Anasayfa > İncelemeler > Geometry Survivor İnceleme: Renk Cümbüşünün Böylesi Görülmedi

Geometry Survivor İnceleme: Renk Cümbüşünün Böylesi Görülmedi

Geometry Survivor

Renk cümbüşüyle gelen epilepsi ve hafif atlatılacak bir bağımlılık. Mekanikler neden önemlidir?

65

Hafif bir epilepsi krizi, göz zonklaması ve bol saatli bir oynanış ardından Geometry Survivor inceleme yazısıyla karşınızdayız.

Horde‘ mekanikli ‘Roguelike‘ oyunlara ne deniyordu ya? Hah tamam Survivors-like! Bu tür Vampire Survivors’un akıl almaz başarısı ardından, adını da bu oyundan alarak hayatlarımıza girdi. İyisiyle, kötüsüyle (genelde kötüsüyle) pek çok oyun oynadık. Firmanın yolladığı key’i Switch Lite cihazımda çalıştırdıktan sonra bu yeni örneğine de uzunca bir göz atabildim.

İncelemeye geçeceğim, sadece biraz daha sabrınızı istiyorum. Ben türün başarısız bir oyuncusuyum. Zaten pek çok oyun türü için bu böyle. Ancak özellikle bu türde, epeyce çok örneğe göz atma fırsatım oldu. Favori oyunum Swarm Grinder‘ı bir yana koyarsak çoğu örnek beni en fazla bir saat içine çekiyor. Baktım ki tat alamayacağım, bırakıyorum. Vampire Survivors’u dahi 4-5 saat ancak oynayabildim. O nedenle zor beğenen bir oyuncu olduğumu söyleyebilirim. Şimdi gelin sıra dışı bir örnek gibi görünen Geometry Survivor hakkında neler düşünüyorum sizinle paylaşayım.

Geometri gibi, Değil de gibi…

Oyun tematik olarak geometriyi baz alıyor, bunu adından da anlamak mümkün. Ancak tema yeterli gelmediğinden midir bilinmez dışına da taşmışlar. Karanlık bir dünyayı, bolca çeşitte cisimlerin neon ışıkları aydınlatıyor. Bu şekillerde üçgenler, kareler, dikdörtgenler kaplar diyorsunuz değil mi? Çok da öyle değil. Özellikle rakip çeşitliliğinde ayrıştırma için geometriyle sanıyorum ki (matematik dehası değilim) pek de alakalı olmayan şekiller de araya girmiş. Ha bu çok önemli mi? Değil elbette.

Ne temayla, ne de uyuşmazlıkla bir sorunum yok. Keyifli bir oyun deneyimi için buradayım ne de olsa. Bunu bozan şey tema olamaz ama keyifsizlik katan başka şeyler de vardı…

Bunca Renk, Bunca Şekil… Tamam ama Bütünlük Nerede?

Geometry Survivor ScreenShot

Şamatası bol, renk paleti neonlarla bezenmiş bu oyunda renk ve ışıklardan bir anlam bütünlüğü beklememek gerekiyor. Ben bu oyunun renk paletini bir başka türdeşiyle benzetecek olsam, Survivors of the Dawn olurdu. Ancak Survivors of the Dawn’un başardığı ve Geometry Survivor’ın başaramadığı bir şey varsa, bu da görsellerin bir bütünlükten fazlasıyla uzak olmasıdır.

Survivors of the Dawn Steam’de!

Renk paletinde anlamı bariz renkler arıyorsanız, bu beklentinizi karşılamayacağını söyleyebilirim oyunun. Bir noktada, karmaşa oyunun zorluk ayarını yükseltiyor resmen. Dikkatten kaçabilen çok fazla şey var. Bu karışıklık içerisinde ilk dakikalarda yolumuzu bulmak kolay olsa da, turun ortalarına geldiğimizde karakterimizi gözümüzle yakalamak dahi bir hayli güçleşiyor. Belki de ben yaşlanıyorumdur kim bilir…

Bütün oyun deneyimim boyunca belki de en rahatsız olduğum şeyin de bu olduğunu söylemeliyim. Eğer karmaşa sizin için bir dert değilse, bu yönü sizi rahatsız da etmeyebilir.

Mekaniklere Diyecek Çok Bir Şey Yok

Geometry Survivor SS

Oyunun hakkını vermem gereken bir yönü var. Roguelike mekanikleri fazlasıyla iyi işlenmiş durumda. Bilindik, başarılı bir matematik var bu türde ve bu matematikten de geri kalmamışlar. Sizi her tur zorlayan, birikimlerinizle çok da kolay aşamadığınız bir özellik şeması bulunuyor. Kalıcı özellikleriniz için bolca birikim yapıyorsunuz ancak gel gelelim bu kalıcı özellikler de size mutlak galibiyeti getirmiyor. Her tur kendi şansınızı yaratmak zorunda kalıyorsunuz.

Elbette burada bir grup oyuncu, oyunun sırtını ‘zorluk’ yapısına bağlamasından dolayı eleştiride de bulunabilir. Buna söylenecek bir şey yok. Türle ilgili benim de rahatsızlıklarım arasında yer alıyor bu durum. İşin aslı geliştiricilerin bunu iade oranlarını düşürmek için tercih ettikleri kanısındayım. Turu başarıyla tamamlamamızın ilk 2 saatte gerçekleşmesini istemedikleri bir ilerleyiş kurguluyorlar. Ancak Geometry Survivor’dan bu noktada puan kırmayacağımı söylemeliyim. Türün genel yapısında bu tutum mevcut zira.

Oyun Hissiyatı Biraz Zayıf

Renklerin bir noktadan sonra anlamsızlaşmasından mıdır? Yoksa yukarıdan görüş açısındaki basit şekillerin görsel tatminde eksik kalmasından mıdır bilemiyorum ama oynanış hissiyatı bana bir nebze zayıf geldi. Türün sevdiğim örneklerinde ilerleyişi de, bir şeyleri yok ettiğimi de, artık çok daha güçlü olduğumu da çok iyi hissedebilirken bu oyunda nedense bu hisleri daha az tadabiliyorum.

Yok mu kardeşim bu oyunun mekanik dışında iyi yönleri?” dediğinizi duyar gibiyim. Önce eleştirilerimi sıralayıp, daha sonrasında sonuç kısmında övgülerime yer vermek istedim. Sizi daha fazla bekletmeden onlara geçelim.

Geometry Survivor Sonuç Olarak…

Geometry Survivor Review

Tüm bunları sayıp, oyunu da epeyce bir eleştirdikten sonra söylemeliyim ki Geometry Survivors türün iyi örneklerinden sayılabilir. Neden mi? Saatlerce başında tutmayı başardı da o yüzden. Kurgulanan ilerleyiş yapısı, benim kadar kötü bir oyuncu olsanız dahi sizi içeride tutmayı başarıyor. Ha yüzlerce saatimi bu oyuna harcamam belki ama kafamı kapatıp bir şeyler oynamak istediğimde tercih edebilirim.

Oyunun ara yüz tasarımı, en kolay ifade edilecek haliyle ‘ucuz’ görünse de, mühendislik tarafı bu eksikliğini kapatıyor. Bitmiş, paketlenmiş, bug ya da hata çıkarmadan, çalışması gerektiği gibi çalışan bir oyun var karşımızda. Ayrıca ses dizaynı konusunda da bir övgüde bulunmalıyım. Müzikleri standardın üzerinde bir haz yaşatmasa da, sesli geribildirimler hem oynanış hissiyatını bir seviye yukarıya taşıyor, hem de oyunun karmaşası içerisinde yolunuza ışık tutuyor.

İnceleme UI

Eğer geliştiricilerinden gelmeseydi, dikkatimi çekip de alıp oynayacağım bir yapım olmazdı. Bu üzücü ve bunun net bir sebebi var. Tür doygunluk noktalarına yaklaşırken, biz oyuncuları ancak farklılıklar getirebilen oyunlar tavlayabilecek gibi. Buradaysa tema ne ‘vampir’ler, ne ‘uzaylı’lar. Prizmalar ve adını söylemekte dahi zorlanacağım diğer geometrik şekiller… Bunlara tav olmak bir hayli güç. Ancak türde, ne yaptığını bilen bir yapım arayışındaysanız, size de tavsiye edebilirim en azından.

Geometry Survivors Steam Sayfası

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir