Anasayfa > Blog > Due Process İncelemesi: Rainbow Six Gibi, Ama Değil

Due Process İncelemesi: Rainbow Six Gibi, Ama Değil

Due Process

Due Process gibi bir oyun için 40 TL'lik bir oyun şimdilik yüksek. 6-8 ay sonra 1.0 versiyonunun çıkması beklenen oyunun tam versiyonunda fiyat artışı olması da mümkün. Durumunuz iyiyse veya indirim yakalayabilirseniz Due Process'i almanızı tavsiye ederiz.

7

Rainbow Six Siege’in taktikselliğini Roblox grafikleriyle birleştirmeyi başaran eğlenceli nişancı oyunu Due Process incelemesi karşınızda.

Giant Enemy Crab tarafından geliştirilen taktiksel FPS oyunu Due Process, Steam’deki çıkışını 3 Kasım 2020 tarihinde yaptı. Henüz erken erişim döneminde olan oyunda geliştirilmesi gereken birçok unsur bulunsa da oyunun ana fikri gerçekten de çok başarılı. SaveButonu olarak oyunu oynama fırsatı bulduk ve Due Process ile ilgili fikirlerimizi size bu yazımızda aktardık. Karşınızda Due Process incelemesi, iyi okumalar!

Pangeon İncelemesi

due-process-nisan

Due Process İncelemesi

Oyundaki karakterlerde herhangi bir yetenek sistemi bulunmuyor, Due Process’in ekonomi sistemi ise Counter-Strike’dan alışageldiğimiz sistemden biraz daha farklı. Tur tur işleyen maçlarda basit eğlence modunda toplam altı tur oynanıyor, dört tur kazanan takım maçın galibi oluyor. Rekabetçi modda ise on iki tur boyunca savaşıyoruz. Savunan takım kurulu olan bombayı saldıranlardan koruyor, saldıranlar da tıpkı Rainbow Six: Siege’deki gibi içeri girip bombayı imha etmeyi amaçlıyor. Takımlar beş kişiden oluşurken mini haritanın üzerine çizimler yapabiliyoruz, bu çizimler de oynarken haritanın tabanında gözüküyor ve oyunu oluşturduğumuz taktiğe göre oynayabiliyoruz. Her turda harita belli bir yönteme göre değişiyor. Due Process’i özgün kılan en önemli özellik olarak çizim özelliği gösterilirken oyundaki silah ve mermi elde etme sistemi de gerçekten ilginç.

due-process-baslangic

Due Process’in Ekonomi ve Eşya Sistemi

Her tur takımımızın ve bireysel olarak kendimizin performansıyla kazandığımız parayla satın aldığımız, mermisi dolu silahlar, bombalar bu oyunda satın alınmıyor. Her takım tura başlamadan önceki hazırlanma aşamasında kendine ayrılan silah ve mermi envanterinden istediği silahları, bombaları, mermileri alabiliyor. Bu eşyalar sınırlı sayıda olduğu için her tur en güçlü silahları, bütün bombaları almak mantıklı olmayabiliyor. Ölürseniz eşyaları kaybediyorsunuz ve bir sonraki tur takımın envanterinden tekrar kendinize ekipman almanız gerekiyor.

due-process-envanter

Eşyaları taşımak için beş adet boşluğunuz (slot) bulunuyor. Bu boşluklardan ilki ana silah, ikincisi yan silah, üçüncüsü ve dördüncüsü bombalar ve ekipmanlar, beşincisi ise gece görüş gözlüğü için. Ana silah slotu için alabileceğiniz birçok yarı otomatik tüfek, pompalı tüfek, nişancı tüfeği bulunuyor. Yan silah olarak bazı tabancalara ek olarak alabileceğiniz küçük bir pompalıyı da takımınızın envanterinde bulabiliyorsunuz. Üçüncü ve dördüncü boşluğa kapıları kıran bombayı, bunu aktifleştiren eşya Clacker’ı; sis bombası, patlayıcı bomba, flaş bombası gibi el bombalarını alabiliyorsunuz. Eğer savunan taraftaysanız da dikenli tel, molotof gibi rakibinizin saldırısını kesecek olan işlevsel eşyalar kullanabiliyorsunuz.

due-process-slotlari

Duvarları ve kapıları kıran, kurulan bombaları patlatmak için ihtiyaç duyduğunuz Clacker’ın çalışma şekli ise alışılmışın dışında. Bir kişinin iki eşyayı da alıp envanterini doldurmasına gerek yok. Takım arkadaşlarından biri bombayı alırken diğeri Clacker’ı alıyor, böylece bombayı kuran kişi geri çekildikten sonra Clacker takım arkadaşı tarafından kullanılınca içeri girmeniz için gereken boşluk, patlamayla açılıyor. Takım oyunu!

Stratejinizi Çizerek Yaratın

Oyuna başlamadan önce her turda bir hazırlık evresi bulunuyor. Hazırlık evresinde taktikler haritaya çiziliyor, takımın envanterinden gereken ekipmanlar kuşanılıyor ve izlenecek olan taktik konuşuluyor. Savunma tarafındaysanız doğacağınız yeri seçebiliyorsunuz, saldırı tarafındaysanız herkes girmeniz gereken yerin dışındaki bir karavanda doğuyor. İki tarafta da mini haritanın üzerine çizim yapabiliyorsunuz, bu çizimler de haritada parlayan bir şekilde karşınıza çıkıyor. Gideceğiniz yere ulaşmak için izlemeniz gereken yolu, kaybolduysanız bombaya nasıl gidebileceğinizi bu çizimlerle gayet rahat bir biçimde bulabiliyorsunuz. Böylece takım olarak aklınızda bulunan taktikleri çok rahat bir biçimde uygulayabiliyorsunuz.

Oyundaki her turda farklı bir haritada oynuyorsunuz, oynadığınız haritalar da her seferinde değişiyor. Örneğin Factory haritasında aynı ögeler bulunsa da farklı turlarda her şeyin yeri aynı değil, belirli bir prosedüre göre harita kapsamında değişiklikler yaşanıyor. Bu sayede oyunun stratejik kısmı ezberden çok pratik düşünmeye yönelik oluyor.

due-process-map

Vuruş Hissiyatı, El Bombaları Niye Böyle?

Due Process her ne kadar taktiksel derinlik açısından başarılı bir oyun olsa da oynanış konusunda kendini biraz daha geliştirmesi gerekiyor. Oyunda vuruş hissiyatı gerek silahlarda, gerek el bombalarında bizleri tatmin etmiyor.

Bombaları atarken tek sorun hissiyat olmuyor, el bombalarını nereye attığımızı anlayamıyoruz ve bazen çarptıkları gibi patlayabiliyorlar. Oyunu gerçekçilikten uzaklaştıran bu problem de Due Process’in şimdiki sorunlarından bir tanesi.

Nişancı oyunlarının en çok önem gösterilen özellikleri arasında bulunan vuruş hissiyatı konusunda Due Process en azından şimdilik sınıfta kalıyor. Erken erişimde olan potansiyeli yüksek FPS oyununun bu sorunu ilerleyen zamanlarda çözebileceğine inanıyoruz.

due-process-defuse

Oyunun Güçlü ve Zayıf Yönleri

Oyun her ne kadar özgünlüğüyle, kendine has yönleriyle oyuncuları kendine çekse de birçok eksikliği bulunuyor. Erken erişimden dolayı olmasından dolayı hoş görülebilecek bu hataların zamanla düzeltilmesini umuyoruz.

Avantajlar

  • Taktiksel zeka, nişan alma yeteneğinden daha önemli
  • Kendine has bir ekonomi sistemi bulunuyor
  • Haritalar yenileniyor, sürekli yenileri ekleniyor
  • Taktikleri uygulamak için haritaya çizimler yapılabiliyor

Dezavantajlar

  • Sunucular yetersiz
  • Vuruş hissiyatı yok
  • Oyunun büyük bir grafik iddiası olmasa da ufak bir iyileştirme yapılabilir
  • Oynanışın daha akıcı olması gerekiyor

Final: Due Process Alınır Mı?

Bütün bilgileri göz önüne alırsak oyunun gelişme potansiyelinin gayet yüksek olduğunu görüyoruz. Due Process gibi bir oyun için 40 TL’lik bir oyun şimdilik yüksek. 6-8 ay sonra 1.0 versiyonunun çıkması beklenen oyunun tam versiyonunda fiyat artışı olması da mümkün. Durumunuz iyiyse veya indirim yakalayabilirseniz Due Process’i almanızı tavsiye ederiz.

Oyunun bu versiyonuna puanımız 7/10. Erken erişimde olduğundan dolayı biraz daha cömertçe puanladığımız Due Process’in yayımcısına bu oyunu incelememiz adına bize fırsat sunduğu için teşekkür ediyoruz. Herkese iyi oyunlar!

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir