Anasayfa > Blog > Oyun Motoru Nedir?

Oyun Motoru Nedir?

Oyun motoru nedir, ne demektir ve örnekleri nelerdir. Bu yazımızla aklınızdaki bu tip soruların tamamını cevaplandırmaya çalışacağız.

Günümüzde gençlerden yaşlılara kadar pek çok insan, vakit öldürme yolu için video oyunlarını tercih ediyor. İşte oynadığımız ve vaktimizi daha keyifli bir şekilde geçirmemizi sağlayan bu oyunların tamamının yapımında bir oyun motoru yer almakta. Yani oyun motorları, video oyunlarının geliştirilmesine olanak sağlayan ortamlardır diyebiliriz. Tabii konu pek çok detaya daha ev sahipliği yapmakta, dilerseniz bu detaylara da birlikte göz atalım.

Geçmişte oyun motorları oldukça az sayıdaydı, hatta birçok oyunun yapımında oyun motorları kullanılmamakta, sadece yazılım ve programlama dillerinin yardımıyla oyunlar hazırlanmaktaydı. Geliştiricilerin bu yolu tercih etmesinin ana nedeniyse oyun motoru kavramının çok gelişmemesi, olan ürünlerin ancak belirli bir tasarımda oyunların geliştirilmesine izin veriyor olması ve sektörün henüz böyle bir ihtiyacının bulunmamasıydı.

Bunlarla birlikte bir oyun motorunun, sürece sağladığı kolaylıklar da saymakla bitmez bir konumda yer alıyor. Birçok işi hali hazırda sizin bir komut vermenize gerek kalmadan yapıyor, geliştiricilere fizik motoru sağlıyor ve ayarlanabilir özellikleriyle birlikte oyun motorları ve geliştiriciler daha özgün işleri ortak çalışma ile ortaya koyabiliyorlar. Fakat dediğimiz gibi bu video oyunları tarihi boyunca böyle değildi, bakıldığı zaman oyun motoru kavramı ancak son 20 yıldır oyun geliştiricilerinin ana gündemine oturmuş bir konumda diyebiliriz.

Oyun motoru kavramı elbette tek bir markanın kontrolü altında değil. Bilinen birçok oyun motoru ve geliştirme aygıtı mevcut. Meraklıları için kısaca bunlardan da bahsedelim.

Oyun Motorlarına Örnekler

Bu noktada belirtmemiz lazım ki günümüzün AAA oyun yapımcılarının çoğu, oyunlarını kendi geliştirdikleri oyun motorlarıyla yapıp yayınlıyor. Fakat yine de çoğunluk hali hazırda yayınlanmış, çoğunluğunun kullanımı ücretsiz olan programları tercih etmekte. Bu noktada firma büyüklüğü ve istenilen sonuca ulaşabilme kapasitesi önemli oluyor diyebiliriz. Yani bir firma istediği sonuca ulaşabilmek için kendi oyun motoruyla hareket etmeliyse ve bunu yapabilecek yetkinliğe, maddi güce sahipse bu yolu tercih ediyor.

Ücretli ve ücretsiz oyun geliştirme programları mağazalarda yer almakta. Bilinen en iyi ücretsiz programlar Unity, CryEngine ve Unreal Engine programları diyebiliriz. Tabii bu programlar aynı zamanda hem fizik motorlarıyla, hem de sağladıkları kullanım özgürlükleriyle diğer firmaların da gözdeleri konumunda. Geliştiricilerin büyük bir çoğunluğu oyunlarını bu üç programdan birisiyle geliştiriyor. Unity kolay arayüzü ve sağladığı ücretli – ücretsiz kodlama ve görsel desteğiyle öne çıkmakta. Unreal Engine ise arkasında Epic Games’in gücünü barındırıyor ve geçmişte çok pahalı bir programken şu an ücretsiz olmasıyla bir fark yaratıyor. Geçmişte ücretliyken şu an ücretsiz olanlardan bir diğeri de CryEngine. Bu program da grafik kalitesiyle öne çıkıyor ve arkasında CryTek mevcut. Bu programlarla dilerseniz 3D, dilerseniz 2D oyunlar yapabiliyorsunuz.

Bir de sadece iki boyutlu oyunlar tasarlayabildiğimiz, izometrik bakışlarla özgünlüğü sağlayabildiğimiz oyun motorları mevcut. Bu motorlar da özellikle çıktıkları dönemde ses getirmiş ve pek çok kaliteli yapıma atölye olarak yardımcı olmuşlardır. RPG Maker ve Visual Novel Maker sayesinde çok güzel hikâyelere sahip oyunlar oynama fırsatı bulduk, diğer bir yandan da GameMaker Studio ile de oynanışıyla öne çıkan 2D oyunlar oynayabildik.

En Harika RPG Maker Oyunları

Not: Eğer bir oyun geliştirmeye meraklıysanız, mümkünse daha çok kaynağı olan ve bir topluluk oluşturabilmiş motorları tercih etmeye özen gösterin. Türkçe kaynak olarak Unity öne çıksa da eğer İngilizceniz varsa ve kaynaklarda daha da derine inmeye meraklıysanız CryEngine ve Unreal Engine programlarını öğrenirken de çok fazla sorun yaşamazsınız. Eğer YouTube, internet siteleri ve forumlar kaynak arayışınızda yetersiz kalıyorlarsa Udemy kurslarına da göz atabilirsiniz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

2 Yorumlar

  1. Aklıma Unreal Engine ile yapılan Bright Memory geldi. Umarım onun kadar gelişmiş olmasa da kendim kayda değer bir oyun yapabilirim bir gün. Çünkü herkesin hayali olduğunu düşünüyorum. En azından oyun oynayan kişiler için. Diğer insanlar da bu dünyaya farklı ürünler bırakma peşindeler. Bizimki de bu oluversin…

  2. Unreal Engine’den başka bildiğim yoktu.Yararlı bir yazı olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir