Anasayfa > Oyun Haberleri > Dragon Age 4 Multiplayer Modu Oyundan Kaldırıldı

Dragon Age 4 Multiplayer Modu Oyundan Kaldırıldı

Dragon Age 4 multiplayer modu oyundan kaldırıldı. Oyun tek oyunculu bir RPG olarak çıkış yapacak. Detaylar haberimizde.

Geliştirici koltuğunda BioWare’nin oturduğu Anthem’in başarısızlığı Electronic Arts’ın rotayı çevirmesini sağladı. Diğer yandan tek oyunculu bir oyun olan Star Wars Jedi: Fallen Order’ın başarısı, Dragon Age 4 için planlanan “hizmet oyunu” fikrini de suya düşürmüş oldu.

Böylece oyunun duyuru tarihinden bu yana önemli bir bileşen olacağı tahmin edilen Dragon Age 4 multiplayer modu oyunda yer almayacak. Yapım tek oyunculu bir RPG olarak Dragon Age serisine katılacak. Yakın zamanda çıkış yapması beklenen Mass Effect: Legendary Edition da bünyesinde bir çok oyunculu mod barındırmayacak.

Bu kararın arkasında Anthem NEXT adlı projenin iptal edilme kararı da yer alıyor. BioWare ve Electronic Arts Anthem’i baştan aşağı yenilemeyi ve çıkışından bu yana derdi bitmeyen yapımı kurtarmayı hedefliyordu. Geçtiğimiz günlerde yapılan duyurularla şirket bu kararından vazgeçtiğini bildirdi. Anthem NEXT için harcanacak kaynak ve zaman Dragon Age ve Mass Effect gibi köklü serilere ayrılacak.

Bir Hizmet Türü Olarak Oyunlar

Oyun dünyasına adeta kelepçe takan “game as a service” politikası oyunları birer hizmete dönüştürüyor. Aylık ödemeler, oyun içi alışverişler ve aralıklı satın alımlar sayesinde oyunlar; al-oyna mantığından çok al ve almaya devam et politikasını benimsiyor.

Bunun ardında ise Electronic Arts ve Blizzard gibi birçok firma yer alıyor. Örneğin aylık ödeme sisteminin yanı sıra çeşitli satın alımlar yapmanıza izin veren World of Warcraft, artık Netflix ya da Amazon Prime gibi bir servis haline geldi. Oyuncular genelde kozmetik olan ve firmanın oyuna eklemesi zor olmayan eşyalardan satın alıyor. Böylece tek bir fiyattan satın almak yerine her oyuncu potansiyel bir “geri dönen müşteri” haline geliyor.

Bir yandan aylık ödeme sistemiyle de desteklenen bu durum, çeşitli satın almaya teşvik algoritmalarıyla beraber oyunları birer servise dönüştürüyor.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir