar gidebiliyor. Oyunda ilerleyebileceğimiz ve genişletebileceğimiz büyük bir harita mevcut. Bu haritada ilerlemek başlarda güzel hissettiriyor. Yeni eşyalar, yeni komutlar ve yeni bölgeler keşif hissini artıran ögelerden.

Bir noktaya kadar  bu durum güzel devam etse de tekrara binmekten kurtulamıyor. Bence bunun en büyük nedeni çeşitliliğin fazla olmayışı. Eşyaların ve madenlerin farklı farklı kombinasyonları olsa da günün sonunda aynı komutları farklı eşyalar için verdiğimiz bir yapı ortaya çıkıyor. Tabii bu durum şimdilik böyle. Geliştirici ekip güncellemeler ve yeni içerikler ile mutlaka oyunlarını yenilemeye devam edecektir. Oyunun henüz erken erişim sürecinde olduğunu da unutmamak gerek.

Çeşitlilikten bahsetmişken kısaca onlara da değineyim. Oyunda toplamda 61 farklı eşya bulunmakta. Bu eşyaların içine robotlar, boyalar ve madenler de dahil. Bu eşyalar birbirinin kombinasyonları ile elde ediliyor. Oyunun başlangıcında sınırlı bir eşya havuzu sunulsa da ilerledikçe daha gelişmiş ve daha zorlayıcı eşya kombinasyonları açılıyor.

Eşyalardan farklı olarak yukarıda bahsettiğim komuta merkezi yükseltmeleri de var. Toplamda 12 farklı komuta merkezi yükseltmesi bulunmakta. Bunları elde etmek için de istenen malzemeleri kombinleyip teslim etmeniz gerekiyor. Her bir görevi tamamladıktan sonra yükseltme için ihtiyaç duyulan puanlardan kazanıyoruz. Bunun yanında yeni robotları da görevleri tamamlayarak elde edebiliyorsunuz.

Craftomation 101 İnceleme: Son Söz

Kendine has yanlarıyla öne Craftomation 101, türü seven herkesin favorisi olmayabilir. Ancak üretim, üs ve kaynak yönetimi üzerinde temellenen oynanış döngülerini seviyorsanız, Luden.io imzalı Craftomation 101, yönetim becerilerini başarıyla sınayacaktır. Özellikle otomasyona ve görsel programlamaya ilginiz varsa bu oyun sizler için biçilmiş kaftan. Bunlara çok da ilginiz yok ama türde yenilikçi bir anlayış görmek istiyorsanız Craftomation 101 yeni favori oyununuz olmaya aday.

Aslında bu durumu anlamak için geliştirici ekibin geçmişine bakmamız yeterli olacak. Oyunun geliştirici ve yayıncı koltuğunda oturan Luden.io daha önce de bu yapıda birçok oyun geliştirdi. Farklı yazılım ve programlama alanlarında eğitici oyunlar geliştiren ekip Craftomation 101 ile başarılı bir iş ortaya koymuş.

Olumlu

  • Özgün oynanış mekanikleri
  • Eğlenceli üretim sistemi
  • Hiç bilgisi olmayan birine bile görsel programlamayı öğretebilir
  • Otomasyon sistemini ve iş bölümünü planlamak keyifli

Olumsuz

  • Oyun bir noktadan sonra tekrarlamaya başlıyor
  • İçerikler daha da çeşitlendirilebilirmiş (erken erişim)
  • Oyun bir noktadan sonra eğitim tarafında elimizden daha az tutmaya başlıyor

Oyunun erken erişim sürecinde olduğunu ve daha eklenecek birçok yenilik olduğunu varsayarsak bu olumsuz yönler zamanla düzeltilecektir. Craftomania 101’de yaklaşık 10 saatlik bir deneyimim oldu. Programcılık mezunu birisi olarak, sistemin temel işleyişini ve mantığını anlamak istiyorsanız bu oyun sizlere yardımcı olacaktır. Steam üzerindeki 5 dolarlık fiyatı da verdiği deneyime göre makul bir seviyede.

Hakkında Sezer Yıldırım

Bilgisayar programcısı, oyunlar ve sinema ile ilgilenen standart bir insan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir