Anasayfa > Blog > Simülasyon Ne Demek?

Simülasyon Ne Demek?

Gerek oyunlarda, gerekse bilimsel alanlarda sıklıkla karşımıza çıkan kavramlardan birisi olan simülasyon ne demek? Gelin öğrenelim.

Simülasyon, bir ortamın, nesnenin ya da durumun taklit edilmesidir. Dijital ortamda taklit edilmesi eylemine simüle etmek, ortaya çıkan sonucaysa simülasyon adı verilir. Taklit ne kadar gerçekçiyse ve aradaki farkları ortadan kaldırıyorsa, simülasyonun o kadar başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Emülatör Nedir?

Ortamların taklit edilmesi bir teknoloji olarak farklı alanlarda, çeşitli amaçlarla uygulanır. Örneğin bilimsel amaçta fizik kurallarının etki ve tepkilerini test etmek için simülasyonlardan yararlanıldığı görülür. Bunlarla birlikte örneğin eğitim konusunda da bu teknolojilerden sıklıkla faydalanılır. Mesela bir uçakla eğitim uçuşu yapmanın yanı sıra kabin hakkında tecrübenin arttırılması amacıyla uçak simülasyonlarından da sık sık yararlanıldığı söylenebilir. Elbette işin eğitim ve bilim kısmının dışında da simülasyonların kullanıldığı alanlar bulunmakta. Tecrübe ve eğlence bu alanlar arasında sayılabilir.

Oyunlarda Simülasyon Nedir?

Özellikle oyunlarla birlikte eğlence sektöründe simüle etmenin kritik bir önemi olduğu gün geçtikçe ortaya çıkmıştır. Geçmişte ancak arcade salonlarında denk geldiğimiz simülatör cihazları bugün evlerimizde de kullanabiliyor olmamızı buna bağlamamız sorun olmayacaktır.

Oyunlarda simülatörler daha çok tecrübeye dayalı program ve donanımlardır diyebiliriz. Özellikle VR (Sanal Gerçeklik) teknolojisiyle birlikte yükselişe geçmiştir. Ancak bundan öncesinde de oyuncuların hayatında simülasyon oyunlarının önemli bir yeri bulunmaktaydı. Örneğin bir aracı kullanmayı deneyimlemek isteyen oyuncular buna yönelik geliştirilmiş onlarca oyun içerisinden seçimini yaparak bu tecrübeyi edinebilir. Bu da simülasyonun ana amacından çıkmadan oyunlaşabilmesinin önünü açmakta.

Oyun Motoru Nedir?

Ayrıca bilimsel alanda simülasyona dayalı ortamların oluşturulmasında da oyunların önemli bir yeri var. Oyun motorları ortamları simüle edebilmek için yeterli gereçleri sağlayabilmekte, dolayısıyla bilim insanları bu programları kullanmakta. Simülasyon ne demek denildiğinde, 3D alanların kolaylıkla oluşturulabildiği ve fizik motorlarından yararlanılabildiği oyun motorlarının değerini de unutmamak gerek. Yani bu teknolojiyle eğlence sektörü oldukça yakın bir ilişki içerisinde, birlikte çalışmaktadırlar dediğimiz de hiç de yanlışmış olmayız.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir