Anasayfa > Blog > Emülatör Nedir, Nasıl Çalışır, Neden Kasar?

Emülatör Nedir, Nasıl Çalışır, Neden Kasar?

Bilişim dünyasının önemli kavramlarından birisi olarak hayatlarımızda yer edinen Emülatör nedir? Gelin birlikte detaylandıralım.

Emülatör, bir cihazın başka bir cihazı taklit etmesine olanak sağlayan programlara verilen genel bir isimdir. Yazılımsal ve donanımsal anlamda taklit etme teknolojisi sayesinde insanlar tek cihaz üzerinden adı tarihte kalan sistemleri kullanabiliyorlar ya da güncel sistemlerin hepsine ayrı ayrı ücretler ödeme derdinden kurtuluyorlar.

Simülasyon Ne Demek?

En çok bilinen emülatör türlerini listelememiz gerekirse:

  • Android Emülatör Programları: Bilgisayarlarımıza kurduğumuz bu programlar sayesinde android işletim sistemlerini taklit ederek kullanabiliriz. Özellikle android işletim sistemlerine özel yayınlanan oyunların PC’de oynanması için sıklıkla kullanılırlar.

Android Nedir?

  • Oyun Konsolu Emülatör Programları: Gerek geçmişte kalan Atari gibi konsolları, gerekse PlayStation gibi aktif konsolların eski sürümlerini bu tür Emülatörler yardımıyla kullanabilirsiniz. Bu emülatörlerin akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için ayrı versiyonlarının olduğunu da söylemekte fayda var.
  • İşletim Sistemi Emülatörleri: İlla da mobili bilgisayarda canlandıracaksınız diye bir şey yok. Windows bilgisayarlarınızda Linux’u çalıştırmak da isteyebilirsiniz elbette. Bunun için de sanal diskler ya da direkt olarak başarılı emülatörleri bulabilirsiniz.

Emülatör Nasıl Çalışır?

Bu yazılımlar genellikle donanımsal ve yazılımsal olarak taklite dayalılardır. Çalıştıkları sistemin özelliklerini kullanarak taklit ederler. Her zaman harika çalışamamalarının da çeşitli nedenleri olduğunu bu çalışma mantıkları sayesinde açıklayabiliriz.

Sistemler genelde taklit versiyonlardır ve orijinal değillerdir. Bu nedenle amatör geliştiricilerin harika sonuçlar ortaya koymalarını beklemek doğru olmayabilir. Ayrıca orijinal olan programlarda da bazı özelliklerin bypass edilerek programın çalışmasının sağlandığı görülebilir. Bu nedenle de tüm özellikleri barındırmayan yazılımlar çoğunluktadır.

Emülatör Neden Kasar?

Özellikle oyuncular için bu programların nadiren de olsa kasıyor olmaları oldukça kötü bir sorun. Peki, neden kasıyorlar ve nasıl müdahale edebiliriz?

Bunun yalnızca bir taklit olduğunu unutmayın. Bu nedenle programlar donanımlarınızı kullanırken yoğun işlemlerde afallayabileceğini de aklınızda bulundurun. Yani sisteminiz bu taklit esnasında yeterince kaynak sağlayamayabilir ya da programla ters düşebilir. Bunun önüne geçmenizi sağlayabilecek üç yolu sizinle paylaşalım.

  • Oyun ayarlarını optimize edin ya da daha optimize programlar çalıştırın. Bu sayede emülatör daha verimli çalışacaktır.
  • Programın randımanı için diğer işlemleri sonlandırın. Arkaplanda çalışan diğer programları ve uygulamaları bu süre için kapatın. Hatta gerekiyorsa wi-fi yerine kablolu bağlantı sağlayın ve işlem yönetici programları kullanın.
  • Sürücülerinizi güncelleyin. Bunun için sürücü güncelleme programları kullanın. Bu işlem sayesinde cihazlarınız ilk günkü kadar sağlam çalışabilecektir.

Driver (Sürücü) Nedir?

Umarız yazımız sistemi anlamanıza ve emülatör nedir sorusuna yanıt bulmanıza yardımcı olabilmiştir. İyi eğlenceler diliyoruz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir